
Cancelarul german Friedrich Merz acuză Rusia că amenință securitatea Europei
Cancelarul federal german Friedrich Merz a acuzat Rusia că amenință 'securitatea în Europa', în timpul unei deplasări în Lituania cu ocazia inaugurării oficiale în această țară a unei brigăzi blindate germane menită să întărească flancul estic al NATO, informează AFP, citată de AGERPRES și MOLDPRES.
'Rusia, așa cum se prezintă ea astăzi, este o amenințare pentru noi toți. Tocmai împotriva acestei amenințări noi ne protejăm astăzi și de aceea noi suntem astăzi aici', a declarat Friedrich Merz la Vilnius, alături de președintele lituanian Gitanas Nauseda.
'Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa', a continuat el.
Friedrich Merz a insistat asupra dorinței Germaniei 'de a trimite un semnal' altor membri ai NATO: 'Să investim acum cu hotărâre în propria noastră securitate', a declarat el.
Profund pacifistă după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, Germania este, sub conducerea lui Friedrich Merz, hotărâtă să-și majoreze puternic cheltuielile în materie de apărare.
În acest scop, guvernul său intenționează să se alinieze obiectivului discutat în cadrul NATO - și dorit de Donald Trump - de 5% din PIB pentru cheltuielile militare și de securitate până în 2032.
'Împreună cu partenerii noștri, suntem hotărâți să apărăm teritoriul NATO împotriva oricărei agresiuni. Securitatea aliaților noștri baltici este de asemenea securitatea noastră', a adăugat Merz.
Întrebat cu privire la eforturile diplomatice recente desfășurate pentru a se ajunge la pace în Ucraina, Merz a declarat că nu-și face 'iluzii cu privire la o soluție rapidă'.
'Sperăm că va exista o șansă pentru a se ajunge la un armistițiu și la negocieri de pace, însă, încă o dată, acesta este un proces care este abia la început și ar putea dura încă multe săptămâni, chiar multe luni', a spus el.
Europenii 'acționează pe cât posibil în echipă cu SUA', a adăugat el, în timp ce Washingtonul, contrar UE, nu amenință Rusia cu sancțiuni suplimentare dacă Moscova insistă asupra poziției sale.
În ultimele săptămâni, Moscova a rezistat presiunilor occidentale în vederea unui armistițiu necondiționat și imediat după declanșarea ofensivei sale împotriva Ucrainei, în urmă cu peste trei ani.
Este pentru prima dată, în perioada de după război, când armata germană trimite o brigadă completă în mod permanent în străinătate.
Făcând obiectul unui acord încheiat în 2023 cu Lituania, această 'Panzerbrigade' urmează să-și întărească rândurile până la 2.000 de soldați până la mijlocul lui 2026, apoi până la 5.000, dintre care 200 de civili, până în 2027.
Înființată rapid după declanșarea invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, acest proiect major al guvernului german marchează remilitarizarea țării. 'Obiectivul este de a securiza flancul estic al NATO contra amenințării tot mai mari pe care o reprezintă Rusia', subliniază Berlinul.
Cu această brigadă în Lituania, Germania își manifestă voința de a contribui la 'descurajare la frontiera externă a NATO', declarase Boris Pistorius în ianuarie.
Membre ale NATO din 2024, Lituania și celelalte două țări baltice, Letonia și Estonia, se tem că, în pofida acestui statut al lor, ar putea deveni următoarele ținte ale președintelui rus Vladimir Putin.
Potrivit Der Spiegel, la începutul lunii mai, un avion spion rus a fost reperat în spațiul aerian al Republicii Belarus vecine în timpul unui exercițiu militar al NATO la care participa și armata germană.
Câteva zile mai devreme, un alt exercițiu în Lituania, care implica elicoptere germane, ar fi fost spionat cu ajutorul unei drone.
Brigada 45-a blindată 'este în vizorul serviciilor de informații ruse', scrie Der Spiegel, afirmând că se bazează pe o atenționare a contraspionajului militar german.
Regatul Unit și UE au semnat un nou parteneriat strategic, la cinci ani după Brexit
Volodimir Zelenski a discutat cu Nicușor Dan și l-a felicitat pentru victoria în alegerile prezidențiale din România
Donald Trump vrea o anchetă privind sprijinul celebrităților pentru Kamala Harris
Liderii lumii îl felicită pe Nicușor Dan pentru victoria în alegeri
Alegeri în Polonia // Liberalul Rafal Trzaskowski și naționalistul Karol Nawrocki se vor confrunta în turul doi
Alegeri prezidențiale în România // Au fost centralizate toate procesele-verbale. Nicușor Dan obține 53,60%
Alegeri prezidențiale în România // George Simion îl felicită pe Nicușor Dan pentru victorie: A fost voința poporului român
Alegeri prezidențiale în România // Peste 95% din procese verbale, verificate: Nicușor Dan câștigă cu 54,32%, George Simion obține 45,68 %
Alegeri prezidențiale în România // Rezultate provizorii: Nicușor Dan - 52, 03%, George Simion - 47,97%
Premierul Lituaniei, Gintautas Paluckas, va efectua o vizită în Republica Moldova
Viceprim-ministra Doina Nistor, la Stockholm: Moldova este pregătită să își continue dezvoltarea și să devină un loc și mai atractiv pentru investitori și antreprenori
30 de spitale și cămine studențești vor fi renovate energetic
Volumul creditelor noi acordate în luna aprilie a scăzut cu circa 8 la sută
GALERIE FOTO // Expoziția jubiliară „Au înnebunit salcâmii” semnată de Anatol Danilișin
Nicușor Dan va depune luni jurământul de președinte al României
Optimizarea controlului coordonat la frontiera moldo-română a fost discutată la București
DRRM reafirmă angajamentul de a susține proiecte educaționale în Republica Moldova
Președinta Maia Sandu a avut o convorbire telefonică cu Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy
CSM prelungește termenul de înscriere la concursul pentru desemnarea unui membru în Consiliul Institutului Național al Justiției
Circa 40 mii de cetățeni din raionul Cahul vor beneficia de servicii moderne de sanitație, datorită Germaniei şi UE
Republica Moldova va beneficia de finanțare europeană pentru dezvoltare regională
Victimele violenței în familie vor fi scutite de taxe în procesele de partaj
Moscova cere ca Ucraina să aleagă un nou președinte pentru a putea semna memorandumul cu Rusia
GALERIE FOTO // „Focus pe natură: ariile protejate prin obiectiv”, expoziție organizată de AO EcoContact și Muzeul Național de Istorie a Moldovei
Maxim Braila a fost numit în funcția de consilier pentru soluționarea contestațiilor la ANSC pentru un mandat de șapte ani