
Virtualul a fost transformat în realitate pe şantierul metaversului, la salonul de tehnologie de la Las Vegas
Las Vegas, 8 ian. /MOLDPRES/. La salonul anual de tehnologie Consumer Electronics Show (CES) din Las Vegas, numeroase start-up-uri şi-au prezentat săptămâna aceasta inovaţiile menite să construiască ''metaversul'', un univers paralel în care realitatea umană, cea augmentată şi cea virtuală ar trebui să fuzioneze, relatează MOLDPRES cu referire la AFP și Agerpres.
''Ce este metaversul fără senzaţii? Doar avataruri'', a declarat José Fuertes, a cărui vestă haptică, dotată cu senzori, permite utilizatorului să simtă atât îmbrăţişări, cât şi pumni în realitate virtuală.
Vesta mulată include benzi care se lipesc de piele, cu senzori conectaţi la o aplicaţie mobilă. Înainte de a-şi pune o cască de realitate virtuală (VR), utilizatorul poate alege intensitatea fiecărei senzaţii, de la cea de muşcătură de insecte până la cea de rană deschisă în urma unei împuşcături.
''Misiunea noastră este de a transforma virtualul în realitate cu o a doua piele; de a adăuga simţul tactil în metavers sau jocuri video'', a explicat Fuertes, fondatorul companiei spaniole Owo.
Îmbrăcămintea, care va fi comercializată cu mai puţin de 400 de euro la sfârşitul anului, evocă romanul ''Ready Player One'', în care oamenii trăiesc, se joacă şi studiază într-o lume distopică, virtuală, unde trăiesc vieţi paralele cu ajutorul dispozitivelor haptice.
Acest orizont ştiinţifico-fantastic pare îndepărtat, când lăţimea de bandă este încă de multe ori prea mică în numeroase regiuni ale lumii, inclusiv în California, chiar dacă doar pentru apeluri video.
Facebook, însă, redenumit recent Meta, a dat un impuls fără precedent vastului proiect metavers când fondatorul său, Mark Zuckerberg, a decretat, anul trecut, că acesta este viitorul internetului şi a anunţat investiţii colosale în acest domeniu.
Inevitabil?
Numeroase cărămizi sunt necesare pentru a-l face să apară la scară largă, dincolo de variantele existente în jocurile video, precum Roblox sau Fortnite.
Ochelarii de realitate virtuală vor trebui să devină confortabili şi accesibili, iar situaţiile de utilizare imersivă vor trebui să se multiplice.
Se pune şi problema interoperabilităţii, pentru a putea trece dintr-o lume virtuală în alta, ceea ce nu este încă posibil.
''Sunt unul dintre cei mai mari fani ai realităţii augmentate şi celei virtuale, dar nu cred că suntem nici măcar pe aproape de ceva interesant în metavers pentru încă 5-10 ani'', a declarat Paddy Cosgrave, directorul Web Summit, un salon european de tehnologie.
Edo Segal, fondatorul şi directorul TouchCast, specializată în evenimente VR, a estim
at că ''nimic nu poate opri'' metaversul. Miercuri, el a lansat o platformă colaborativă în realitatea virtuală destinată companiilor, care au posibilitatea să-şi creeze acolo adresa sub forma ''.metaverse'', precum ''.com'' pe web, cu diferenţa că domeniile lor vor fi înregistrate pe blockchain, nu pe servere.
''În 1999, era greu de crezut că vom cumpăra lucruri online'', a subliniat Segal, adăugând că ''în prezent, asistăm la migrarea de la web 2.0 la web 3.0, internetul descentralizat''.
''Ca un cyborg''
Pandemia a popularizat deja VR. În al patrulea trimestru din 2020, un milion de exemplare ale căştilor Oculus Quest 2 (Meta) au fost vândute în întreaga lume, potrivit Statista.
Ca urmare a restricţiilor sanitare, Takuma Iwasa îşi petrece weekendurile pe VRChat, o platformă în care avatarurile pot crea lumi 3D în care pot discuta şi organiza petreceri.
