
Poliția rusă a arestat aliați ai lui Navalnîi înaintea manifestațiilor programate pentru weekend
Moscova, 22 ian. /MOLDPRES/. Autorităţile ruse au reţinut joi cinci colaboratori ai opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi, încercând în acelaşi timp să oprească apelurile la ieşirea în stradă, alimentate de recordul de audienţă al unei anchete care îl acuză pe preşedintele rus Vladimir Putin de corupţie, potrivit France Presse, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.
Echipa lui Aleksei Navalnîi a lansat un apel către simpatizanţii acestuia să "iasă în stradă" sâmbătă în 65 de oraşe din Rusia pentru a cere eliberarea liderului lor, deţinut de la revenirea în ţară duminică, după mai multe luni de convalescenţă în Germania din cauza unei presupuse otrăviri.
În urma avertisementelor oficiale difuzate în ultimele zile pentru a-i descuraja pe contestatari, poliţia rusă a arestat-o joi pe Liubov Sobol, o personalitate marcantă a opoziţiei şi apropiată de Navalnîi.
"Ea a fost arestată pentru că lansat apeluri la manifestaţii neautorizate", a declarat pentru AFP avocatul său, Vladimir Voronin.
Purtătoarea de cuvântului al lui Navalnîi, Kira Iarmîş, a fost de asemenea reţinută joi seara, după o percheziţie la domiciliul său din Moscova, a reuşit ea să transmită prin Twitter.
Un alt colaborator important al lui Navalnîi, Gheorghi Alburov, a anunţat şi el pe Twitter că a fost arestat, într-o gară a capitalei ruse.
De naţionalitate belarusă, Vladlen Los, un avocat al organizaţiei anticorupţie a lui Navalnîi, a transmis şi el că a fost arestat şi a fost somat să părăsească Rusia.
Echipa lui Navalnîi la Krasnodar (sud-vest) a indicat de altfel că responsabila sa, Anastasia Pancenko, a fost de asemenea arestată.
În faţa mobilizării anunţate pentru sâmbătă, Parchetul rus a anunţat măsuri în vederea "limitării accesului la informaţii ilegale" difuzate online şi constituind "apeluri de participare la acţiuni ilegale în masă".
La rândul său, Ministerul de Interne rus s-a declarat pregătit "să protejeze ordinea publică" şi a promis să-i urmărească pe autorii apelurilor prin internat la manifestaţii.
Anterior, agenţia rusă de supraveghere a telecomunicaţiilor Roskomnadzor a adresat un avertisment platformelor TikTok şi VKontakte, echivalentul rus al Facebook, ordonându-le să blocheze conţinuturile considerate apeluri către "minori să participe la activităţi ilegale".
Joi, Roskomnadzor a ameninţat între altele cu amenzi, mergând până la 4 milioane de ruble (44.600 de euro) platformele de internet care nu vor suprima "informaţiile interzise".
După arestarea sa duminică, Aleksei Navalnîi a ripostat marţi, difuzând o anchetă despre imensa şi fastuoasa proprietate de care ar beneficia - potrivit lui - preşedintele Vladimir Putin pe malul Mării Negre şi a cărei construire ar fi costat peste 1 miliard de euro.
Joi seara, această amplă investigaţie însoţită de o înregistrare video de aproape două ore fusese deja vizualizată de peste 47 milioane de ori pe YouTube.
Kremlinul a respins total aceste acuzaţii, denunţând un "atac" împotriva lui Putin şi calificându-i drept "escroci" pe membrii echipei lui Navalnîi.
Această înregistrare video a alimentat mii de publicări pe reţelele de socializare, reiterând apelul de a manifesta pentru eliberarea opozantului.
Tinerii sunt mobilizaţi în special pe TikTok, în timp ce mai multe personalităţi, între care actori, muzicieni şi atleţi şi-au anunţat sprijinul pentru Navalnîi.
Fostul căpitan al selecţionatei ruse de fotbal, Igor Denisov, puţin interesat în prezent de politică, consideră că opozantul - pentru care are un "mare respect" - "trebuie să fie eliberat".
