
Declarația lui Putin de acceptare a armistițiului în Ucraina este „foarte promițătoare”, dar „incompletă”, susține Donald Trump
Președintele american Donald Trump a estimat joi că ar fi „foarte dezamăgitor” ca Rusia să nu accepte armistițiul de 30 de zile în războiul din Ucraina, după ce omologul său rus Vladimir Putin a spus că acceptă această propunere, adăugând însă că rămân detalii de clarificat, liderul de la Kremlin arătându-se preocupat mai ales de faptul că armata ucraineană ar putea profita de acest răgaz pentru a-și reface capacitatea de luptă, transmite AGERPRES, preluat de MOLDPRES.
„Ar fi un moment foarte dezamăgitor pentru toată lumea”, a declarat Trump presei la Casa Albă, potrivit AFP. Cât despre declarația dată mai devreme de Putin, care a spus că este „pentru” armistițiu, dar a sesizat de asemenea „nuanțe” și „probleme importante de rezolvat”, președintele american a descris această declarație drept „foarte promițătoare”, dar „incompletă”.
Armistițiul pentru o durată de 30 de zile propus Rusiei a fost convenit la negocierile americano-ucrainene desfășurate marți în Arabia Saudită. De asemenea, Donald Trump a acceptat să reia ajutorul militar american și furnizarea de informații către Ucraina, pe care le suspendase după disputa avută pe 28 februarie la Casa Albă cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, căruia i-a reproșat atunci că nu dorește încheierea unui acord de pace cu Rusia.
Consilierul pentru politică externă al președintelui Putin, Iuri Ușakov, a declarat joi mai devreme că a transmis Washingtonului că această propunere de armistițiu nu ar face decât să ofere un respiro armatei ucrainene și a apreciat că ea trebuie regândită, pentru a ține cont de asemenea de interesele Rusiei, nu doar de cele ale Ucrainei.
'Nouă nu ne oferă nimic. Doar le oferă ucrainenilor ocazia de a se regrupa, de a se consolida și a continua același lucru', a spus Ușakov. Or, a adăugat acesta, obiectivul Rusiei 'este o soluționare pe termen lung care să țină cont de interesele legitime ale țării noastre și de preocupările noastre bine-cunoscute'.
Mai târziu, președintele rus a declarat că este de acord cu armistițiul pentru 30 de zile, dar că vede probleme în aplicarea și verificarea acestuia, precum și inconveniente pentru Rusia, astfel că dorește să discute cu Trump.
'Cum vor fi folosite aceste 30 de zile? Pentru ca Ucraina să continue mobilizarea forțată? Pentru ca ei să desfășoare arme acolo?', a întrebat Putin, menționând de asemenea situația din regiunea rusă Kursk, unde încă există trupe ucrainene angajate în lupte.
'Președintele (Donald) Trump și cu mine putem vorbi despre acest lucru la telefon și să discutăm împreună. Dar susținem ideea de a pune capăt conflictului prin mijloace pașnice', a afirmat Putin.
La rândul său, Trump s-a declarat favorabil unei întâlniri cu președintele rus. 'Mi-ar plăcea să mă întâlnesc și să vorbesc cu el, dar trebuie să terminăm repede cu asta', a spus președintele american în aceeași declarație după întâlnire cu Rutte.
De asemenea, Trump a afirmat că nu crede că Rusia ar ataca aliații SUA. 'Asta nu se va întâmpla. Ne vom asigura că nu se întâmplă', a indicat el.
Zelenski a discutat cu senatori americani despre echipamente militare şi sancţiuni împotriva Rusiei
Marea Britanie anunță un nou acord de apărare cu Ucraina: 5.000 de rachete antiaeriene și sprijin economic extins
Întrevederea Rubio-Lavrov: Washingtonul este dezamăgit de lipsa de progres în acordul de pace
Uniunea Europeană va mobiliza 2,3 miliarde de euro pentru reconstrucție în Ucraina
Moţiunea de cenzură împotriva șefei Comisiei Europene a fost respinsă de Parlamentul European cu o largă majoritate
Furtuna a făcut ravagii în România: în 34 de localități din 17 județe și Bucureștiul au fost înregistrate pagube
Banca Națională a Bulgariei lansează emisiunea de monede euro, după confirmarea aderării țării la zona euro
DW: Energia solară devine, în premieră, principala sursă de energie în UE
Atac masiv asupra Kievului, înaintea întrevederii dintre Rubio și Lavrov. Sunt morți și răniți
Discuții la Guvern despre modificările Legii privind avocatura: „Nu afectează exercitarea activității de avocat, dar țin exclusiv de aspecte legate de organizarea internă”
Mihai Popșoi, la Bruxelles: „Sprijinul constant al UE ne face mai rezilienți”
Fonduri pentru dezvoltarea satelor și orașelor din Moldova. Dorin Recean: „2,83 miliarde de lei au fost investiți în proiecte care îmbunătățesc viața oamenilor de zi cu zi”
Remaniere majoră la Kiev. Zelenski a anunțat cine ar putea fi noul premier al Ucrainei
Drumul R34, în plin proces de reabilitare: 83 km de infrastructură modernizată în sudul țării #MoldovaPoate
Furnizorii de servicii media, difuzorii și distribuitorii de publicitate pot difuza doar mesaje de interes public aprobate de CEC
Clădirile serviciilor sociale, transformate în spații eficiente energetic. Parteneriat între Ministerul Energiei și Fundația Soros Moldova
IGP a anunțat motivul omorului de la Fălești
Zelenski susține că a avut o discuție productivă cu emisarul special american Kellogg la Kiev
Numărul copiilor de etnie romă care primesc burse de merit s-a dublat în ultimii doi ani
Peste 14.000 de solicitări la Serviciul de Urgență în ultima săptămână. 120 de victime în urma accidentelor rutiere
Președinta Maia Sandu, mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Naționale a Franței: „Un partener strategic și prieten loial”
Trei persoane, condamnate pentru trafic de influență la obținerea frauduloasă a certificatelor medicale pentru permisul de conducere
Circa 29 milioane de lei au fost direcționați agricultorilor de către AIPA în perioada 7-11 iulie
Ministerul Justiției a inițiat discuții cu reprezentanții avocaturii și autoritățile responsabile
Spații gratuite pentru copii la locul de muncă al părinților. Alexei Buzu: „Construim un mediu de lucru mai prietenos pentru familii”