La sfârşitul anului 2020, tânărul antreprenor japonez a decis să proiecteze echipamente adaptate: senzori ataşaţi de corp şi picioare pentru ca mişcările avatarului să fie redate într-o formă mai fidelă, un accesoriu care dă senzaţia de temperatură şi un microfon ce izolează de lumea reală. În plus, start-up-ul său Shiftall (Panasonic) lansează în primăvară ochelari VR mai uşori, mai sofisticaţi - şi mai scumpi - comparativ cu modelele actuale.
''În Ready Player One au combinezoane cu toate sistemele încorporate. Deocamdată ele trebuie purtate separat, ca un cyborg'', a spus el râzând, demonstrând mişcări de dans reproduse pe ecran de avatarul său, un personaj manga feminin.
Start-up-ul israelian Wearable Devices lucrează la o brăţară care detectează semnalele electrice trimise de creier către mână - utilizatorul poate controla obiectele conectate cu ajutorul degetelor, o funcţie ce s-ar putea dovedi utilă în viitor în special pentru cei care utilizează ochelari de realitate augmentată şi care pot selecta astfel opţiunile de pe afişaj.
''Vom testa o mulţime de lucruri cu totul nebuneşti, cam ca primele avioane şi maşini'', a spus Marc Carrel-Billiard, responsabil de inovaţie la Accenture.
Dar, pe măsură ce metaversul câştigă teren, la fel vor fi de găsit şi ciudăţenii din societate, de la hărţuire la dezinformare, a notat el. ''Utilizatorii vor trebui educaţi cu privire la riscuri, de exemplu în ceea ce priveşte faptul că este proiectată o 'realitate falsă' pe ochelari'', a subliniat Carrel-Billiard.
Cel mai mare salon de tehnologie din lume - Consumer Electronics Show (CES) - şi-a deschis miercuri porţile în Las Vegas în format mixt, online şi cu participare fizică, fiind al doilea an consecutiv când acest eveniment suferă impactul pandemiei de COVID-19.
Foto: Reuters
SUA sistează unele livrări de rachete către Ucraina. Explicațiile Pentagonului
Donald Trump a anunțat că Israelul este de acord cu un armistițiu de 60 de zile în Fâșia Gaza
Atac violent asupra regiunii Odesa. România a ridicat în aer două nave F-16
Putin și Macron au discutat despre războiul din Ucraina în prima lor convorbire din 2022
Președintele ucrainean a ratificat acordul pentru crearea unui tribunal care să judece invazia rusă
Atomium, un monument emblematic din Bruxelles, va fi închis din cauza unui val de căldură
Polonia reintroduce controalele la frontierele cu Germania şi Lituania. Ce spune cancelarul Merz
Ucraina va primi de la FMI o nouă tranșă de jumătate de miliard de dolari
Alertă roșie de caniculă în Franța: regiunea pariziană, sub cele mai intense temperaturi din ultimii cinci ani
După un secol de interdicții, la Paris s-a deschis sezonul scăldatului în Sena
Restricții de circulație în centrul Capitalei. Ce străzi vor fi închise în următoarele zile
Avertizare hidrologică: Cod galben și roșu de scurgeri reduse de apă pe râuri. Autoritățile vin cu recomandări
Zborul Paris – Chișinău a întârziat din cauza unei defecțiuni tehnice. Autoritatea Aeronautică anunță verificări
Consulatul Onorific al Moldovei la Zürich a fost inaugurat oficial
R. Moldova a achiziționat 4.442 de flacoane de vaccin antirabic
Republica Moldova și Elveția își vor consolida relațiile bilaterale
Serviciul Vamal a identificat taxe neplătite de peste 3 milioane de lei în urma verificărilor din ultima săptămână
Meteorologii anunță pentru sâmbătă vreme caldă și ploi în nordul țării
Un templu pre-incaș a fost descoperit în Bolivia
Târguri cu produse locale vor fi desfășurate în mai multe sectoare ale capitalei
CEC a acreditat primii observatori pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025
Primul Summit Moldova – Uniunea Europeană: UE anunță acordarea primei tranșe de 270 de milioane de euro din Planul de creștere pentru Moldova
Republica Moldova a găzduit primul Summit bilateral Moldova–Uniunea Europeană
Mesajul președintei Maia Sandu de la Summitul Republica Moldova – Uniunea Europeană
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov: „Summitul de la Chișinău este un răspuns la rezultatele pe care Republica Moldova le înregistrează în procesul de modernizare”