
Peste 100 de agricultori din Telița își vor putea iriga terenurile grație unui sistem modern construit cu sprijinul IFAD
Peste 100 de agricultori din Telița, raionul Anenii Noi, vor beneficia de infrastructură modernă de irigare pentru 300 ha de terenuri, fapt care le va permite să crească calitatea și cantitatea producției agricole. Proiectul este desfășurat cu sprijinul Programelor Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă (IFAD), realizate de Guvernul Republicii Moldova și gestionate, la nivel național, de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, transmite MOLDPRES.
În acest sens, a fost semnat contractul de finanțare nerambursabilă pentru construcția unei conducte de apă pentru irigare cu o lungime de 2,4 km. Valoarea totală a investiției este de 2,7 milioane de lei, dintre care 90% reprezintă finanțare nerambursabilă prin IFAD, iar restul este contribuția agenților economici și a autorității publice locale.
Lucrările urmează să fie finalizate în două luni, astfel încât agricultorii să poată iriga culturile în perioada secetoasă din vară. Potrivit reprezentantului grupului-client de agricultori, Vitalie Frunză, apa pentru irigare va fi preluată din râul Nistru.
Prima etapă a proiectului de construcție a infrastructurii de irigare a fost realizată în anul 2017 tot cu sprijinul Programelor IFAD, când 80 de fermieri au început să folosească irigarea pentru 240 ha de teren agricol. Ca rezultat, a crescut calitatea și cantitatea producției, fapt care a determinat în acest an alți 22 de fermieri să se alăture inițiativei, pentru a extinde rețeaua de irigare cu încă 60 de hectare.
Primărița localității Telița, Rodica Russu, a subliniat că agricultorii din sat vor putea gestiona mai eficient resursele de apă, adaptându-se la nevoile specifice ale culturilor și condițiilor climatice.
Alexandra Șian, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, a afirmat că dezvoltarea și modernizarea infrastructurii de irigare este o prioritate atât pentru autorități, cât și pentru partenerii de dezvoltare. Asta în condițiile în care, potrivit ei, în ultimii ani agricultura din Republica Moldova este afectată de secetă și schimbările climatice, iar lipsa zăpezii din această iarnă accentuează îngrijorările și pentru actualul sezon agricol.
Pe parcursul activității Programelor IFAD în Republica Moldova au fost finanțate 44 de sisteme de irigare, care asigură irigarea a circa 9.000 ha, valoarea totală a investiției fiind de 3,8 mln dolari. Numărul beneficiarilor direcți și indirecți ai infrastructurii de irigare constituie circa 26.000 de agricultori din toate regiunile țării.
„În următorii doi ani, IFAD își propune să finanțeze construcția a încă 12 infrastructuri de irigare în Republica Moldova, consolidând astfel agricultura durabilă și adaptată schimbărilor climatice”, a afirmat Samir Bejaoui, director de țară al IFAD.
Iurie Ușurelu, director UCIP IFAD, a accentuat că pe lângă infrastructura de irigare de bază, agricultorii pot beneficia și de un grant suplimentar în valoare de 7.500 dolari, destinat achiziționării echipamentelor de irigare – pompe, filtre, benzi de picurare sau micro-aspersoare.
Lucrările de reparație a unui drum regional din raionul Leova, în plină desfășurare
În Republica Moldova va fi creat Fondul pentru Eficiență Energetică
Premierul Dorin Recean: „Planul de creștere al Republicii Moldova, axat pe reforme și investiții, va duce la dezvoltare economică, salarii mai mari și o mai bună calitate a vieții”
Energocom anunță semnarea unui contract pe trei ani cu OMV Petrom. R. Moldova va achiziționa gaze naturale provenite din proiectul Neptun Deep
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, dotată cu utilaje performante cu sprijinul Cehiei
Aeroportul Internațional Chișinău a avut în aprilie un trend ascendent al traficului
Zeci de companii au primit în luna aprilie granturi oferite de Guvern și Uniunea Europeană
Peste 8,1 miliarde lei vor fi investite în următorii zece ani în modernizarea și extinderea rețelei electrice de transport a Republicii Moldova
BUGET PLUS // Ziua de 9 mai este termenul-limită pentru depunerea dosarelor în cadrul Programului „Curtea Europeană”
Primul discurs al Papei Leon al XIV-lea: Un apel la pace și o Biserică deschisă tuturor
R. Moldova va putea avea ambasadori în străinătate cu sediul la Chișinău
Premierul Dorin Recean oferă detalii despre acordul pe care îl va semna la Chișinău cu Marta Kos, comisar UE
R. Moldova va emite pașapoarte și documente de călătorie adaptate la standardele europene de securitate
Lideri din întreaga lume l-au felicitat pe noul Suveran Pontif
Premierul Dorin Recean: „Pe 9 Mai vom sărbători victoria păcii”
Cardinalul american Robert Prevost, ales papă
Republica Moldova și România vor coopera pentru realizarea unei arhive vizuale comune
Fum alb la Vatican. A fost ales noul papa
Ministerul Energiei propune majorarea până la 10 kW a plafonului individual de capacitate pentru prosumatori
Încă un condamnat pe viață, eliberat din detenție, a fost întors în penitenciar
Începe evaluarea procurorilor. 88 de procurori au fost notificați
Un judecător de la Curtea de Apel Centru a picat evaluarea externă
Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă” va fi proiectat la Chișinău, de Ziua Regalității
Lucian Blaga, evocat la Chișinău într-o expoziție aniversară organizată de Biblioteca Națională
Noi demersuri pentru susținerea educației de calitate. MEC și DRRM au semnat un Acord de parteneriat