
Putin vrea să cucerească Odesa pentru a tăia accesul Ucrainei la mare (media)
Liderul rus Vladimir Putin aspiră ca forțele sale să cucerească Odesa pentru a tăia accesul Ucrainei la principalul său port la Marea Neagră, a relatat luni Financial Times, citând sub rezerva anonimatului un oficial de rang înalt cu acces la informații sensibile, despre a cărui identitate nu oferă mai multe amănunte, potrivit canalului de televiziune Priamii.tv și agenției de presă Unian.
Putin consideră Odesa drept un 'oraș istoric rusesc', astfel încât va încerca să îl ocupe, a afirmat oficialul citat. Pentru președintele Rusiei, spune el, capturarea Odesei reprezintă principalul obiectiv al războiului împotriva Ucrainei.
În același timp, starea de spirit la Kiev și printre o serie de lideri europeni în privința perspectivelor Ucrainei pe front nu este foarte încurajatoare. În orice caz, analiștii militari remarcă faptul că atât Ucraina, cât și Rusia se apropie de punctul de epuizare a forțelor și resurselor. Unii dintre aceștia apreciază că Federația Rusă va fi capabilă să mențină nivelul actual de operațiuni pe front încă un an, în timp ce forțele ucrainene dacă nu vor primi ajutorul scontat ar putea ajunge la limită în următoarele șase luni, potrivit FT, citată de The Moscow Times.
Unii lideri NATO consideră că situația de pe front s-ar putea deteriora serios către toamnă, scrie Gideon Rachman, principalul comentator pentru afaceri externe al FT, pe baza discuțiilor cu lideri ai Alianței și politicieni europeni de rang înalt.
Spre deosebire de administrația SUA, puțini responsabili europeni cred că Rusia este dispusă să accepte o încetare a focului la ora actuală.
În martie, Putin însuși a vorbit despre pretențiile Rusiei asupra Odesei, iar în aprilie, la fel a făcut și consilierul său, Nikolai Patrușev.
Biroul președinției de la Kiev a declarat recent că planurile Rusiei vizează ocuparea în continuare de noi teritorii ucrainene pentru a izola Ucraina de Marea Neagră, urmărind inclusiv capturarea Odesei și a orașului Nikolaiv, în sudul țării.
Președintele rus Vladimir Putin este convins că armata sa va putea cuceri complet până la sfârșitul acestui an cele patru regiuni ucrainene (Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie) revendicate de Kremlin.
Despre planurile Kremlinului de a cuceri Odesa a vorbit însuși președintele ucrainean Volodimir Zelenski la summitul Ucraina-Europa de Sud din 11 iunie la Odesa. Zelenski a afirmat atunci că planurile militare ale Rusiei vizează Odesa pentru a ajunge apoi la frontiera cu Republica Moldova și România, potrivit Ukrainska Pravda.
Starea de spirit s-a înrăutățit și în rândul conducerii ucrainene, care, în cadrul întâlnirilor cu ușile închise cu aliații occidentali, insistă din ce în ce mai mult asupra necesității de a se exercita presiuni asupra Rusiei pentru a se ajunge la o încetare a focului, notează Rachman. Cu un an-doi în urmă, astfel de discuții ar fi fost considerate la Kiev drept defetiste, adaugă el.
Observații similare au fost expuse de mai mulți oameni politici - foști lideri ai unor țări europene, inclusiv președintele polonez Aleksander Kwasniewski, prim-ministrul suedez Carl Bildt, prim-ministrul finlandez Sanna Marin și ministrul olandez al apărării Kajsa Ollongren - care au vizitat Kievul săptămâna trecută.
'Concluzia noastră, în urma convorbirilor cu oficiali, experți și lideri militari este că există un pericol clar și iminent pentru Europa dacă nu acționăm mai decisiv acum', au scris ei. 'Deși ucrainenii vor continua să reziste, fără mai mult sprijin militar, Ucraina ar putea pierde mai mult teritoriu. Ar putea fi cucerite mai multe orașe. Aceasta va pune în pericol peste 500 de milioane de cetățeni europeni', trag ei un semnal de alarmă într-un mesaj citat de Moscow Times.
