ro
Economie
26 Iulie, 2025 / 04:59
/ Acum 1 zi

Noi oportunități pentru exportatorii moldoveni: Bruxelles-ul aprobă extinderea cotelor agricole

Uniunea Europeană a aprobat extinderea cotelor de export pentru mai multe produse agricole moldovenești, consolidând astfel relațiile comerciale cu Republica Moldova în cadrul Zonei de Liber Schimb Aprofundată și Cuprinzătoare (DCFTA). Potrivit Comisiei Europene, agricultorii moldoveni vor putea exporta fără taxe vamale suc de struguri, roșii și usturoi, în timp ce cotele tarifare pentru prune, struguri de masă, mere și cireșe vor fi majorate, comunică MOLDPRES.

Noile măsuri au fost anunțate după ce oficialii europeni și cei moldoveni au convenit asupra revizuirii și actualizării termenilor DCFTA. Acordul vine în contextul apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană și reflectă angajamentul ambelor părți de a consolida schimburile comerciale și cooperarea economică.

„Acordul de astăzi reprezintă încă un pas important în aprofundarea relațiilor comerciale deja semnificative dintre Moldova și Uniunea Europeană. Este un acord echitabil și echilibrat, care protejează interesele fermierilor din UE și oferă stabilitate și previzibilitate în aceste vremuri incerte”, a declarat Maroš Šefčovič, comisar european pentru Comerț și Securitate Economică.

La rândul său, comisarul pentru Agricultură și Alimentație, Christophe Hansen, a subliniat că pachetul convenit oferă oportunități noi pentru producătorii moldoveni și garanții pentru fermierii europeni.

„Sprijinim parcursul european al Moldovei printr-o cooperare economică solidă. Aștept cu încredere ca economiile noastre să se consolideze reciproc prin acest parteneriat întărit”, a declarat oficialul.

Potrivit Comisiei Europene, modificările prevăd:

Eliminarea taxelor vamale pentru importurile de suc de struguri, roșii și usturoi (cu excepția componentei specifice de preț la intrare pentru roșii);

Majorarea cotelor tarifare pentru prune, struguri de masă, mere și cireșe, în funcție de volumele comerciale recente și integrarea Moldovei în economia UE.

În schimb, Moldova a acceptat să îmbunătățească accesul pentru anumite produse europene, inclusiv carne de porc și pasăre, carne congelată dezosată, lapte și unt, prin majorarea sau introducerea de noi cote tarifare.

Acordul prevede și condiționări clare: accesul extins pentru produsele moldovenești este legat de alinierea treptată la standardele europene, în special în domenii sensibile precum utilizarea pesticidelor. De asemenea, ambele părți pot activa un mecanism de protecție dacă importurile provoacă efecte negative asupra piețelor interne.

Revizuirea prevederilor este programată pentru anul 2027 și va ține cont de progresul Moldovei în procesul de aderare la UE, utilizarea cotelor comerciale, dar și de capacitățile de producție și import.

Comisia Europeană urmează să înainteze acordul pentru aprobare Consiliului Uniunii Europene.

Premierul Dorin Recean a salutat disponibilitatea UE de a revizui acest acord și a subliniat că decizia anunțată astăzi de Comisia Europeană este o dovadă a încrederii reciproce și a faptului că relațiile comerciale UE–Moldova devin tot mai profunde și mai avantajoase pentru ambele părți. „Partenerii europeni deschid noi uși pentru economia noastră și oferă stabilitate într-un context regional incert”, a subliniat Recean.

Măsurile Autonome de Comerț (ATMs), care asigurau acces temporar extins la piața UE, expiră astăzi, 24 iulie 2025. Până la intrarea în vigoare a noilor reglementări, schimburile comerciale vor continua în baza termenilor actuali ai DCFTA.

UE și Republica Moldova au semnat un Acord de Asociere în 2014, intrat integral în vigoare în 2016. DCFTA, parte a acestui acord, facilitează comerțul bilateral prin eliminarea barierelor tarifare și armonizarea treptată a legislației moldovenești cu cea a Uniunii Europene.