Foarte popularul moderator al unei emisiuni pe YouTube, Iuri Dud, a denunţat o situaţie "scandaloasă" într-o postare pe care a obţinut 835.000 de like-uri pe Instagram.
Echipa lui Navalnîi a afirmat că a primit donaţii, totalizând aproape 10 milioane de ruble (112.000 euro).
Aleksei Navalnîi, a cărui eliberare este cerută de UE şi SUA, a fost arestat la revenirea sa în Rusia, după mai multe luni de convalenscenţă în Germania, unde a fost transportat după o presupusă otrăvire căreia i-a fost victimă în august în Siberia.
El acuză Kremlinul că este responsabil de aceasta, ceea ce Moscova dezminte, denunţând un complot care implică Occidentul.
foto: ibtimes.co.uk
VIDEO // Dosar vizând acte de identitate românești false. Peste 7 mii de originari din fostele state sovietice și-au stabilit domiciliu fictiv în România
Germania și Ucraina au în vedere o cooperare tehnologică mai strânsă și producția comună de armament pe teritoriul Ucrainei
Putin vrea să cucerească Odesa pentru a tăia accesul Ucrainei la mare (media)
Polonia își încheie președinția semestrială în Consiliul UE: a confirmat influența Varșoviei și rolul său de putere regională
Comisia anunță reformarea uniunii vamale a UE, modernizarea procedurilor vamale și îmbunătățirea controalelor asupra mărfurilor
Rușii au atacat din nou mai multe regiuni ale Ucrainei, inclusiv Odesa și Nikolaev
Ministrul german de Externe se află la Kiev pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei
Grav accident la Bacău. Un autobuz cu 60 de cetățeni ucraineni s-a ciocnit cu un microbuz
Proteste în Serbia: manifestanții au ridicat baricade în Belgrad şi în alte oraşe
Președinta Maia Sandu va efectua vizite de lucru în Polonia și Italia pentru a consolida parcursul european al Republicii Moldova
Moldovenii care muncesc în Elveția vor avea acces la pensii și garanții sociale
Bașcana Găgăuziei își va afla sentința pe 5 august. Procurorii au solicitat instanței condamnarea acesteia la 9 ani de închisoare
Cultura națională, păstrată de moldovenii stabiliți în Kazahstan. Mihai Popșoi: „Sprijinirea diasporei rămâne o prioritate”
Regele fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, primit cu multă căldură la Cahul: proiecte de colaborare cu Constanța în domeniul fotbalului pentru copii
Sergiu Lazarencu, în dialog la Bruxelles cu europarlamentarul Siegfried Mureșan: „Sprijinul UE aduce mai aproape viitorul european al R. Moldova”
Republica Moldova își consolidează apărarea aeriană printr-o lege nouă
Soroca, Otaci și Vulcănești vor avea drumuri reabilitate cu sprijinul BERD
295 000 de elevi vor primi câte 1 000 de lei înainte de noul an școlar
Buget Plus // Peste 4,8 milioane de lei vor fi alocate pentru modernizarea cantinelor din școlile din raionul Ungheni
Programul „Casa Verde” lansat în Republica Moldova. Familiile pot obține granturi de 200 mii de lei pentru lucrări de eficiență energetică a locuințelor
Statul va oferi mai mulți bani pentru depistarea precoce a cancerului mamar
Ajustări fiscale, aprobate de Parlament: Cheltuielie pentru serviciile bonelor, tichetele de vacanță sau abonamentele la sălile de sport vor fi deduse
Capacitatea maximă de export a energiei electrice din Ucraina și Moldova către țările UE a fost majorată
Satul Cîrnățeni din Căușeni, un model de dezvoltare rurală. Dorin Recean: „Am mulțumit locuitorilor pentru că se implică activ în viața comunității”
Comisia Europeană finanțează cu aproape 2,8 mlrd de euro proiecte majore de transport, inclusiv 3,5 mln euro pentru R. Moldova