
Elveţia testează plăţile cu moneda digitală
Berna, 14 ian. /MOLDPRES/. Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a anunţat joi că a utilizat cu succes moneda digitală pentru a deconta tranzacţii care implică cinci bănci comerciale, cel mai recent test al tehnologiei pe pieţe, transmite Reuters, preluată de Agerpres și MOLDPRES.
Experimentul, cunoscut ca "proiectul Helvetia", ar putea aduce mai aproape în Elveţia folosirea monedelor digitale bancare centrale (CBDC), autorităţile de la Zurich fiind în fruntea experimentelor din Europa.
Cele mai mari bănci centrale din lume, inclusiv Banca Centrală Europeană, analizează modul în care propriile lor monede digitale pot juca un rol în simplificarea plăţilor interne şi externe.
Monedele digitale bancare centrale (CBDC) vor permite celor care le deţin să facă plăţi prin internet, posibil chiar offline, concurând cu actualele metode de plată electronice, cum ar fi portofelele digitale, băncile online sau criptomonedele.
Prin "proiectul Helvetia", SNB a integrat monedele digitale bancare centrale în sistemele de plăţi şi le-a folosit în tranzacţii simultane, în experiment fiind implicate UBS, Credit Suisse, Goldman Sachs, Citigroup şi Hypothekarbank Lenzburg. Datele arată că a fost posibilă realizarea plăţilor instant, care s-au situat între 100.000 şi cinci milioane de franci elveţieni (109.469 dolari - 5,47 milioane de dolari), eliminându-se riscul de contrapartidă.
"Am demonstrat că inovarea poate fi pusă în slujba prezervării celor mai bune elemente ale actualului sistem financiar, inclusiv decontarea tranzacţiilor, putând de asemenea debloca noi beneficii", a afirmat Benoit Coeuré, directorul de inovare de la Banca Reglementelor Internaţionale (BIS), care a luat parte la experiment.
În proiect a fost implicat şi operatorul Bursei elveţiene SIX.
În timp ce băncile centrale din Hong Kong, Singapore, Thailanda şi Emiratele Arabe Unite explorează folosirea monedelor digitale bancare centrale pentru plăţile transfrontalie, mai puţine instituţii au examinat cum pot fi monedele digitale bancare centrale integrate în tranzacţii care implică cinci bănci comerciale.
Participanţii la "proiectul Helvetia" analizează rezultatele experimentului înainte de a decide viitoarele etape.
Recent, Banca Naţională a Elveţiei a anunţat că a testat cu succes versiunea digitală a francului pentru a efectua tranzacţii majore între instituţiile financiare dar nu a decis dacă va emite propria sa monedă digitală.
Experimentul a fost realizat cu operatorul Bursei elveţiene SIX şi Banca Reglementelor Internaţionale (BIS). Obiectivul a fost folosirea monedelor digitale bancare centrale (CBDC) pentru aşa-numitele tranzacţii angro între instituţiile financiare, pentru a tranzacţiona active pe Bursa planificată de SIX, care va fi specializată în versiunile digitale ale activelor convenţionale.
De asemenea, a fost examinată conectarea viitoarei platforme SIX dedicată activelor digitale, cum ar fi criptomonedele, cu actualul sistem de plăţi elveţian.
Oficialii Băncii Elveţiei s-au declarat sceptici în legătură cu monedele digitale, cum ar fi proiectul Diem al Facebook (fostul Libra), apreciind că ar putea submina capacitatea SNB de a conduce politica monetară şi a de a-şi îndeplini obiectivul privind stabilitatea preţurilor.
Andrea Maechler, membru al Consiliului director al SNB, a declarat că proiectul a arătat că monedele digitale bancare centrale sunt fezabile din punct de vedere tehnic şi legal dar asta nu înseamnă că Banca Naţională a Elveţiei se angajează să emită una.
BCE vrea să se alăture tendinţei de creştere a plăţilor fără numerar, care s-a amplificat odată cu pandemia de Covid-19. Euro digital va permite gospodăriilor şi companiilor să depună direct această monedă la un cont deschis la banca centrală, la care până acum accesul era rezervat doar băncilor comerciale. Aceşti bani vor fi protejaţi împotriva oricărui risc de pierdere, un argument puternic într-un moment în care proiectul de garantare europeană a depozitelor este în impas.
BCE promite o utilizare rapidă, facilă şi complet sigură pentru achitarea cumpărăturilor la supermarket, online via o aplicaţie pe smartphone de exemplu, precum şi în afara domeniului online cu ajutorul cardurilor de plăţi similare cardurilor de debit.
Monedele digitale bancare centrale (CBDC), care încă trec prin băncile comerciale, vor reprezenta o garanţie din partea băncii centrale, oferind siguranţă utilizatorilor deoarece nu vor fi afectate de situaţia financiară a băncilor sau a furnizorilor de servicii de plăţi.
Foto: Reuters
Premierul Ucrainei, Denis Șmîgal, și-a anunțat demisia
Parlamentul ucrainean a prelungit legea marțială și mobilizarea generală până în luna noiembrie
Franța avertizează asupra riscului unei confruntări militare cu Rusia în următorii 3–5 ani
Donald Trump oferă Rusiei un termen de 50 de zile pentru negocieri
Președintele SUA ar putea da undă verde Ucrainei să utilizeze rachetele ATACMS pentru atacuri desfășurate adânc în teritoriul rus
VIDEO // Remaniere în Ucraina: Zelenski îl propune pe premierul în exercițiu în funcția de ministru al apărării
Mihai Popșoi, la Bruxelles: „Sprijinul constant al UE ne face mai rezilienți”
Remaniere majoră la Kiev. Zelenski a anunțat cine ar putea fi noul premier al Ucrainei
Zelenski susține că a avut o discuție productivă cu emisarul special american Kellogg la Kiev
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova