
Peste 100 de agricultori din Telița își vor putea iriga terenurile grație unui sistem modern construit cu sprijinul IFAD
Peste 100 de agricultori din Telița, raionul Anenii Noi, vor beneficia de infrastructură modernă de irigare pentru 300 ha de terenuri, fapt care le va permite să crească calitatea și cantitatea producției agricole. Proiectul este desfășurat cu sprijinul Programelor Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă (IFAD), realizate de Guvernul Republicii Moldova și gestionate, la nivel național, de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, transmite MOLDPRES.
În acest sens, a fost semnat contractul de finanțare nerambursabilă pentru construcția unei conducte de apă pentru irigare cu o lungime de 2,4 km. Valoarea totală a investiției este de 2,7 milioane de lei, dintre care 90% reprezintă finanțare nerambursabilă prin IFAD, iar restul este contribuția agenților economici și a autorității publice locale.
Lucrările urmează să fie finalizate în două luni, astfel încât agricultorii să poată iriga culturile în perioada secetoasă din vară. Potrivit reprezentantului grupului-client de agricultori, Vitalie Frunză, apa pentru irigare va fi preluată din râul Nistru.
Prima etapă a proiectului de construcție a infrastructurii de irigare a fost realizată în anul 2017 tot cu sprijinul Programelor IFAD, când 80 de fermieri au început să folosească irigarea pentru 240 ha de teren agricol. Ca rezultat, a crescut calitatea și cantitatea producției, fapt care a determinat în acest an alți 22 de fermieri să se alăture inițiativei, pentru a extinde rețeaua de irigare cu încă 60 de hectare.
Primărița localității Telița, Rodica Russu, a subliniat că agricultorii din sat vor putea gestiona mai eficient resursele de apă, adaptându-se la nevoile specifice ale culturilor și condițiilor climatice.
Alexandra Șian, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, a afirmat că dezvoltarea și modernizarea infrastructurii de irigare este o prioritate atât pentru autorități, cât și pentru partenerii de dezvoltare. Asta în condițiile în care, potrivit ei, în ultimii ani agricultura din Republica Moldova este afectată de secetă și schimbările climatice, iar lipsa zăpezii din această iarnă accentuează îngrijorările și pentru actualul sezon agricol.
Pe parcursul activității Programelor IFAD în Republica Moldova au fost finanțate 44 de sisteme de irigare, care asigură irigarea a circa 9.000 ha, valoarea totală a investiției fiind de 3,8 mln dolari. Numărul beneficiarilor direcți și indirecți ai infrastructurii de irigare constituie circa 26.000 de agricultori din toate regiunile țării.
„În următorii doi ani, IFAD își propune să finanțeze construcția a încă 12 infrastructuri de irigare în Republica Moldova, consolidând astfel agricultura durabilă și adaptată schimbărilor climatice”, a afirmat Samir Bejaoui, director de țară al IFAD.
Iurie Ușurelu, director UCIP IFAD, a accentuat că pe lângă infrastructura de irigare de bază, agricultorii pot beneficia și de un grant suplimentar în valoare de 7.500 dolari, destinat achiziționării echipamentelor de irigare – pompe, filtre, benzi de picurare sau micro-aspersoare.
Un brand din Moldova, model de succes pe piața din Kazahstan
UE sprijină modernizarea a 19 întreprinderi agricole din mediul rural cu granturi de peste 380 mii de lei
Constantin Borosan va prelua din 1 septembrie funcția de director al ANRE
Raionul Căușeni a primit, în ultimii patru ani, investiții de la Guvern de peste 380 de milioane de lei. Dorin Recean: „Vom continua să investim în fiecare localitate”
GALERIE FOTO // Circulație deschisă pe podul peste râul Bâc și pe pasajul peste calea ferată de pe drumul M1
Două proiecte pentru consolidarea sănătății animalelor în R. Moldova, aprobate de Guvern
Circulația a fost deschisă pe podul peste râul Bâc și pe pasajul peste calea ferată de pe drumul M1 #MoldovaPoate
Reformele în sectorul energetic din Republica Moldova, descrise de revista „The Economist” drept un exemplu remarcabil în regiune
Euro și dolarul se apreciază
După un secol de interdicții, la Paris s-a deschis sezonul scăldatului în Sena
Restricții de circulație în centrul Capitalei. Ce străzi vor fi închise în următoarele zile
Avertizare hidrologică: Cod galben și roșu de scurgeri reduse de apă pe râuri. Autoritățile vin cu recomandări
Zborul Paris – Chișinău a întârziat din cauza unei defecțiuni tehnice. Autoritatea Aeronautică anunță verificări
Consulatul Onorific al Moldovei la Zürich a fost inaugurat oficial
R. Moldova a achiziționat 4.442 de flacoane de vaccin antirabic
Republica Moldova și Elveția își vor consolida relațiile bilaterale
Serviciul Vamal a identificat taxe neplătite de peste 3 milioane de lei în urma verificărilor din ultima săptămână
Meteorologii anunță pentru sâmbătă vreme caldă și ploi în nordul țării
Un templu pre-incaș a fost descoperit în Bolivia
Târguri cu produse locale vor fi desfășurate în mai multe sectoare ale capitalei
CEC a acreditat primii observatori pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025
Primul Summit Moldova – Uniunea Europeană: UE anunță acordarea primei tranșe de 270 de milioane de euro din Planul de creștere pentru Moldova
Republica Moldova a găzduit primul Summit bilateral Moldova–Uniunea Europeană
Mesajul președintei Maia Sandu de la Summitul Republica Moldova – Uniunea Europeană
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov: „Summitul de la Chișinău este un răspuns la rezultatele pe care Republica Moldova le înregistrează în procesul de modernizare”