
Noul Cod funciar, ce intră în vigoare la 1 aprilie, prevede măsuri pentru terenurile agricole neîngrijite și îmburuienate
De la 1 aprilie 2025, intră în vigoare noile prevederi ale Codului funciar. Documentul indică mecanisme pentru a interveni atunci când terenurile agricole sunt lăsate în paragină, provocând daune terenurilor vecine, în special celor lucrate de alți agricultori, transmite MOLDPRES.
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) subliniază modul în care se va acționa în cazul în care un teren agricol nu este întreținut corespunzător mai mult de doi ani consecutiv.
„Reprezentanții primăriei din localitate și ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, la cererea proprietarului terenului adiacent ale căror interese sunt lezate, vor verifica terenul și vor constata dacă acesta este abandonat și invadat de buruieni. Dacă se confirmă că terenul nu a fost întreținut timp de cel puțin doi ani, iar starea fitosanitară este necorespunzătoare, primăria va transmite o somație scrisă proprietarului. Dacă proprietarul nu este de găsit, primăria va putea da terenul respectiv în arendă, temporar, pentru a fi folosit în scop agricol. Dacă terenul se învecinează cu o singură proprietate, primăria va putea negocia direct cu acel vecin interesat să-l lucreze. În caz contrar, terenul va fi scos la licitație publică, astfel încât oricine dorește să îl arendeze, o poate face în mod legal și transparent”, explică MAIA.
Licitația este organizată de o comisie specială a primăriei, formată din angajați ai instituției. În această comisie pot fi invitați și reprezentanți ai direcțiilor agricole sau experți independenți, având rol consultativ.
„Pentru ca toți cei interesați să aibă șansa să participe, primăria anunță licitația public, cu cel puțin 15 zile înainte de desfășurare. Informațiile apar în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, în presa locală și sunt afișate și la avizierul primăriei. După ce se alege câștigătorul licitației, terenul este predat printr-un act oficial de primire-predare, iar persoana care a câștigat dreptul de arendă poate începe să-l lucreze”, precizează sursa citată.
Durata arendei este stabilită de comun acord între primărie și arendaș, care va fi de minimum un an și nu va depăși cinci ani. Contractul se încheie pentru o perioadă de cel puțin un an, dar nu mai mult de cinci ani. La finalul perioadei, contractul poate fi prelungit, dacă ambele părți sunt de acord (atașat, mai jos se regăsește un model de contract, furnizat cu titlu de exemplu orientativ).
Suma plătită de arendaș pentru folosirea terenului este păstrată de primărie într-un cont special. Proprietarul își poate recupera oricând terenul, printr-o simplă declarație scrisă. În acel moment, contractul de arendă se încheie imediat, banii adunați din arendă îi revin proprietarului (după reținerea cheltuielilor administrative suportate de primărie pentru această procedură).
„Proprietarul nu este deposedat de terenul său. El rămâne în continuare proprietarul legal al terenului, iar transmiterea în arendă este doar o măsură temporară, menită să prevină degradarea pământului și să protejeze vecinii. Respectarea proprietății private rămâne un principiu fundamental, însă în situațiile în care un teren agricol este lăsat în paragină pe termen lung și afectează terenurile din jur, intervenția autorităților locale devine necesară pentru a preveni prejudicierea altor membri ai comunității”, rezumă Ministerul Agriculturii.
Pentru mai multe detalii, poate fi consultat Articolul 36 din Codul funciar nr. 22/2024, care stabilește modul de transmitere în arendă a terenurilor cu destinație agricolă, aflate în proprietate privată, de către autoritățile administrației publice locale, precum și Regulamentul privind modul de transmitere în arendă a terenurilor cu destinație agricolă, proprietate privată, de către autoritățile administrației publice locale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 688/2024.
Diplomație prin agricultură în satul Ustia. Membri ai corpului diplomatic acreditați la Chișinău au cules cireșe și au degustat bucate tradiționale și vinuri autohtone
Sprijin financiar și tehnic pentru 15 inițiative de antreprenoriat social din stânga Nistrului
Guvernul investește 628 de milioane de lei în modernizarea drumurilor din 132 de localități, prin programul „Europa este aproape”
Agenția Rezerve Materiale a livrat ultimele 250 de tone de motorină către CFM
Lucrări de construcție a apeductului Chișinău – Strășeni – Călărași: restricții temporare de circulație
Dialog social în sectorul construcțiilor// Vladimir Bolea: „Politicile noastre prind viață prin agenții economici”
Drumarii amenajează un sens giratoriu provizoriu pentru sporirea siguranței rutiere în raionul Căușeni
Motorina continuă să se scumpească, iar benzina se ieftinește ușor
Marketingul, distribuirea sau vânzarea instrumentelor financiare derivate - interzise prin lege. Cei care nu se conforma restricțiilor riscă amenzi de până la 1 milion de lei
Opt persoane au avut nevoie de intervenția ambulanței după ce au făcut șoc anafilactic
Prima tranșă a pensiilor și alocațiilor sociale pentru luna iulie, finanțată de CNAS
Programul „Citește-mi 100 de povești” se extinde. Peste 56 de mii de volume de carte vor ajunge în grădinițele din R. Moldova
INTERVIU MOLDPRES // Sergiu Prodan:„Relația culturală dintre Republica Moldova și România este solidă și are o perspectivă promițătoare”
Vicepremierul Cristina Gherasimov: „Perioada președinției poloneze a fost cu realizări semnificative în parcursul european al R. Moldova”
Vladislav Kulminski a fost numit în funcția de ambasador în Statele Unite ale Americii
Oleg Serebrean este noul ambasador al Moldovei în Turcia. Decretul de numire a fost publicat în Monitorul Oficial
Deținutul fugar de la Penitenciarul Tighina, plasat în arest preventiv pentru 30 de zile
VIDEO // Un grup infracțional care punea în vânzare acte de identitate false, destructurat de PCCOCS și SPIA
Experți din șapte țări au participat la un atelier regional de secvențiere genomică la Chișinău
Polonia își încheie președinția semestrială în Consiliul UE: a confirmat influența Varșoviei și rolul său de putere regională
VIDEO // Peste 70% dintre proprietarii de terenuri necesare pentru construcția LEA Vulcănești-Chișinău au primit deja compensațiile de expropriere
Programul de stagii al UE și Guvernului. Premierul Dorin Recean:„Profesionalizăm administrația publică și pregătim o generație de lideri tineri instruiți, energici și motivați să modernizeze și să capaciteze statul”
Igor Grosu la Londra: Recunoașterea permiselor de conducere moldovenești în Marea Britanie, aproape de finalizare
Peste 40 de specialiști în urologie din Republica Moldova, Armenia și Georgia, reuniți la Chișinău
Un bărbat a fost condamnat la doi ani de închisoare și anunțat în căutare pentru luare de mită de 5.000 de euro