
Kuweitul vrea să îşi majoreze exponenţial exporturile de motorină în Europa, în contextul embargoului rusesc
New York, 9 ian. /MOLDPRES/. Kuweitul vrea să îşi majoreze exponenţial exporturile de motorină şi kerosen în Europa în acest an, ceea ce va ajuta continentul să facă faţă diminuării livrărilor de carburanţi din Rusia, transmite Bloomberg, citată de Agerpres și MOLDPRES.
Potrivit unor surse din apropierea acestui dosar, ţara din Orientul Mijlociu se aşteaptă ca în 2023 să îşi majoreze de cinci ori livrările de motorină în Europa, până la 2,5 milioane de tone, adică aproximativ 50.000 de barili pe zi. De asemenea, Kuweitul vrea să îşi dubleze şi exporturile de kerosen în Europa, până la aproape cinci milioane de tone.
Uniunea Europeană va interzice majoritatea importurilor de produse petroliere ruseşti pe cale maritimă începând cu data de 5 februarie 2023. Blocul comunitar, care are un deficit structural de motorină, şi-a făcut stocuri în avans, importând cargouri de motorină atât din Rusia, cel mai mare furnizor extern al său, cât şi din Asia şi Orientul Mijlociu.
Analiştii de la Bank of America avertizează că preţurile la motorină ar putea urca până la 200 de dolari pe baril în cursul acestui trimestru, pentru că embargoul rusesc ar putea declanşa un deficit global.
La rândul lor, analiştii de la JPMorgan Chase & Co. estimează că anul trecut Uniunea Europeană a importat aproape 1,3 milioane de barili de produse rafinate din Rusia, iar motorina a reprezentat jumătate din cantitatea totală.
În ultimii ani, Kuweitul a cheltuit zeci de miliarde de dolari pentru modernizarea şi construcţia de noi rafinării. Cele mai mari investiţii au fost făcute în complexul Al-Zour, una dintre cele mai mari rafinării din lume, concepută pentru a procesa 615.000 de barili de ţiţei în fiecare zi şi la finele anului trecut a efectuat primele sale exporturi de motorină şi kerosen.
Sursa citată de Bloomberg susţine că planurile firmei de stat Kuwait Petroleum Corp. exclud orice vânzări de kerosen pe piaţa spot. Asta înseamnă că în realitate cantităţile de combustibil pentru avion vândute Europei ar putea fi mai mari decât cele cinci milioane de tone preconizate.
Prima dintre cele trei linii de procesare ale rafinăriei Al-Zour operează în mod stabil şi procesează peste 205.000 de barili de ţiţei pe zi, a precizat sursa. Cea de-a doua linie ar urma să intre în funcţiune la mijlocul lunii februarie, iar cea de-a treia în aprilie, a adăugat sursa.
După ce rafinăria Al-Zour va funcţiona la capacitate maximă, Kuweitul va ajunge la o capacitate totală de rafinare de 1,5 milioane de barili pe zi.
Şi alţi mari producători de petrol din Orientul Mijlociu, precum Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, sunt aşteptaţi să îşi majoreze exporturile de carburanţi în Europa în 2023.
Premierul Ucrainei, Denis Șmîgal, și-a anunțat demisia
Parlamentul ucrainean a prelungit legea marțială și mobilizarea generală până în luna noiembrie
Franța avertizează asupra riscului unei confruntări militare cu Rusia în următorii 3–5 ani
Donald Trump oferă Rusiei un termen de 50 de zile pentru negocieri
Președintele SUA ar putea da undă verde Ucrainei să utilizeze rachetele ATACMS pentru atacuri desfășurate adânc în teritoriul rus
VIDEO // Remaniere în Ucraina: Zelenski îl propune pe premierul în exercițiu în funcția de ministru al apărării
Mihai Popșoi, la Bruxelles: „Sprijinul constant al UE ne face mai rezilienți”
Remaniere majoră la Kiev. Zelenski a anunțat cine ar putea fi noul premier al Ucrainei
Zelenski susține că a avut o discuție productivă cu emisarul special american Kellogg la Kiev
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova