
Secretarul general al NATO: Kievul are nevoie urgentă de ajutor militar după suspendarea livrărilor de arme din partea SUA
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a insistat miercuri că Ucraina are nevoie urgentă să primească „tot sprijinul posibil” pentru a putea face față agresiunii ruse după ce Pentagonul a anunțat o pauză în livrarea unor tipuri de arme către Kiev, invocând îngrijorări legate de stocurile americane reduse de armament, relatează EFE, citată de Agerpres și MOLDPRES.
„Pe termen scurt, Ucraina are nevoie de tot sprijinul pe care îl poate primi, în special în ceea ce privește muniția și sistemele de apărare antiaeriană”, a subliniat Rutte într-un interviu acordat Fox News.
Întrebat dacă Washingtonul i-a comunicat decizia sa înainte de a o face publică, secretarul general al NATO a răspuns că „rapoartele erau noi” pentru el.
„Înțelegem că SUA trebuie să aibă grijă de rezervele lor și, în același timp, trebuie să permitem o anumită flexibilitate în această privință”, a declarat Rutte, subliniind importanța ajutorului SUA.
Înalți funcționari de la Casa Albă au confirmat miercuri pentru CNN că secretarul apărării, Pete Hegseth, a autorizat o pauză în livrările către Ucraina pentru a „prioritiza interesele SUA”.
Livrările suspendate cuprind interceptoare pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot, proiectile de artilerie ghidate de înaltă precizie și rachete pe care forțele aeriene ucrainene le lansează din avioane F-16 fabricate în SUA.
Moscova a salutat decizia SUA, despre care purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat că va apropia sfârșitul războiului, întrucât - așa cum au explicat pe parcursul zilei propagandiștii ruși - Ucraina va avea din ce în ce mai puține resurse pentru a opune rezistență.
Potrivit unor media occidentale, este vorba în primul rând de suspendarea livrărilor de rachete pentru sistemele Patriot, Hellfire și Stinger. Conform Politico, inițiatorul suspendării a fost un oficial al Pentagonului și un critic al ajutorului acordat Ucrainei, Elbridge Colby. Această decizie a fost luată fără să fi existat o coordonare prealabilă cu partea ucraineană.
De la începutul agresiunii militare ruse declanșate în 2022, SUA au fost principalul furnizor de arme pentru Kiev, situație care s-a schimbat odată cu revenirea lui Donald Trump la Casa Albă în ianuarie. Europa a depășit deja Washingtonul în ceea ce privește ajutorul total acordat, conform mai multe bilanțuri.
Secretarul general al NATO a subliniat în interviul acordat Fox News că aliații europeni și-au „intensificat eforturile” pentru a contribui la apărarea Ucrainei, pentru care s-au angajat să acorde asistență militară în valoare de aproximativ 35 de miliarde de euro.
Cu toate acestea, Rutte a subliniat că europenii nu se pot descurca „fără sprijinul practic” al Washingtonului, căruia - potrivit lui - „nu-i convine ca Ucraina să piardă acest război și să apară brusc o Rusie uriașă chiar la granița europeană”.
„O Europă în siguranță înseamnă și SUA mai sigure. Așadar, toate acestea sunt complet interconectate”, a avertizat secretarul general al NATO.
De asemenea, Mark Rutte i-a adus un nou elogiu lui Trump pentru că „a depășit impasul” în discuțiile cu președintele rus Vladimir Putin pentru a se ajunge la o pace durabilă în Ucraina.
„Acum trebuie să ne asigurăm că Ucraina are ceea ce îi trebuie și că Rusia se așează la masa negocierilor pentru un dialog semnificativ cu Kievul”, a declarat liderul NATO.
În același timp, potrivit Financial Times, încetarea furnizării de rachete antiaeriene de către Statele Unite ar putea reduce semnificativ capacitatea Ucrainei de a respinge atacurile rusești cu rachete și drone. Partea ucraineană, așa cum s-a subliniat, miza pe această asistență într-o perspectivă mai lungă de timp.
Stocurile existente îi vor permite Ucrainei să se apere împotriva atacurilor cu rachete rusești până aproximativ la sfârșitul verii, potrivit Bild, care citează surse de la Kiev.
Germania și Ucraina au în vedere o cooperare tehnologică mai strânsă și producția comună de armament pe teritoriul Ucrainei
Putin vrea să cucerească Odesa pentru a tăia accesul Ucrainei la mare (media)
Polonia își încheie președinția semestrială în Consiliul UE: a confirmat influența Varșoviei și rolul său de putere regională
Comisia anunță reformarea uniunii vamale a UE, modernizarea procedurilor vamale și îmbunătățirea controalelor asupra mărfurilor
Rușii au atacat din nou mai multe regiuni ale Ucrainei, inclusiv Odesa și Nikolaev
Ministrul german de Externe se află la Kiev pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei
Grav accident la Bacău. Un autobuz cu 60 de cetățeni ucraineni s-a ciocnit cu un microbuz
Proteste în Serbia: manifestanții au ridicat baricade în Belgrad şi în alte oraşe
Europa în alertă: primul val de căldură din 2025 aduce temperaturi de până la 42°C
Comisia Europeană finanțează cu aproape 2,8 mlrd de euro proiecte majore de transport, inclusiv 3,5 mln euro pentru R. Moldova
Igor Grosu la forumul comunității moldovenești din Irlanda: „Antreprenorii moldoveni își extind afacerile acasă, iar Moldova va crea condiții atractive pentru investiții”
FOTO // La Sângerei a început recepția lucrărilor de revitalizare urbană, finanțate de Guvern
MAE a emis o alertă de călătorie pentru Bulgaria
Expoziție fotografică dedicată portului popular, inaugurată la Președinție
Un brand din Moldova, model de succes pe piața din Kazahstan
Agenții imobiliari vor avea nevoie de certificat de competență profesională și vor fi obligați să încheie contracte cu clienții
UE sprijină modernizarea a 19 întreprinderi agricole din mediul rural cu granturi de peste 380 mii de lei
Președinta Maia Sandu invită diaspora din Italia la întâlniri directe în cinci orașe italiene
Prim-ministrul Dorin Recean, la Căușeni: „Vom continua să investim în fiecare localitate, astfel încât cetățenii să simtă sprijinul statului și beneficiile unei Moldove europene”
Municipiul Bălți va beneficia de 22 de autobuze donate de municipiul Reșița din România
Constantin Borosan va prelua din 1 septembrie funcția de director al ANRE
Participanții la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl vor primi din 1 august alocații mai mari
Noi reguli pentru funcționari și stagiari au fost votate de Parlament
Localitățile din Moldova vor avea un sistem modern de colectare și gestionare a deșeurilor
Republica Moldova simplifică condițiile de ședere pentru cetățenii Uniunii Europene