
Producătorii de fructe sunt atenționați să nu aplice produse de uz fitosanitar interzise, dacă vor să exporte în UE
Chişinău, 14 apr. /MOLDPRES/. Asociația "Moldova Fruct" a atenționat producătorii autohtoni să nu folosească produse de uz fitosanitar care au fost interzise de Registrele Uniunii Europene, dacă doresc să exporte fructele în comunitatea europeană, transmite MOLDPRES.
Potrivit Asociaţiei, respectarea normelor maxime admisibile de reziduuri în fructe este cap de listă atunci când este vorba despre export pe piața Uniunii Europene. UE a exclus în ultimii ani un șir de preparate din registrele sale, iar în Republica Moldova este permisă utilizarea acestora până la epuizarea stocurilor. "Moldova Fruct" atenționează producătorii să nu utilizeze produse de uz fitosanitar care au fost excluse din Registrele UE și să acorde o atenție sporită reziduurilor de substanțe active în fructe.
„Când vorbim despre exportul fructelor, accentuăm în permanență cerințele Uniunii Europene, însă trebuie să vorbim despre o producere inofensivă pentru orice piață, inclusiv cea internă. Nu cred că a rămas mult timp până când și țările CSI, în special Federația Rusă, vor avea cerințe mai drastice”, a afirmat Vitalie Gorincioi, președintele "Moldova Fruct".
Totodată, reprezentanții "Moldova Fruct" atenționează și asupra spectrului îngust de produse de uz fitosanitar accesibile în prezent, conform Registrului de stat, care ar permite încadrarea în cerințele UE.
„Sunt puține produse pentru combaterea bolilor și dăunătorilor la cais, cireș. Pe de altă parte, avem produse omologate la alte specii de culturi horticole, însă acestea nu au fost extinse. "Moldova Fruct" va continua să comunice cu Centrul de Stat cu privire la omologarea și testarea produselor de uz fitosanitar, cu companiile furnizoare producătoare, ca împreună să identificăm soluțiile necesare, astfel încât producătorii de fructe din Moldova să aibă acces la acele produse, utilizarea cărora va permite respectarea normelor maxim admisibile de substanțe active și reziduuri”, a explicat Iurie Fală, directorul executiv al "Moldova Fruct".
În anul 2020, "Moldova Fruct" a făcut o analiză a produselor utilizate în UE pentru diferite specii de fructe. Ulterior, Asociația a expediat scrisori către companiile producătoare cu solicitarea de a analiza posibilitatea înregistrării sau extinderii anumitor produse pentru alte culturi. Au fost companii care au venit cu un răspuns și acțiuni concrete urmare a acestor demersuri, iar unele companii au reacționat parțial.
foto: orchidsmania.com
Anca Dragu, la Washington: Colaborarea cu FMI a fost un factor determinant în progresul realizat de Moldova în domenii-cheie
În premieră, blocurile de locuit pot beneficia de subvenții directe de la stat pentru lucrări de eficiență energetică
SFS atenționează: ordinul de modificare a termenului de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit este fals
Mai mulţi viticultori din raionul Cahul au creat un cluster, ce le-a permis să sporească exporturile spre piaţa europeană
Fondul Internațional pentru Dezvoltare Agricolă are un nou director de ţară în R. Moldova
Agricultorii din Republica Moldova beneficiază în acest an de mai multe opțiuni de finanțare
Euro scade ușor, iar dolarul crește cu 13 bani
Discuții la nivel înalt între BNM și Grupul Băncii Mondiale despre stabilitate macroeconomică și integrarea europeană a Republicii Moldova
Statul instituie un mecanism național pentru a preveni importul de pește provenit din pescuit ilegal
Cardinalii Bisericii Catolice se vor întâlni pentru a discuta despre alegerea unui nou papă
Specialiștii recomandă cetățenilor să evite procurarea florilor din plastic pentru vizita la cimitir de Paștele Blajinilor
Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, va participa la Summitul pentru Energie din Balcani
De 11 ani, cetățenii Republicii Moldova pot călători fără vize în Uniunea Europeană și spațiul Schengen
Președinta Maia Sandu de Paștele Blajinilor: „Gândurile noastre se întorc spre cei dragi care nu mai sunt printre noi, dar rămân în inimile noastre”
De Ziua Drapelului de Stat, clădirea Serviciului Vamal a fost iluminată în culorile tricolorului
REPORTAJ MOLDPRES: Ungheni, cap de pod, poartă europeană de vest, localitatea ce dă speranţe R. Moldova
În sectoarele capitalei sunt organizate târguri cu produse și mărfuri autohtone
Pompierii îndeamnă cetățenii să respecte măsurile de prevenire a incendiilor de Paștele Blajinilor
Președinta Maia Sandu de Ziua Drapelului de Stat: „Să purtăm tricolorul nu doar în piept, ci și în suflet”
Mormântul Papei Francisc din bazilica Santa Maria Maggiore a fost deschis publicului
Duminică, vremea se răcește
De Ziua Drapelului de Stat, un tricolor a fost arborat în vârful unui pilon instalat pe „Linia independenței energetice a țării - Vulcănești - Chișinău”
De Paștele Blajinilor, în capitală va fi asigurat transport gratuit spre cimitirul „Sfântul Lazăr”
Președinta Maia Sandu la 35 de ani de la adoptarea tricolorului: „Sub acest steag, am ales mereu pacea, libertatea și dreptatea”
Premierul Dorin Recean: „Sub tricolor, Moldova a revenit la grafia latină și la limba română, a cerut libertatea și a făurit drumul independenței”