
Rusia și Ucraina au efectuat un nou schimb de prizonieri. Zelenski: „Oamenii noștri sunt acasă”
Rusia și Ucraina au efectuat un nou schimb de prizonieri de război vineri, 4 iulie. Ministerul rus al Apărării a fost primul care a raportat acest lucru, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat ulterior schimbul. Părțile nu au precizat date despre numărul prizonierilor transferați reciproc, comunică MOLDPRES.
„Oamenii noștri sunt acasă. Majoritatea dintre ei se află în captivitate rusească din 2022”, a scris Zelenski pe canalul său de Telegram.
Potrivit acestuia, militarii care au apărat regiunea Donețk și regiunile Mariupol, Lugansk, Harkov și Herson se întorc în Ucraina - militari ai Forțelor Armate ale Ucrainei, Gărzii Naționale, Serviciului de Frontieră de Stat, „precum și civili”.
Ombudsmanulul ucrainean Dmitri Lubineț a comunicat că în Ucraina s-au întors militarii dați dispăruți și cei pe care Rusia i-a condamnat la pedepse lungi de închisoare.
Pe 4 iulie, Ucraina a returnat din captivitatea rusă soldați și luptători grav răniți, sub 25 de ani, a clarificat Cartierul General de Coordonare pentru Tratamentul Prizonierilor de Război. Cel mai tânăr militar eliberat avea 20 de ani, iar cel mai în vârstă - 59 de ani.
Persoanele au fost returnate în cadrul acordurilor de la Istanbul dintre Ucraina și Federația Rusă. Numărul celor returnați nu a fost încă anunțat, iar numărul total „va fi anunțat după finalizarea tuturor etapelor schimbului”, a relatat Cartierul General.
Ministerul rus al Apărării a declarat că, în conformitate cu acordurile ruso-ucrainene încheiate pe 2 iunie la Istanbul, un alt grup de militari ruși a fost returnat, „în schimb, un grup de prizonieri de război ai Forțelor Armate ale Ucrainei a fost transferat”. „În prezent, militarii ruși se află pe teritoriul Republicii Belarus, unde primesc asistența psihologică și medicală necesară”, se arată în comunicatul de presă.
ăniți, grav bolnavi și militari sub 25 de ani
Centrul central ucrainean de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război a precizat că militarii care s-au întors din captivitate sunt clasificați drept „răniți și grav bolnavi” și „sub 25 de ani”. Printre soldații eliberați se numără sergenți și ofițeri. Cel mai tânăr dintre ei are 20 de ani, cel mai în vârstă are 59 de ani.
Șapte runde de schimburi de prizonieri în iunie
Aceasta este a opta rundă de schimburi în cadrul acordurilor încheiate la începutul lunii iunie în timpul discuțiilor dintre delegațiile celor două țări la Istanbul.
La discuțiile de la Istanbul din 2 iunie, Rusia și Ucraina au convenit să facă schimb de militari grav răniți și prizonieri sub 25 de ani, precum și să transfere 6.000 de cadavre ale unor militari care au murit în război.
După aceasta, au avut loc șapte runde de schimburi de prizonieri, ultima dintre acestea fiind pe 26 iunie. În același timp, schimbul de cadavre ale morților a continuat: Rusia a transferat în Ucraina, în mai multe etape, peste 6.000 de cadavre ale morților, așa cum susține partea rusă, ofițeri și soldați ai Forțelor Armate ale Ucrainei. Moscova a primit 78 de cadavre de la Kiev.
Președintele ucrainean a ratificat acordul pentru crearea unui tribunal care să judece invazia rusă
Atomium, un monument emblematic din Bruxelles, va fi închis din cauza unui val de căldură
Polonia reintroduce controalele la frontierele cu Germania şi Lituania. Ce spune cancelarul Merz
Ucraina va primi de la FMI o nouă tranșă de jumătate de miliard de dolari
Alertă roșie de caniculă în Franța: regiunea pariziană, sub cele mai intense temperaturi din ultimii cinci ani
CSAT: România va continua să sprijine Ucraina în lupta pentru apărarea suveranității sale.
VIDEO // Dosar vizând acte de identitate românești false. Peste 7 mii de originari din fostele state sovietice și-au stabilit domiciliu fictiv în România
Germania și Ucraina au în vedere o cooperare tehnologică mai strânsă și producția comună de armament pe teritoriul Ucrainei
Putin vrea să cucerească Odesa pentru a tăia accesul Ucrainei la mare (media)
Prim-ministrul Dorin Recean: „Moldova este acasă în Europa. Primul summit cu UE confirmă direcția noastră ireversibilă”
Comisia Europeană va elibera prima tranșă de 270 de milioane de euro din cadrul Planului de creștere. Ursula von der Leyen: „Moldova are un loc în familia europeană”
Maia Sandu: „Susținem o pace durabilă în Ucraina – o pace adevărată, cu garanții clare că războiul nu se va reporni”
Președinta Maia Sandu: Fondurile europene vor fi direcționate spre dezvoltarea infrastructurii, educației, economiei și sectorului energetic
Maia Sandu: „Din octombrie, pentru tranzacțiile bancare cu Europa vom plăti mai puțin, iar până la sfârșitul anului, vom elimina complet tarifele de roaming”
Declarația comună a primului Summit Republica Moldova - Uniunea Europeană
Summitul R.Moldova- UE: Bruxelles-ul, dispus să deschidă toate capitolele de negociere
Alegerile din comuna Boldurești, anulate. CEC anunță ședință pentru organizarea unui nou scrutin
Doi procurori, eliminați din concurs după ce CSJ le-a confirmat problemele de integritate
Igor Grosu: „Primul Summit Moldova–UE confirmă că țara noastră e pe drumul corect”
Zelenski a discutat cu Donald Trump despre sprijinul pentru Ucraina și perspectivele unui acord de pace
LIVE TEXT // Summitul Moldova-UE. Ursula von der Leyen: „Anunț eliberarea primelor 270 de milioane de euro în cadrul Planului de creștere pentru R. Moldova”
Alertă falsă cu bombă la Aeroportul Internațional Chișinău, în ajunul summit-ului Moldova-UE
Curtea de Apel Nord obligă CEC să organizeze votarea repetată pentru funcția de primar al comunei Boldurești
Peste 100 de companii au primit granturi de circa 15 milioane de lei în luna iunie
Agenția Servicii Publice respinge acuzațiile Primăriei Chișinău privind „erori majore” în lista contribuabililor la taxa de salubrizare