
Partenerii de dezvoltare își unesc forțele pentru a stimula învățământul medical veterinar și sectorul zootehnic din R. Moldova
Partenerii de dezvoltare în componența Organizației Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO), Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Clusterului Agricol Austriac, Agienției de Dezvoltare Austriece (ADA), Băncii Mondiale și Delegației UE la Chișinău s-au întâlnit săptămâna trecută la Colegiul de Medicină Veterinară și Economie Agrară din Brătușeni, Edineț, pentru a discuta strategiile de consolidare a sectorului zootehnic din Moldova.
Dialogul a adus în prin plan nevoia de dezvoltare a competențelor specifice, educației de profil și stimularea învățării continue.
Colegiul de Medicină Veterinară și Economie Agrară din Brătușeni este singura instituție de acest fel din Republica Moldova. Acesta formează anual aproximativ 200 de tineri specialiști în domenii precum medicina veterinară, siguranța alimentară, merceologie, planificarea și gestionarea afacerilor ș.a. Instituția depune eforturi considerabile pentru a realiza un vis pe care îl trăiesc cadrele didactice și miile de absolvenți în ultimele câteva decenii – reabilitarea fermei didactice a instituției, care are nevoie de renovare capitală. Cele câteva animale care trăiesc la fermă sunt întreținute doar prin entuziasmul elevilor și pedagogilor. Conducerea colegiului își propune ca ferma să fie mai mult decât bază didactică pentru elevi. Ferma-model pe care și-o doresc ar fi un element-cheie în abordarea complexă a procesului de formare profesională tehnică în domeniul zootehniei. Colegiul din Brătușeni ar putea asigura conexiunea viabilă dintre teorie și practică, pornind de la formarea inițială a tinerilor specialiști, la servicii de consultanță și programe de instruire continuă pentru medicii veterinari și fermierii din regiune.
În acest sens, echipa proiectului „Îmbunătățirea respectării standardelor prin creșterea capacităților naționale de monitorizare a reziduurilor” și-a arătat toată deschiderea pentru a organiza în cel mai scurt timp o vizită de studiu în Austria pentru echipa managerială a colegiului. Proiectul UE-UNIDO va coopera cu partenerii din cadrul Clusterului Agricol Austriac, care este o asociație de organizații tehnice, întreprinderi și instituții de învățământ, pentru a facilita preluarea la Brătușeni a bunelor practici de la instituții similare austriece.
Răspunzând la întrebările elevilor curioși, Herman Wieser, director al Clusterului Agricol Austriac, a făcut o scurtă incursiune în organizarea sistemului zootehnic austriac, care numără cca 54 mii de ferme unde cresc aproximativ 1,6 mln de bovine, dintre care peste jumătate de milion sunt bovine de lapte. Totuși, cca 95% din bovinele de lapte cresc în ferme mici de familie. Numărul mediu pe țară este 28 de bovine per fermă.
„În fiecare regiune a țării sunt școli cu profil zootehnic. Așa încât orice tânăr fermier, chiar și cel care crește animale pentru consum casnic, are cel puțin 3 ani de studii în domeniul zootehnic, agricol sau medicină veterinară. Medicina veterinară este o profesie a viitorului, în care merită de investit”, a menționat Herman Wieser.
La rândul său, Valentin Roșca, șeful Direcției politici în sectorul zootehnic, MAIA, a menționat că în ultimii 4-5 ani, eforturile Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare pentru a sprijini sectorul zootehnic au devenit considerabile.
„Dar nu avem încă un ritm de dezvoltare suficient. Unul dintre motivele principale este că nu avem suficienți specialiști, cu calificare necesară în acest sector. Din anul 2022, a fost instituită o condiție foarte importantă pentru obținerea subvențiilor din partea statului. Fiecare fermier trebuie să dețină diploma de studii superioare sau profesional tehnice în domeniul zootehniei sau medicinii veterinare. Tocmai din acest motiv, rolul colegiului dumneavoastră este atât de important”, a relevat Valentin Roşca.
Ilona Gruenewald, manageră de program pentru agricultură și dezvoltare rurală, siguranță alimentară în cadrul Delegației UE în Republica Moldova, a reiterat sprijinul UE pentru dezvoltarea zootehniei în Republica Moldova, potențialul parteneriatului strategic cu instituțiile europene și accesul la tehnologii moderne și competitive, amintind că formula cea mai potrivită o pot găsi totuși oamenii locului.
„Suntem aici pentru a ne întâlni și a asculta conducerea colegiului, profesorii și elevii, pentru a vizita unitățile școlare și o fermă de lapte, pentru a înțelege mai bine provocările și soluțiile pentru sprijinul pe care îl putem oferi. Împreună cu partenerii, putem crea sinergii și realiza proiecte mai bune decât am putea face individual. Oamenii din sector, inclusiv tinerii profesioniști, deschid calea spre schimbare, iar sectorul spre progres. Încurajăm echipa colegiului să preia inițiativa și să orienteze în mod proactiv dialogul cu partenerii de dezvoltare și cu sectorul de afaceri, pentru a-și corela oferta educațională cu competențele și nevoile pieței muncii și pentru a identifica cel mai potrivit model de fermă și tehnologiile, care vor fi atractive atât pentru tinerii profesioniști, cât și pentru regiune. Credem că colegiul poate servi drept punct focal pentru stimularea dezvoltării sectorului zootehnic pentru întreaga țară”, a estimat reprezentanta Delegaţiei UE în ţara noastră.
Vizita de studiu a fost organizată de echipa proiectului UE-UNIDO „Îmbunătățirea conformității cu standardele prin creșterea capacităților naționale de monitorizare a reziduurilor”, ca parte a eforturilor sale de a sprijini instituțiile din lanțurile valorice ale cărnii, cărnii de pasăre și produselor lactate. Inițiativa vine să sprijine colaborarea dintre instituțiile locale și partenerii de dezvoltare, pentru a spori capacitățile tehnice și dezvoltarea durabilă a sectorului agricol din Moldova.
FOTO Lucrările de reabilitare a sistemului centralizat de irigare din raionul Ștefan Vodă, în etapa de finalizare #MoldovaPoate
Noi direcții de finanțare în agricultură, aprobate de Guvern
Dolarul crește, iar euro își menține valoarea
Viceprim-ministra Doina Nistor, după ce SUA au expediat notificări privind tarifele vamale: „Guvernul rămâne angajat în apărarea intereselor economice naționale”
FOTO // Două familii din Căușeni, revenite de peste hotare, dezvoltă o afacere de succes în domeniul creșterii legumelor
Republica Moldova va lansa noi licitații pentru construcția centralelor de energie regenerabilă
Facturi mai mici și locuințe cu un consum energetic aproape de zero
Siegfried Mureșan: UE oferă R. Moldova 200 000 de euro pentru a acoperi pagubele inundațiilor din toamna anului trecut
Guvernul a aprobat 232 de noi proiecte de dezvoltare locală în Documentul Unic de Program 2025–2027
Parlamentul adoptă măsuri extinse de protecție a femeilor și jurnaliștilor împotriva violenței, inclusiv cea digitală
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov a discutat la Bruxelles ultimele evoluții ale agendei europene cu reprezentanții Estoniei și Suediei
Premierul Dorin Recean a vizitat o gospodărie agricolă din Taraclia, Căușeni: „Am discutat despre sprijinul Guvernului pentru fermieri.”
Procedurile de evaluare a performanțelor judecătorilor și procurorilor au fost uniformizate
Model de agricultură performantă la Căușeni: Frații Bocancea administrează o gospodărie adaptată schimbărilor climatice
Votat: Ridicarea vehiculelor va fi permisă doar în anumite condiții
Vreme stabil călduroasă, fără precipitaţii, anunţă pentru vineri meteorologii
Moldova modernizează cadrul legal pentru securitate și combaterea dezinformării
Bunurile și banii confiscați, proveniți din activități infracționale, vor fi utilizați în scopuri sociale sau de interes public
Republica Moldova va avea un sistem național de gestionare a crizelor
Filmele moldovenești vor primi finanțare printr-un fond dedicat
Germania oferă sprijin militar Republicii Moldova printr-un nou acord de cooperare
Condițiile pentru obținerea apartamentelor destinate participanților la lichidarea avariei de la Cernobîl vor fi extinse
85 de sate vor beneficia de apă sigură. Moldova accelerează investițiile în infrastructură de bază
Parlamentul a operat modificări la Codul serviciilor media audiovizuale
PAS răspunde acuzațiilor BCS după protestul din fața Parlamentului: „Avem progrese reale”