
Vinurile produse în Republica Moldova sunt exportate în peste 70 de țări
Chişinău, 3 feb. /MOLDPRES/. Vinurile produse în Republica Moldova sunt exportate în peste 70 de state ale lumii, iar sectorul vitivinicol deține o pondere de 3 la sută din Produsul Intern Brut al țării și 8 la sută din valoarea exporturilor. Cifrele au fost prezentate la Conferința Sectorială Vitivinicolă „Cooperarea UE și a Parteneriatului Estic în sectorul vitivinicol: Atractivitatea sectorului și oportunitățile de piață”, organizată la Chișinău, transmite MOLDPRES.
Evenimentul s-a desfășurat în cadrul Expoziției naționale „Fabricat în Moldova”. Președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI), Sergiu Harea, a declarat că domeniul vitivinicol este unul dintre cele mai importante sectoare ale economiei naționale, care duce faima țării noastre în cele peste 70 de state în care sunt exportate produsele vitivinicole moldovenești. Potrivit lui Harea, în sectorul vitivinicol sunt angajați circa 150 mii de persoane, sau circa 27 la sută din populația rurală.
Prezent la eveniment, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea a afirmat că ramura vinificației este una dintre cele mai importante din Republica Moldova, iar procesul de dezvoltare este avansat, având potențial de creștere. „Dovada este că au crescut sumele de vânzare, precum și ponderea în PIB-ul țării. Dacă în faza inițială exportam masiv vin în vrac la prețuri reduse, astăzi, volumele exportate de vin în vrac este în scădere și livrăm mult mai mult vin îmbuteliat, ceea ce înseamnă vin de calitate. Anume vinul de calitate îmbuteliat ne-a dus faima peste tot. Astăzi am reușit să ajungem la un preț de 1,7 dolari per litru, de la 38 de cenți, cât era anterior. Este o creștere fenomenală pe o piața ocupată de țări consacrate producerii vinurilor de calitate. În prezent, sectorul vinicol constituie 3% din PIB-ul național și 8 la sută din totalul de exporturi”, a spus Vladimir Bolea.
Totodată, ministrul Agriculturii a mai anunțat că, în anul curent, nu va mai fi permisă achiziția de struguri de la persoane fizice de pe suprafețe care nu au fost intabulate și înregistrate. MAIA împreună cu Oficiul Național al Viei și Vinului vor elabora un proiect amplu de înregistrare, iar producătorii de struguri care dețin soiuri tehnice, sunt îndemnați să finalizeze procesul de intabulare. „Parcelele viticole trebuie să fie înregistrate în Registrul vitivinicol, pentru a cunoaște recolta de struguri, cantitatea și calitatea produselor vitivinicole”, a menționat ministrul.
La evenimentul organizat atât în format online, cât și offline, au participat peste 150 de persoane. Acestea au reprezentat țări din Parteneriatul Estic (Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Ucraina) și din Uniunea Europeană, inclusiv Belgia, Bulgaria, Croația, Franța, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, România, Spania.
Participanții la conferință au discutat despre provocările și oportunitățile sectorului vitivinicol, iar experții în domeniu au împărtășit rezultatele cercetărilor la zi și au informat despre noile tendințe și cerințe ale pieței.
Conferința Sectorială Vitivinicolă a fost organizată de CCI în cadrul Proiectul „EU4Business: Connecting Companies” (EU4BCC) al Eurochambres, finanțat de către Uniunea Europeană.
Foto: CCI
Diplomație prin agricultură în satul Ustia. Membri ai corpului diplomatic acreditați la Chișinău au cules cireșe și au degustat bucate tradiționale și vinuri autohtone
Sprijin financiar și tehnic pentru 15 inițiative de antreprenoriat social din stânga Nistrului
Guvernul investește 628 de milioane de lei în modernizarea drumurilor din 132 de localități, prin programul „Europa este aproape”
Agenția Rezerve Materiale a livrat ultimele 250 de tone de motorină către CFM
Lucrări de construcție a apeductului Chișinău – Strășeni – Călărași: restricții temporare de circulație
Dialog social în sectorul construcțiilor// Vladimir Bolea: „Politicile noastre prind viață prin agenții economici”
Drumarii amenajează un sens giratoriu provizoriu pentru sporirea siguranței rutiere în raionul Căușeni
Motorina continuă să se scumpească, iar benzina se ieftinește ușor
Marketingul, distribuirea sau vânzarea instrumentelor financiare derivate - interzise prin lege. Cei care nu se conforma restricțiilor riscă amenzi de până la 1 milion de lei
Opt persoane au avut nevoie de intervenția ambulanței după ce au făcut șoc anafilactic
Prima tranșă a pensiilor și alocațiilor sociale pentru luna iulie, finanțată de CNAS
Programul „Citește-mi 100 de povești” se extinde. Peste 56 de mii de volume de carte vor ajunge în grădinițele din R. Moldova
INTERVIU MOLDPRES // Sergiu Prodan:„Relația culturală dintre Republica Moldova și România este solidă și are o perspectivă promițătoare”
Vicepremierul Cristina Gherasimov: „Perioada președinției poloneze a fost cu realizări semnificative în parcursul european al R. Moldova”
Vladislav Kulminski a fost numit în funcția de ambasador în Statele Unite ale Americii
Oleg Serebrean este noul ambasador al Moldovei în Turcia. Decretul de numire a fost publicat în Monitorul Oficial
Deținutul fugar de la Penitenciarul Tighina, plasat în arest preventiv pentru 30 de zile
VIDEO // Un grup infracțional care punea în vânzare acte de identitate false, destructurat de PCCOCS și SPIA
Experți din șapte țări au participat la un atelier regional de secvențiere genomică la Chișinău
Polonia își încheie președinția semestrială în Consiliul UE: a confirmat influența Varșoviei și rolul său de putere regională
VIDEO // Peste 70% dintre proprietarii de terenuri necesare pentru construcția LEA Vulcănești-Chișinău au primit deja compensațiile de expropriere
Programul de stagii al UE și Guvernului. Premierul Dorin Recean:„Profesionalizăm administrația publică și pregătim o generație de lideri tineri instruiți, energici și motivați să modernizeze și să capaciteze statul”
Igor Grosu la Londra: Recunoașterea permiselor de conducere moldovenești în Marea Britanie, aproape de finalizare
Peste 40 de specialiști în urologie din Republica Moldova, Armenia și Georgia, reuniți la Chișinău
Un bărbat a fost condamnat la doi ani de închisoare și anunțat în căutare pentru luare de mită de 5.000 de euro