
Vinurile produse în Republica Moldova sunt exportate în peste 70 de țări
Chişinău, 3 feb. /MOLDPRES/. Vinurile produse în Republica Moldova sunt exportate în peste 70 de state ale lumii, iar sectorul vitivinicol deține o pondere de 3 la sută din Produsul Intern Brut al țării și 8 la sută din valoarea exporturilor. Cifrele au fost prezentate la Conferința Sectorială Vitivinicolă „Cooperarea UE și a Parteneriatului Estic în sectorul vitivinicol: Atractivitatea sectorului și oportunitățile de piață”, organizată la Chișinău, transmite MOLDPRES.
Evenimentul s-a desfășurat în cadrul Expoziției naționale „Fabricat în Moldova”. Președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI), Sergiu Harea, a declarat că domeniul vitivinicol este unul dintre cele mai importante sectoare ale economiei naționale, care duce faima țării noastre în cele peste 70 de state în care sunt exportate produsele vitivinicole moldovenești. Potrivit lui Harea, în sectorul vitivinicol sunt angajați circa 150 mii de persoane, sau circa 27 la sută din populația rurală.
Prezent la eveniment, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea a afirmat că ramura vinificației este una dintre cele mai importante din Republica Moldova, iar procesul de dezvoltare este avansat, având potențial de creștere. „Dovada este că au crescut sumele de vânzare, precum și ponderea în PIB-ul țării. Dacă în faza inițială exportam masiv vin în vrac la prețuri reduse, astăzi, volumele exportate de vin în vrac este în scădere și livrăm mult mai mult vin îmbuteliat, ceea ce înseamnă vin de calitate. Anume vinul de calitate îmbuteliat ne-a dus faima peste tot. Astăzi am reușit să ajungem la un preț de 1,7 dolari per litru, de la 38 de cenți, cât era anterior. Este o creștere fenomenală pe o piața ocupată de țări consacrate producerii vinurilor de calitate. În prezent, sectorul vinicol constituie 3% din PIB-ul național și 8 la sută din totalul de exporturi”, a spus Vladimir Bolea.
Totodată, ministrul Agriculturii a mai anunțat că, în anul curent, nu va mai fi permisă achiziția de struguri de la persoane fizice de pe suprafețe care nu au fost intabulate și înregistrate. MAIA împreună cu Oficiul Național al Viei și Vinului vor elabora un proiect amplu de înregistrare, iar producătorii de struguri care dețin soiuri tehnice, sunt îndemnați să finalizeze procesul de intabulare. „Parcelele viticole trebuie să fie înregistrate în Registrul vitivinicol, pentru a cunoaște recolta de struguri, cantitatea și calitatea produselor vitivinicole”, a menționat ministrul.
La evenimentul organizat atât în format online, cât și offline, au participat peste 150 de persoane. Acestea au reprezentat țări din Parteneriatul Estic (Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Ucraina) și din Uniunea Europeană, inclusiv Belgia, Bulgaria, Croația, Franța, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, România, Spania.
Participanții la conferință au discutat despre provocările și oportunitățile sectorului vitivinicol, iar experții în domeniu au împărtășit rezultatele cercetărilor la zi și au informat despre noile tendințe și cerințe ale pieței.
Conferința Sectorială Vitivinicolă a fost organizată de CCI în cadrul Proiectul „EU4Business: Connecting Companies” (EU4BCC) al Eurochambres, finanțat de către Uniunea Europeană.
Foto: CCI
Raionul Sângerei s-a aliniat printre primele entități din ţară la noile prevederi din Codul urbanismului și construcțiilor
La sfârșitul lunii aprilie încep lucrările de construcție a podului de peste Prut de la Ungheni
Serviciul Fiscal de Stat a încasat săptămâna trecută 818 milioane lei la Bugetul public național
Serviciul Vamal a colectat peste 705 milioane de lei într-o săptămână
Cursul valutar // Euro crește, dolarul scade ușor
Ministerul Finanțelor a inițiat procesul de evaluare a funcțiilor în sectorul bugetar
Republica Moldova și România își consolidează cooperarea în domeniul transporturilor rutiere
Autorităţile s-au întâlnit cu echipa de la CFM pentru a găsi soluții imediate de redresare a activității întreprinderii
Vicepremierul Vladimir Bolea: „Salariile angajaților de la Calea Ferată sunt prioritatea mea și a MIDR”
ANSP anunță o scădere cu 40 la sută a cazurilor de gripă
Cu sprijinul UE, R. Moldova va beneficia de două studii privind lanțurile valorice pentru grâu, porumb și floarea-soarelui
Academia „Ștefan cel Mare” a prezentat oferta educațională la târgurile de la Edineț și Hâncești
Igor Grosu la Conferința de analiză post-electorală: „Vom veni cu mai multe amendamente la legea 381 care să reducă la maxim tentativele de destabilizare a țării și a influențării alegerilor”
Combaterea corupției electorale în vizorul deputaților
Raionul Făleşti, printre localităţile fruntaşe în gestionarea eficientă a deşeurilor
O grupare specializată în distribuirea drogurilor a fost destructurată de polițiștii din nordul țării
Șeful guvernului din Fâșia Gaza a fost ucis în atacurile israeliene
Atacuri reciproce cu drone între Ucraina și Rusia, soldate cu răniți, incendii și pene de curent
Patru acte permisive în domeniul construcțiilor pot fi solicitate şi obținute online
VIDEO // Măsuri pentru gestionarea restanțelor. Ministrul Dan Perciun: „Vom solicita universităților să respecte numărul maxim de restanțe admisibile”
Consiliul Uniunii Europene a aprobat sprijinul financiar de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova
Premiera spectacolului „Pescărușul”, de Anton Cehov, miercuri, 19 martie, pe scena Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale”
Vicepremierul Mihai Popșoi, la „Raisina Dialogue” în India: „Poziția Republicii Moldova nu s-a schimbat - solidaritatea cu Ucraina rămâne fermă”
Municipiul Ungheni îşi consolidează poziţia de membru al reţelei oraşelor europene Eurocities
Angajata unei bănci a fost condamnată la închisoare pentru delapidarea a circa 3 milioane de lei