
ONU: Omenirea se confruntă cu o „spirală a autodistrugerii”
New York, 26 apr. /MOLDPRES/. Impactul negativ al activității umane asupra climei contribuie la un număr din ce în ce mai mare de dezastre la nivel mondial, a avertizat marţi Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), care a făcut apel la stoparea acestei „spirale a autodistrugerii” cu care se confruntă omenirea, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.
Oficiul Naţiunilor Unite pentru Reducerea Riscului de Dezastre subliniază că dezastrele se multiplică rapid în întreaga lume ca urmare a schimbărilor climatice provocate de acţiunea omului şi a gestionării defectuoase a riscurilor.
Între 350 şi 500 de dezastre la scară medie şi mare au avut loc în fiecare an în cursul ultimelor două decenii, se menționează într-un raport ONU. Costul acestora s-a ridicat, în medie, la aproximativ 170 de miliarde de dolari pe an în decursul ultimului deceniu.
„Episoade de secetă, temperaturi extreme, inundaţii... Numărul dezastrelor este de aşteptat să crească la 560 pe an - sau 1,5 pe zi - până în 2030 (comparativ cu 400 în 2015), punând în pericol milioane de vieţi”, potrivit raportului.
„Lumea trebuie să facă mai multe pentru a integra riscul de dezastru în modul nostru de a trăi, de a construi şi de a investi”, a menționat secretarul general adjunct al ONU, Amina Mohammed, în prezentarea raportului.
Reprezentantul ONU a făcut apel la comunitatea internaţională să decupleze umanitatea de la această „spirală de autodistrugere”.
În documentul difuzat de ONU este deplâns faptul că lumea are o percepţie greşită cu privire la riscurile asociate dezastrelor naturale şi o atribuie unei „subestimări” a riscurilor şi sentimentelor de „optimism şi invincibilitate”.
Se mai menționează că amploarea şi intensitatea dezastrelor sunt în creştere, numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa sau au fost afectate de dezastre în ultimii cinci ani fiind mai mare decât în cei cinci ani precedenţi.
Țările în curs de dezvoltare sunt cele mai expuse cataclismelor și pierd, în medie, 1% din PIB pe an din cauza catastrofelor, faţă de 0,1 până la 0,3% în ţările dezvoltate. Cel mai mare cost este suportat de regiunea Asia-Pacific.
Raportorii atrag atenția asupra faptului că din 1980, doar 40% din pierderile cauzate de dezastre au fost asigurate, iar ratele de acoperire în ţările în curs de dezvoltare sunt adesea sub 10% - uneori chiar aproape de zero, ceea ce agravează consecinţele pe termen lung ale acestor catastrofe.
Foto: unaa.org.au
Donald Trump și Vladimir Putin au convenit asupra începerii negocierilor pentru încetarea conflictului din Ucraina
Ursula von der Leyen: „O nouă ordine internaţională va fi formată în a doua jumătate a acestui deceniu”
Șeful guvernului din Fâșia Gaza a fost ucis în atacurile israeliene
Atacuri reciproce cu drone între Ucraina și Rusia, soldate cu răniți, incendii și pene de curent
Ucraina a testat cu succes drone capabile să atace ținte aflate la 3.000 de kilometri distanță
Opoziția și mediul universitar din Serbia acuză guvernul că a folosit un dispozitiv interzis împotriva participanților la marșul antiguvernamental
Kaja Kallas: „Prin condițiile pe care le-a formulat, Rusia demonstrează că nu vrea pace în Ucraina”
SUA părăsesc grupul care îi investighează pe liderii responsabili de războiul din Ucraina
Miniștrii de externe ai UE discută despre planul de ajutor pentru Ucraina în valoare de zeci de miliarde de euro
Ziua Mondială a Apei // Ministerul Mediului îndeamnă cetățenii să folosească rațional resursele de apă
Ucraina // Zelenski, în vizită la trupele care apără orașul strategic Pokrovsk
Zilele Reginei Maria la Chișinău // Iuliana Gorea Costin: „Simbolizează dreptul nostru la identitate”
UPDATE // Traficul transfrontalier, fluidizat la PTF Sculeni
Târguri cu produse locale se desfășoară în sectoarele capitalei
Creștinii ortodocși de stil vechi îi sărbătoresc pe Sfinții 40 de Mucenici
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, întrevedere cu moldovenii stabiliți la Strasbourg: „Am descoperit niște oameni minunați, implicați și foarte conectați la tot ce se întâmplă în R. Moldova”
METEO // Temperaturi generoase se anunță pentru sâmbătă
CA a amendat un post regional de televiziune cu 85.000 de lei pentru dezinformare și promovarea unor actori politici
Reuters // Omul de afaceri Veaceslav Platon rămâne în arest. Justiţia din Marea Britanie i-a refuzat eliberarea pe cauţiune
Germania deblochează un ajutor militar de 3 miliarde de euro pentru Ucraina
Șefa statului, Maia Sandu, a primit scrisorile de acreditare din partea mai multor ambasadori
Peste 10.000 de porci au fost sacrificați la o fermă din Anenii Noi, în urma unui focar de pestă porcină
Mai multe locuințe sociale vor fi modernizate printr-un proiect de 20 milioane de euro
Forumul ONG-urilor de Mediu 2025: Parteneriate pentru un viitor sustenabil și politici eficiente de protecție a mediului
Cristina Gherasimov în discuție cu nouă ministră federală a Austriei pentru Europa, Integrare și Familie. „Vom continua să cooperăm pentru a face schimb de bune practici”