ro
Externe
09 Iulie, 2025 / 10:44
/ 05 Mai, 2022

Forțele militare ruse simulează tiruri de rachete nucleare

Moldpres
Agenția Informațională de Stat

Moscova, 5 mai. /MOLDPRES/. Armata rusă a simulat tiruri de rachete cu capacitate nucleară în enclava rusă Kaliningrad, în contextul în care forţele lor îşi continuă ofensivele în Ucraina, au afirmat miercuri, 4 mai,  surse de la Moscova, relatează MOLDPRES cu referire la Agerpres.

Cea de-a 70-a zi a intervenţiei ruse în Ucraina, în care a  fost făcut acest anunț, a fost un prilej pentru bilanțul acestei etape groaznice a războiului. Zeci de mii de morţi, cea mai mare criză de refugiaţi în Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial, cu peste 13 milioane de persoane strămutate - iată doar un rezultat intermediar al acestei mari nenorociri a secolului al XXI-lea.

Imediat după ce a trimis trupe în Ucraina, la sfârşitul lunii februarie, preşedintele rus, Vladimir Putin, a proferat ameninţări abia voalate care sugerau că intenţionează să desfăşoare arme nucleare tactice.

În cursul manevrelor militare din 4 mai din regiunea Kaliningrad, situată între Polonia şi Lituania, două ţări membre ale UE, Rusia a simulat "lansări electronice" de sisteme de rachete balistice mobile Iskander cu capacitate nucleară, a declarat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Moscova a efectuat lovituri unice şi multiple asupra unor ţinte care simulau lansatoare de sisteme de rachete, aerodromuri, infrastructură protejată, echipamente militare şi posturi de comandă ale unui inamic fictiv, a precizat comunicatul.

Rușii au exersat, de asemenea, "operaţiuni în condiţii de radiaţii şi contaminare chimică". În total peste 100 de militari au participat la aceste exerciţii. Rusia şi-a plasat forţele nucleare în alertă maximă la scurt timp după ce a trimis trupe în Ucraina la 24 februarie.

Kremlinul a avertizat asupra unor represalii "rapide ca fulgerul" dacă Occidentul intervine direct în conflictul din Ucraina. În ultimele zile televiziunea de stat rusă a încercat să facă utilizarea armelor nucleare mai acceptabilă pentru public.

"De două săptămâni auzim la televizor că ar trebui deschise silozurile nucleare", a declarat marţi Dimitri Muratov, redactor-şef al unui jurnal rus independent şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

/ Acum 15 ore

FOTO // Peste 1 800 de tineri au absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Speakerul Igor Grosu: „Sunt cei care, în deceniile ce urmează, vor modela noile generații”

/ Acum 16 ore

Maia Sandu, discuții cu președintele și premierul Poloniei: „M-am bucurat să regăsesc un sprijin puternic pentru Moldova și pentru drumul nostru european”

/ Acum 16 ore

„Ginta Latină” din Chișinău, prima instituție culturală din R. Moldova care produce energie verde

/ Acum 17 ore

Mette Frederiksen: Aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE va întări securitatea și coeziunea comunității europene

/ Acum 17 ore

Exporturi de mărfuri de peste 810 milioane de dolari în primul trimestru din 2025. România, principalul partener comercial

/ Acum 17 ore

Fiscul va efectua controale la prestatorii de servicii de agrement

/ Acum 17 ore

Premierul Dorin Recean, în discuții cu un grup de activiști civici, antreprenori și tineri din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”

/ Acum 17 ore

„Unitatea este puterea noastră”, premierul Dorin Recean, în dialog cu mai mulți activiști civici, antreprenori, tineri și reprezentanți ai sectoarelor educației, culturii, media din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia

/ Acum 17 ore

Declarațiile Președintei Maia Sandu de la conferința comună cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda

/ Acum 17 ore

Prim-ministrul Dorin Recean, în discuții cu Daniela DiPierro, însărcinat cu afaceri ad interim al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova

Vezi mai multe