
Platforma de tranzacționare a gazelor naturale BRM EST va fi operaţională şi următorii 10 ani
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în cadrul ședinței publice de astăzi, prelungirea activității platformei de tranzacționare a gazelor naturale operată de „Bursa Română de Mărfuri Est” (BRM EST) pentru o perioadă de zece ani, transmite MOLDPRES.
Această platformă funcționează din anul 2022 în Republica Moldova și joacă un rol important în asigurarea unei piețe transparente și corecte pentru vânzarea și cumpărarea gazelor naturale. Prin această decizie, ANRE garantează continuitatea și stabilitatea acestui mecanism, care permite formarea prețurilor în mod corect, în funcție de cerere și ofertă.
„O platformă de tranzacționare a gazelor naturale este un spațiu online securizat, unde furnizorii și alți participanți autorizați pot vinde și cumpăra gaze naturale. Tot acolo pot fi ajustate rapid volumele de gaze în cazul în care apar dezechilibre în rețea, astfel încât consumatorii să nu simtă întreruperi sau fluctuații nejustificate”, explică ANRE.
Platforma operată de BRM EST permite desfășurarea tranzacțiilor pe diverse segmente ale pieței gazelor naturale, inclusiv piața Gas Forward – pentru contracte pe termen mediu și lung; piața Spot – pentru tranzacții zilnice și intrazilnice; piața contractelor bilaterale (OTC) – pentru negocieri directe între furnizori și clienți; platforma de echilibrare – pentru menținerea echilibrului sistemului de transport.
Potrivit sursei citate, aceste instrumente oferă actorilor pieței flexibilitate, eficiență și o acoperire completă a necesităților comerciale, de la aprovizionare imediată până la contracte de lungă durată.
„Deși consumatorii casnici nu participă direct la tranzacții, acest mecanism influențează modul în care se formează prețurile pe piață, contribuie la o piață mai stabilă și transparentă și la o aprovizionare mai sigură cu gaze naturale. În anii următori, legislația prevede trecerea treptată la piața liberă, ceea ce înseamnă că furnizarea gazelor naturale nu va mai fi la prețuri reglementate, ci negociate liber de către consumatori și furnizori. Platforma BRM EST oferă cadrul necesar pentru ca această tranziție să fie una sigură și corectă”, precizează ANRE.
Această decizie asigură faptul că și în anii următori, Moldova va avea o platformă modernă și sigură pentru tranzacționarea gazelor naturale, în conformitate cu practicile europene. Este un pas important pentru întărirea independenței energetice a țării, dar și pentru protejarea intereselor consumatorilor într-un context în care piața devine din ce în ce mai competitivă, rezumă Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.
În 2024, pe această platformă s-au vândut și cumpărat aproximativ 9 TWh de gaze naturale, ceea ce acoperă o mare parte din consumul intern. Peste 15 furnizori din Republica Moldova sunt deja înregistrați și activi pe platformă. Începând cu 2025, BRM EST publică zilnic prețuri orientative pentru gazele naturale, oferind tuturor o imagine clară a pieței.
Înghețurile de primăvară amenință culturile agricole. MAIA vine cu recomandări și măsuri de protecție
Șeful de la Energie, Dorin Junghietu, s-a întâlnit la Londra cu omologi din mai multe țări
Peste 100 de agricultori din Telița își vor putea iriga terenurile grație unui sistem modern construit cu sprijinul IFAD
Numărul mașinilor electrice înregistrate în Moldova a crescut constant în ultimii ani
Investiții de 27,3 milioane de lei în valori mobiliare de stat, în doar patru zile de la lansarea perioadei de subscriere
Antreprenorii autohtoni își pot promova produsele în România. Expoziția „Republica Moldova prezintă” va fi organizată în orașele Vaslui, Cluj și Brașov
Un nou record de producere a energiei din surse regenerabile. Ponderea acesteia a atins cota de 36 la sută
Curs valutar anunțat de BNM: Euro scade, iar dolarul crește
Reuniunea Constituenței FMI și Băncii Mondiale // Anca Dragu: „R. Moldova demonstrează că prin reforme și parteneriate strategice poate construi un viitor european”
Arcașa Alexandra Mîrca a cucerit medalia de bronz la Grand Prix-ul din Turcia
Președinta Maia Sandu, întrevedere cu noul Cancelar al Austriei, Christian Stocker: „Am convenit asupra importanței viitorului european al Moldovei”
Republica Moldova va adera la Convenția pentru reglementarea pașnică a conflictelor internaționale
Mai multe clase-model de limba română și limba bulgară din Taraclia au fost dotate cu mobilier și echipamente noi
Alegeri locale noi: CEC a aprobat simbolurile concurenților electorali pentru imprimarea în buletinele de vot
Monumentele istorice din Moldova vor putea fi restaurate cu bani din Fondul național al culturii
În Republica Moldova va fi instituit un sistem național de trasabilitate a produselor din tutun
Vicepremierul Mihai Popșoi va efectua o vizită de lucru în Polonia
Deputații se întrunesc miercuri în ședință plenară
Cristina Gherasimov, în vizită la elevii din Anenii Noi calificați în finala EuroQuiz 2025
Peste 17.000 de moldoveni au solicitat ambulanța în ultima săptămână
Președinta Maia Sandu participă la Congresul Partidului Popular European din Spania
Circa 1400 de tineri vor fi încorporați în serviciul militar în termen
2 mai va fi zi lucrătoare
Moldovenii stabiliți în Franța vor beneficia de pensii și alte prestații sociale în baza unui nou acord bilateral
Moldova va primi finanțare europeană prin Programul Interreg Europe 2021–2027