Europa - susțin aceștia - ar trebui să ofere imediat Ucrainei bani pentru achiziționarea de arme, cu ajutorul cărora producătorii ucraineni ar putea crește semnificativ producția și ar putea aproviziona armata. Pentru o lansare la capacitate maximă a producției de armament ar fi necesare fonduri între 10 și 15 miliarde de dolari, se menționează în mesajul foștilor responsabili europeni.
Unii oficiali occidentali au avertizat în privat asupra riscului unui 'eșec catastrofal' fără o creștere semnificativă a ajutorului militar și financiar, dacă Rusia reușește să extindă foarte mult apărarea ucraineană și să o spargă, avertizează comentatorul FT. Potrivit comandantului șef al Forțelor armate ucrainene, Oleksandr Sîrski, în ultimul an linia frontului a crescut cu peste 160 km și depășește acum 1.200 km.
Rachman citează și opinii contrare: optimiștii cred că armata ucraineană va putea rezista anul viitor, întrucât dronele sale fac imposibilă avansarea unor grupuri mari de trupe rusești și, chiar dacă apărarea este străpunsă, Rusia nu are suficiente divizii mecanizate pentru a profita de acest lucru.
'Situația operațională pe linia frontului este foarte complexă pentru ambele părți. Rușii își bat capul cum să lanseze o ofensivă suficient de amplă pentru a avansa fără a fi interceptați de artileria sau dronele ucrainene', a declarat pentru Washington Post Dara Massicot, expertă în domeniul militar, cercetător senior la Carnegie Endowment for International Peace. În orice caz, vara aceasta nu este de așteptat o turnură decisivă în războiul din Ucraina, apreciază experta citată.
Furtunile violente fac ravagii în Franța: doi morți și un rănit
Zelenski semnează la Consiliul Europei acordul privind înființarea tribunalului special pentru războiul din Ucraina
România // Nicuşor Dan: „Relaţia între România şi SUA este una corectă”
Trump consideră summitul NATO un „succes monumental” pentru SUA
Zelenski a discutat cu Trump despre un armistițiu în Ucraina
Grecia // Peste 4.000 de hectare, devastate de flăcări pe insula Chios
Declarația finală a Summitului NATO: Statele membre se angajează să investească 5% din PIB pentru securitatea lor în 2035
Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord politic privind extinderea stocării gazelor
Bilanț tragic în Dnipro: 18 morți și circa 300 răniți. Regiunea Dnepropetrovsk își deplânge victimele
Opt persoane au avut nevoie de intervenția ambulanței după ce au făcut șoc anafilactic
Prima tranșă a pensiilor și alocațiilor sociale pentru luna iulie, finanțată de CNAS
Programul „Citește-mi 100 de povești” se extinde. Peste 56 de mii de volume de carte vor ajunge în grădinițele din R. Moldova
INTERVIU MOLDPRES // Sergiu Prodan:„Relația culturală dintre Republica Moldova și România este solidă și are o perspectivă promițătoare”
Vicepremierul Cristina Gherasimov: „Perioada președinției poloneze a fost cu realizări semnificative în parcursul european al R. Moldova”
Vladislav Kulminski a fost numit în funcția de ambasador în Statele Unite ale Americii
Oleg Serebrean este noul ambasador al Moldovei în Turcia. Decretul de numire a fost publicat în Monitorul Oficial
Deținutul fugar de la Penitenciarul Tighina, plasat în arest preventiv pentru 30 de zile
VIDEO // Un grup infracțional care punea în vânzare acte de identitate false, destructurat de PCCOCS și SPIA
Experți din șapte țări au participat la un atelier regional de secvențiere genomică la Chișinău
Polonia își încheie președinția semestrială în Consiliul UE: a confirmat influența Varșoviei și rolul său de putere regională
VIDEO // Peste 70% dintre proprietarii de terenuri necesare pentru construcția LEA Vulcănești-Chișinău au primit deja compensațiile de expropriere
Programul de stagii al UE și Guvernului. Premierul Dorin Recean:„Profesionalizăm administrația publică și pregătim o generație de lideri tineri instruiți, energici și motivați să modernizeze și să capaciteze statul”
Igor Grosu la Londra: Recunoașterea permiselor de conducere moldovenești în Marea Britanie, aproape de finalizare
Peste 40 de specialiști în urologie din Republica Moldova, Armenia și Georgia, reuniți la Chișinău
Un bărbat a fost condamnat la doi ani de închisoare și anunțat în căutare pentru luare de mită de 5.000 de euro