ro
Economie
08 Mai, 2025 / 04:09
/ Acum 15 ore

Premierul Dorin Recean: „Planul de creștere al Republicii Moldova, axat pe reforme și investiții, va duce la dezvoltare economică, salarii mai mari și o mai bună calitate a vieții”

Guvernul a aprobat astăzi Agenda de Reforme care stă la baza Planului de creștere al Republicii Moldova pentru anii 2025-2027 și care va oferi acces la sprijinul financiar în valoare de 1,9 miliarde de euro din partea Uniunii Europene. Premierul Dorin Recean a declarat că Planul de creștere include două componente: agenda de reforme și investițiile, care vor duce la o economie robustă, la salarii mai mari și la o calitate mai bună a vieții, transmite MOLDPRES.

Dorin Recean a menționat că prin intermediul proiectelor care urmează a fi implementate, ne vom pregăti pentru aderare la Uniunea Europeană, dar și vom pregăti instituțiile și mediul de afaceri pentru a asimila fondurile de preaderare. Totodată, reformele și investițiile efectuate vor determina o creștere a economiei de minim 5 la sută anual.

„UE ne-a acordat un pachet financiar de 1,9 miliarde de euro pentru ca noi să ne dezvoltăm și să ne construim viața aici, la noi acasă, conform standardelor europene. Cetățenii nu vor să mai aștepte. Cetățenii noștri vor să trăiască ca în Europa astăzi, de asta și este nevoie să mobilizăm resursele financiare ca să le investim judicios”, a declarat Dorin Recean, după ședința Cabinetului de miniștri la care a fost aprobată Agenda de Reforme.

Potrivit premierului, aceste resurse financiare semnificative și fără precedent sunt oferite Republicii Moldova datorită avansării și progresului în procesul de negocieri privind aderarea la UE.

Dorin Recean a explicat că Planul de creștere al Republicii Moldova pentru anii 2025-2027 include două componente: agenda de reforme și investițiile.

Agenda de reformă este axată pe șapte piloni: dezvoltarea afacerilor, stimularea industriilor strategice, inclusiv agricultura, modernizarea infrastructurii de transport și infrastructurii digitale, modernizarea administrației fiscale și creșterea transparenței utilizării fondurilor publice, îmbunătățirea educației, a sistemului de sănătate și a serviciilor sociale, tranziția spre energia regenerabilă și protecția mediului, securitatea și eficiența energetică.

A doua componentă a Planului de creștere sunt investițiile pentru dezvoltarea economiei naționale. Premierul a oferit câteva exemple de proiecte concrete care urmează a fi implementate. Acestea vizează reabilitarea a cel puțin 30 de km de drum de pe traseul M5, construcția spitalului regional Bălți, implementarea programului de împădurire, sprijin pentru fermieri prin dezvoltarea și reabilitarea sistemelor centralizate de irigare.

Pachetul de asistență financiară în valoare de 1,9 miliarde de euro acordat de UE include două părți: prima parte în valoare de 400 de mln de euro reprezintă asistență financiară gratuită din partea UE și a statelor membre. Altă parte de 1,5 mlrd este un împrumut acordat în condiții avantajoase.

„Acest împrumut este acordat pe un termen de 40 de ani, avem o perioadă de grație de 10 ani, iar dobânzile la acest împrumut sunt foarte mici: ele variază între 0,1% și puțin peste 3%. Sunt condiții extrem de avantajoase pentru ca noi să putem să finanțăm planul nostru de dezvoltare economică”, a afirmat premierul.

Șeful Cabinetului de miniștri a subliniat că utilizarea banilor oferiți de UE trebuie să fie corectă și transparentă.

„Cetățenii trebuie și vor cunoaște cum acești bani sunt cheltuiți și investiți. Depinde de noi cum în următorii ani vom contribui la dezvoltarea noastră proprie. UE a oferit acest ajutor generos, iar sarcina noastră este să muncim împreună disciplinat ca să realizăm obiectivul nostru de țară - să ne construim viața noastră bună aici, acasă”, a conchis premierul.

Agenda de Reforme aferentă Planului de creștere al Republicii Moldova pentru anii 2025-2027 include 56 de reforme și 153 de măsuri concrete, menite să accelereze procesul de aderare la Uniunea Europeană, să sporească competitivitatea economică și să îmbunătățească calitatea vieții cetățenilor.