
Vicepremierul Andrei Spînu a prezentat raportul de activitate al MIDR
Chişinău, 9 aug. /MOLDPRES/. Performanțele Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) au fost prezentate ieri în cadrul ședinței de bilanț la un an de Guvernare, transmite MOLDPRES.
“În pofida crizelor, într-un an s-a reușit o serie de realizări impresionante în domeniul energetic, transport și dezvoltare locală”, a menționat vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
Potrivit oficialului, în conformitate cu Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2021-2022, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale are în vizor implementarea a 146 de acțiuni pe toate domeniile de activitate: transport și infrastructura de transport - 59, construcții - 28, dezvoltare regională - 26, energetică - 25, comunicații electronice - 11. Astfel, în raportul de activitate prezentat, au fost menționate următoarele progrese înregistrate în domeniile de competență ale MIDR: a fost semnat acordul de împrumut cu BERD în valoare de 300 mln de euro care ne permite să avem rezerve de gaze naturale și pune la dispoziție capacitățile necesare pentru procurarea gazelor în situație de urgență; au fost aprobate modificări la Legea Gazelor care prevăd obligativitatea creării stocurilor strategice de gaze naturale etc.; sunt disponibili 24 mln m3 de gaze, stocați în România etc.
De asemenea, a demarat construcția Liniei Electrice Aeriene (LEA) de înaltă tensiune cu un singur circuit (400 kV) pe direcția Vulcănești – Chișinău; a fost realizată conexiunea sincronă a rețelei energiei electrice din Moldova la rețeaua Europei Continentale - ENTSO-E; au fost diversificate sursele de achiziționare a electricității cu energie decarbonizată (din luna mai, 30% din electricitate este cumpărată din Ucraina) ş.a.
Andrei Spînu a numit şi perspectivele instituţiei care prevăd programe pentru dezvoltarea oraşelor şi satelor; pentru drumurile naţionale; pentru transport rutier, feroviar şi aerian; în comunicaţii; în construcţii şi urbanism.
„În următoarea perioadă MIDR își concentrează prioritar eforturile pentru implementarea următoarelor acțiuni: instituirea Fondului pentru Eficiență Energetică în sectorul rezidențial; elaborarea strategiei de mobilitate, care urmează să stabilească perspectivele de dezvoltare a domeniului pe termen mediu și lung, pentru un transport mai eficient și mai sustenabil; reorganizarea Î.S. „Calea Ferată din Moldova” în societate pe acțiuni; atragerea finanțării externe suplimentare pentru realizarea proiectelor de reabilitare, modernizare și extindere a drumurilor publice; inițierea elaborării Strategiei de dezvoltare a sectorului construcțiilor până în anul 2030; crearea Agenției Naționale în Construcții; asigurarea implementării proiectelor din Documentului Unic de Program pentru anii 2022-2024”, a rezumat vicepremierul Andrei Spînu.
Lucrările de construcție pe sectorul 3 al drumului R26 Bender – Căușeni – Cimișlia au intrat în etapa finală
Cu sprijinul Guvernului, o companie din R. Moldova se dezvoltă economic, dar şi cu grijă pentru un mediu curat
Euro și dolarul continuă să crească
Moldova poate//Aproape 30% din energia consumată a provenit din surse regenerabile
Merele moldovenești debutează pe piața Indiei, cu prima livrare comercială după accesul liber pe una dintre cele mai mare piețe din lume
Guvernul a dat start negocierilor unui acord ce va promova reciproc investițiile moldo-indiene
Două proiecte regionale de infrastructură derulate în raionul Ştefan Vodă, apreciate la faţa locului de vicepremierul Vladimir Bolea
O întreprindere din România va asigura materiale pentru magistrala de apă Chișinău-Strășeni-Călărași
Activitatea Oficiului Amenajarea Teritoriului, Urbanism, Construcții și Locuințe va fi eficientizată
Delegația UE: Republica Moldova avansează în procesul de aderare
Ziua Mondială a Apei // Ministerul Mediului îndeamnă cetățenii să folosească rațional resursele de apă
Ucraina // Zelenski, în vizită la trupele care apără orașul strategic Pokrovsk
Zilele Reginei Maria la Chișinău // Iuliana Gorea Costin: „Simbolizează dreptul nostru la identitate”
UPDATE // Traficul transfrontalier, fluidizat la PTF Sculeni
Târguri cu produse locale se desfășoară în sectoarele capitalei
Creștinii ortodocși de stil vechi îi sărbătoresc pe Sfinții 40 de Mucenici
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, întrevedere cu moldovenii stabiliți la Strasbourg: „Am descoperit niște oameni minunați, implicați și foarte conectați la tot ce se întâmplă în R. Moldova”
METEO // Temperaturi generoase se anunță pentru sâmbătă
CA a amendat un post regional de televiziune cu 85.000 de lei pentru dezinformare și promovarea unor actori politici
Reuters // Omul de afaceri Veaceslav Platon rămâne în arest. Justiţia din Marea Britanie i-a refuzat eliberarea pe cauţiune
Germania deblochează un ajutor militar de 3 miliarde de euro pentru Ucraina
Șefa statului, Maia Sandu, a primit scrisorile de acreditare din partea mai multor ambasadori
Peste 10.000 de porci au fost sacrificați la o fermă din Anenii Noi, în urma unui focar de pestă porcină
Mai multe locuințe sociale vor fi modernizate printr-un proiect de 20 milioane de euro
Forumul ONG-urilor de Mediu 2025: Parteneriate pentru un viitor sustenabil și politici eficiente de protecție a mediului