
Reuniunea COP26: Anunţuri măreţe, dar angajamente incerte şi marea probă e finanţarea
Glasgow, 6 nov. /MOLDPRES/. Reţeaua internaţională a ONG-urilor care militează împotriva schimbărilor climatice, denumită Reţeaua pentru Acţiune Climatică (Climate Action Network - CAN), a estimat vineri că reuniunea COP26 aflată în desfăşurare la Glasgow va putea fi considerată un succes numai în măsura în care ţările dezvoltate le vor oferi celor în curs de dezvoltare suficiente fonduri pentru a se adapta transformărilor menite să reducă emisiile de gaze cu efect de seră, consemnează agenţia EFE, citată de Agerpres și MOLDPRES.
Vorbind la o conferinţă de presă la Glasgow (Marea Britanie), reprezentanţii CAN au făcut un bilanţ al primei săptămâni a conferinţei COP26. Ei au remarcat unele anunţuri ''interesante'' despre măsuri pentru reducerea emisiilor de CO2 şi pentru acţiuni de reîmpădurire, dar ''încă nu se cunosc detaliile'' şi nici ''cum vor fi aplicate planurile''.
''Am văzut anunţuri măreţe, dar multe din angajamente sunt voluntare şi adesea detaliile sunt incomplete'', remarcă şefa Greenpeace, Jennifer Morgan. ''Marea probă de succes a COP26 este finanţarea, pentru adaptare şi pentru pierderile şi pagubele'' cauzate de schimbările climatice, rezumă ea.
''În afara câtorva raze de soare'', liderii politici ''nu fac suficient efort'' pentru a se angaja în direcţia unor măsuri care să permită îndeplinirea obiectivului de limitare a încălzirii globale la 1,5 grade Celsius faţă de era preindustrială, prevăzut în acordul de la Paris, notează Jennifer Morgan.
Şefa Greenpeace mai atrage atenţia că ţările în curs de dezvoltare au nevoie de mai mulţi bani în plus faţă de suma de 100 de miliarde de dolari pe an, angajament avansat de ţările dezvoltate încă din anul 2009, dar amânat pentru anul 2023.
În acest timp, fostul vicepreşedinte american Al Gore, co-laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2007 pentru activitatea sa împotriva schimbărilor climatice, a estimat vineri că la COP26 s-au făcut progrese în elaborarea de soluţii de combatere a încălzirii globale, dar a susţinut totodată că vor fi consecinţe severe dacă statele nu-şi respectă promisiunile.
Foto: Reuters
Premierul Ucrainei, Denis Șmîgal, și-a anunțat demisia
Parlamentul ucrainean a prelungit legea marțială și mobilizarea generală până în luna noiembrie
Franța avertizează asupra riscului unei confruntări militare cu Rusia în următorii 3–5 ani
Donald Trump oferă Rusiei un termen de 50 de zile pentru negocieri
Președintele SUA ar putea da undă verde Ucrainei să utilizeze rachetele ATACMS pentru atacuri desfășurate adânc în teritoriul rus
VIDEO // Remaniere în Ucraina: Zelenski îl propune pe premierul în exercițiu în funcția de ministru al apărării
Mihai Popșoi, la Bruxelles: „Sprijinul constant al UE ne face mai rezilienți”
Remaniere majoră la Kiev. Zelenski a anunțat cine ar putea fi noul premier al Ucrainei
Zelenski susține că a avut o discuție productivă cu emisarul special american Kellogg la Kiev
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova