
Platforma de tranzacționare a gazelor naturale BRM EST va fi operaţională şi următorii 10 ani
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în cadrul ședinței publice de astăzi, prelungirea activității platformei de tranzacționare a gazelor naturale operată de „Bursa Română de Mărfuri Est” (BRM EST) pentru o perioadă de zece ani, transmite MOLDPRES.
Această platformă funcționează din anul 2022 în Republica Moldova și joacă un rol important în asigurarea unei piețe transparente și corecte pentru vânzarea și cumpărarea gazelor naturale. Prin această decizie, ANRE garantează continuitatea și stabilitatea acestui mecanism, care permite formarea prețurilor în mod corect, în funcție de cerere și ofertă.
„O platformă de tranzacționare a gazelor naturale este un spațiu online securizat, unde furnizorii și alți participanți autorizați pot vinde și cumpăra gaze naturale. Tot acolo pot fi ajustate rapid volumele de gaze în cazul în care apar dezechilibre în rețea, astfel încât consumatorii să nu simtă întreruperi sau fluctuații nejustificate”, explică ANRE.
Platforma operată de BRM EST permite desfășurarea tranzacțiilor pe diverse segmente ale pieței gazelor naturale, inclusiv piața Gas Forward – pentru contracte pe termen mediu și lung; piața Spot – pentru tranzacții zilnice și intrazilnice; piața contractelor bilaterale (OTC) – pentru negocieri directe între furnizori și clienți; platforma de echilibrare – pentru menținerea echilibrului sistemului de transport.
Potrivit sursei citate, aceste instrumente oferă actorilor pieței flexibilitate, eficiență și o acoperire completă a necesităților comerciale, de la aprovizionare imediată până la contracte de lungă durată.
„Deși consumatorii casnici nu participă direct la tranzacții, acest mecanism influențează modul în care se formează prețurile pe piață, contribuie la o piață mai stabilă și transparentă și la o aprovizionare mai sigură cu gaze naturale. În anii următori, legislația prevede trecerea treptată la piața liberă, ceea ce înseamnă că furnizarea gazelor naturale nu va mai fi la prețuri reglementate, ci negociate liber de către consumatori și furnizori. Platforma BRM EST oferă cadrul necesar pentru ca această tranziție să fie una sigură și corectă”, precizează ANRE.
Această decizie asigură faptul că și în anii următori, Moldova va avea o platformă modernă și sigură pentru tranzacționarea gazelor naturale, în conformitate cu practicile europene. Este un pas important pentru întărirea independenței energetice a țării, dar și pentru protejarea intereselor consumatorilor într-un context în care piața devine din ce în ce mai competitivă, rezumă Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.
În 2024, pe această platformă s-au vândut și cumpărat aproximativ 9 TWh de gaze naturale, ceea ce acoperă o mare parte din consumul intern. Peste 15 furnizori din Republica Moldova sunt deja înregistrați și activi pe platformă. Începând cu 2025, BRM EST publică zilnic prețuri orientative pentru gazele naturale, oferind tuturor o imagine clară a pieței.
FOTO Lucrările pe șantierul ocolirii Vulcănești avansează, cu un progres de 80%
Purtătorul de cuvânt al Guvernului: „Banii din Planul de creștere al Uniunii Europene pentru Moldova impulsionează economia”
Serviciile de apă și canalizare vor fi gestionate mai eficient printr-un nou sistem informațional național
100 mii de contoare inteligente pentru electricitate vor fi instalate în gospodăriile din Republica Moldova până la sfârșitul anului 2027
FOTO Lucrările de reabilitare a sistemului centralizat de irigare din raionul Ștefan Vodă, în etapa de finalizare #MoldovaPoate
Noi direcții de finanțare în agricultură, aprobate de Guvern
Dolarul crește, iar euro își menține valoarea
Viceprim-ministra Doina Nistor, după ce SUA au expediat notificări privind tarifele vamale: „Guvernul rămâne angajat în apărarea intereselor economice naționale”
FOTO // Două familii din Căușeni, revenite de peste hotare, dezvoltă o afacere de succes în domeniul creșterii legumelor
Rusia a atacat Odesa în plină zi: cel puțin 11 răniți
Trump anunță că Statele Unite vor furniza arme Ucrainei prin intermediul NATO
Mihai Popșoi: „Croația rămâne un partener de încredere pentru Republica Moldova”
În Aeroportul Internațional Chișinău au fost inslatate puncte cu apă potabilă gratuită
Un bărbat riscă patru ani de pușcărie pentru că a sustras bani de pe cardul unei femei
Procurorii cer 13 ani de închisoare pentru Marina Tauber
Danemarca oferă 7 milioane de euro pentru consolidarea capacităților de apărare ale Republicii Moldova
Restricții de circulație pe strada Vadul lui Vodă
Doi tineri au fost reținuți pentru trafic de droguri în nordul țării
Raport Promo-LEX: Cheltuieli de cel puțin 20 de milioane de lei, ascunse de partidele politice în 2024
Parc de autobuze la Bălți, cu sprijinul României. 22 de unități de transport vor intra în circuitul public
VIDEO // Sezonul de conservare e în toi: Castraveții – la mare căutare în piețele din Chișinău
Premierul Dorin Recean, în dialog cu ministrul danez al Apărării, Troels Lund Poulsen - „O Europă sigură”, angajamentul președinției daneze a Consiliului Uniunii Europene
Șeful Statului Major al Armatei franceze: Rusia a desemnat Franța drept primul său adversar în Europa
Satul Fundurii Noi, tot mai aproape de acces la apă potabilă
Programul „Farmacie în satul tău” atinge pragul de 100 de unități deschise în zonele rurale