
OMS preconizează ''un număr mare'' de spitalizări, chiar dacă Omicron pare mai puţin periculoasă
Geneva, 28 dec. /MOLDPRES/. Propagarea rapidă a variantei Omicron va suscita ''un număr mare de spitalizări'' ale bolnavilor de COVID-19, chiar dacă această variantă se dovedeşte mai puţin periculoasă decât predecesoarea, a avertizat marţi Biroul regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), comunică AFP, preluată de Agerpres și MOLDPRES.
''O creştere rapidă a Omicron, aşa cum constatăm în mai multe ţări, chiar dacă se combină cu o formă a bolii mai puţin gravă, va determina cu toate acestea un număr ridicat de spitalizări, în special în rândul celor nevaccinaţi'', a declarat pentru AFP Catherine Smallwood, unul dintre principalii responsabili din cadrul OMS Europa.
În faţa incertitudinilor referitoare la noua variantă detectată pentru prima dată la sfârşitul lui noiembrie în Africa de Sud, statele ezită între restricţii stricte şi o strategie mai suplă, ca urmare a indiciilor referitoare la gravitatea mai redusă a variantei Omicron.
''Este prea devreme pentru a putea spune dacă valul Omicron va fi mai grav sau mai puţin grav decât Delta'', a subliniat Smallwood ''chiar dacă datele preliminare referitoare la populaţiile afectate în primul rând în Europa (Anglia, Scoţia, Danemarca) arată că Omicron ar putea cauza un risc mai redus de spitalizare în comparaţie cu Delta''.
Smallwood, specialistă în răspunsul de urgenţă în faţa pandemiei, a recomandat interpretarea ''cu prudenţă'' a acestor date preliminare întrucât, până în acest moment, cazurile analizate vizează în special ''populaţii tinere şi cu o stare bună de sănătate din ţări cu rate mari de vaccinare''.
''Nu am văzut încă impactul pe care Omicron îl are asupra grupurilor cele mai vulnerabile: persoane vârstnice care nu au finalizat încă schema completă de vaccinare'', a afirmat expertul.
Mult mai contagios, probabil mai puţin sever: la o lună de la identificarea sa în Africa de Sud, oamenii de ştiinţă au început să descifreze mai bine varianta Omicron, fără să poată spune încă în ce măsură va schimba traiectoria pandemiei de COVID-19.
Din primele studii venite din Africa de Sud, Scoţia şi Anglia săptămâna trecută rezultă că Omicron pare să determine mai puţine spitalizări în comparaţie cu Delta.
Potrivit acestor date, încă incomplete şi care trebuie interpretate cu prudenţă, Omicron ar putea fi cu 35% până la 80% mai puţin sever decât Delta.
Alţi experţi subliniază însă că o mai mare contagiere poate anihila avantajul unei variante mai puţin periculoase, în contextul în care numeroase ţări anunţă număr record de cazuri de la debutul pandemiei.
Experţii nu ştiu nici dacă această gravitate aparent mai puţin severă face parte din caracteristicile intrinseci ale variantei sau dacă este determinată de faptul că loveşte în populaţii imunizate deja parţial (prin vaccinare sau ca urmare a unei infecţii precedente).
Zelenski a discutat cu senatori americani despre echipamente militare şi sancţiuni împotriva Rusiei
Marea Britanie anunță un nou acord de apărare cu Ucraina: 5.000 de rachete antiaeriene și sprijin economic extins
Întrevederea Rubio-Lavrov: Washingtonul este dezamăgit de lipsa de progres în acordul de pace
Uniunea Europeană va mobiliza 2,3 miliarde de euro pentru reconstrucție în Ucraina
Moţiunea de cenzură împotriva șefei Comisiei Europene a fost respinsă de Parlamentul European cu o largă majoritate
Furtuna a făcut ravagii în România: în 34 de localități din 17 județe și Bucureștiul au fost înregistrate pagube
Banca Națională a Bulgariei lansează emisiunea de monede euro, după confirmarea aderării țării la zona euro
DW: Energia solară devine, în premieră, principala sursă de energie în UE
Atac masiv asupra Kievului, înaintea întrevederii dintre Rubio și Lavrov. Sunt morți și răniți
Discuții la Guvern despre modificările Legii privind avocatura: „Nu afectează exercitarea activității de avocat, dar țin exclusiv de aspecte legate de organizarea internă”
Mihai Popșoi, la Bruxelles: „Sprijinul constant al UE ne face mai rezilienți”
Fonduri pentru dezvoltarea satelor și orașelor din Moldova. Dorin Recean: „2,83 miliarde de lei au fost investiți în proiecte care îmbunătățesc viața oamenilor de zi cu zi”
Remaniere majoră la Kiev. Zelenski a anunțat cine ar putea fi noul premier al Ucrainei
Drumul R34, în plin proces de reabilitare: 83 km de infrastructură modernizată în sudul țării #MoldovaPoate
Furnizorii de servicii media, difuzorii și distribuitorii de publicitate pot difuza doar mesaje de interes public aprobate de CEC
Clădirile serviciilor sociale, transformate în spații eficiente energetic. Parteneriat între Ministerul Energiei și Fundația Soros Moldova
IGP a anunțat motivul omorului de la Fălești
Zelenski susține că a avut o discuție productivă cu emisarul special american Kellogg la Kiev
Numărul copiilor de etnie romă care primesc burse de merit s-a dublat în ultimii doi ani
Peste 14.000 de solicitări la Serviciul de Urgență în ultima săptămână. 120 de victime în urma accidentelor rutiere
Președinta Maia Sandu, mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Naționale a Franței: „Un partener strategic și prieten loial”
Trei persoane, condamnate pentru trafic de influență la obținerea frauduloasă a certificatelor medicale pentru permisul de conducere
Circa 29 milioane de lei au fost direcționați agricultorilor de către AIPA în perioada 7-11 iulie
Ministerul Justiției a inițiat discuții cu reprezentanții avocaturii și autoritățile responsabile
Spații gratuite pentru copii la locul de muncă al părinților. Alexei Buzu: „Construim un mediu de lucru mai prietenos pentru familii”