
Elveția s-a alăturat celui de-al șaptelea pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei
Berna, 4 aug. /MOLDPRES/. Chiar dacă este o țară neutră, Elveţia s-a alăturat celui de-al şaptelea pachet de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei. Neutralitatea ţării „nu este pusă sub semnul întrebării”, afirmă președintele Elveției, transmite Le Figaro. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, consideră, însă, că acesta este ”un semnal foarte important pentru întreaga lume”, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.
”Elveţia s-a alăturat astăzi celui de-al şaptelea pachet de sancţiuni al Uniunii Europene – şi sunt recunoscător pentru acest lucru. Atunci când o astfel de ţară nu rămâne neutră în ceea ce priveşte protecţia valorilor şi a moralităţii umane, acesta este un semnal foarte important pentru întreaga lume”, a afirmat Zelenski, în ultimul mesaj postat pe reţelele de socializare.
Sancţiunile împotriva Rusiei şi viitoarea intrare în Consiliul de Securitate al ONU nu modifică statutul Elveţiei. În continuare Elveția este neutră, a declarat miercuri preşedintele Ignazio Cassis, făcând distincţie între „neutralitatea” militară şi condamnarea unei încălcări a dreptului internaţional.
„Bineînțeles că există un sentiment de mai mare unitate în Europa împotriva acestei agresiuni care ne-a trezit pe toţi dintr-o situaţie de pace de care ne-am bucurat timp de 70 de ani”, a declarat preşedintele în timpul unui interviu cu câţiva jurnalişti la sediul ONU din New York.
Dar, „Elveţia este întotdeauna neutră, neutralitatea Elveţiei nu este pusă sub semnul întrebării”, a spus el, respingând ideea unei apropieri de NATO.
Președintele elvețian a afirmat că ideea unei apropieri în sensul unui pas intermediar pentru a cere într-o zi să devină membru nu este o discuţie politică în Elveţia în acest moment.
„Neutralitatea este destul de simplă: nu participi la un război, nu trimiţi arme sau trupe la un război şi nu-ţi dai teritoriul tău pentru armele sau trupele părţilor beligerante şi nici nu participi la o alianţă militară precum NATO”, a spus el.
Dar „în jurul acestei neutralităţi există o politică externă şi de securitate”, iar „condamnarea încălcării dreptului internaţional prin această agresiune militară rusă este o obligaţie bazată pe Constituţie şi nu subminează neutralitatea”, a insistat el.
Țara cantoanelor a preluat sancţiunile împotriva oficialilor ruşi decise de Uniunea Europeană după invazia din Ucraina.
Acesta este motivul pentru care Moscova pare să considere că Elveţia nu mai este neutră, o poziţie care ar fi la originea pauzei forţate a discuţiilor privind Siria, care ar fi trebuit să fie reluate la sfârşitul lunii iulie la Geneva.
„Era de aşteptat ca ruşii să nu ne mulţumească pentru sancţiuni, o reacţie care era în mare parte previzibilă, dar care nu schimbă poziţia Elveţiei”, a comentat Ignazio Cassis.
În premieră, de când a aderat la ONU, în urmă cu 20 de ani, Elveţia a fost aleasă în iunie pentru a ocupa, începând din ianuarie, unul dintre locurile nepermanente din Consiliul de Securitate.
Foto: schengenvisainfo.com
Zelenski a discutat cu senatori americani despre echipamente militare şi sancţiuni împotriva Rusiei
Marea Britanie anunță un nou acord de apărare cu Ucraina: 5.000 de rachete antiaeriene și sprijin economic extins
Întrevederea Rubio-Lavrov: Washingtonul este dezamăgit de lipsa de progres în acordul de pace
Uniunea Europeană va mobiliza 2,3 miliarde de euro pentru reconstrucție în Ucraina
Moţiunea de cenzură împotriva șefei Comisiei Europene a fost respinsă de Parlamentul European cu o largă majoritate
Furtuna a făcut ravagii în România: în 34 de localități din 17 județe și Bucureștiul au fost înregistrate pagube
Banca Națională a Bulgariei lansează emisiunea de monede euro, după confirmarea aderării țării la zona euro
DW: Energia solară devine, în premieră, principala sursă de energie în UE
Atac masiv asupra Kievului, înaintea întrevederii dintre Rubio și Lavrov. Sunt morți și răniți
Discuții la Guvern despre modificările Legii privind avocatura: „Nu afectează exercitarea activității de avocat, dar țin exclusiv de aspecte legate de organizarea internă”
Mihai Popșoi, la Bruxelles: „Sprijinul constant al UE ne face mai rezilienți”
Fonduri pentru dezvoltarea satelor și orașelor din Moldova. Dorin Recean: „2,83 miliarde de lei au fost investiți în proiecte care îmbunătățesc viața oamenilor de zi cu zi”
Remaniere majoră la Kiev. Zelenski a anunțat cine ar putea fi noul premier al Ucrainei
Drumul R34, în plin proces de reabilitare: 83 km de infrastructură modernizată în sudul țării #MoldovaPoate
Furnizorii de servicii media, difuzorii și distribuitorii de publicitate pot difuza doar mesaje de interes public aprobate de CEC
Clădirile serviciilor sociale, transformate în spații eficiente energetic. Parteneriat între Ministerul Energiei și Fundația Soros Moldova
IGP a anunțat motivul omorului de la Fălești
Zelenski susține că a avut o discuție productivă cu emisarul special american Kellogg la Kiev
Numărul copiilor de etnie romă care primesc burse de merit s-a dublat în ultimii doi ani
Peste 14.000 de solicitări la Serviciul de Urgență în ultima săptămână. 120 de victime în urma accidentelor rutiere
Președinta Maia Sandu, mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Naționale a Franței: „Un partener strategic și prieten loial”
Trei persoane, condamnate pentru trafic de influență la obținerea frauduloasă a certificatelor medicale pentru permisul de conducere
Circa 29 milioane de lei au fost direcționați agricultorilor de către AIPA în perioada 7-11 iulie
Ministerul Justiției a inițiat discuții cu reprezentanții avocaturii și autoritățile responsabile
Spații gratuite pentru copii la locul de muncă al părinților. Alexei Buzu: „Construim un mediu de lucru mai prietenos pentru familii”