
Biden nu va aduce schimbări radicale în politica SUA
Chişinău, 12 nov. /MOLDPRES/. Fiecare țară, fiecare cetățean își pune anumite speranțe în politica pe care se pregătește s-o promoveze Joe Biden după inaugurarea de pe 20 ianuarie. Însă, o analiză mai profundă, atât a celor realizate de fostul președinte, cât și a particularităților sistemului politic american, nu prea lasă loc de așteptări spectaculoase.
Statele Unite ale Americii și-au construit un sistem de echilibre și contrabalanțe care nu permit unei persoane, fie el și președinte, să schimbe radical politica acestei țări. Extravaganța lui Donald Trump a avut unele efecte secundare asupra cursului politic general. El și-a permis, de exemplu, să retragă SUA din Acordul de la Paris privind protecția climei, să facă același lucru în privința Organizației Mondiale a Sănătății și să impună partenerilor NATO o contribuție mai echitabilă la finanțarea instituției. În rest, putem constata cu maximă celeritate că schimbări radicale a abordărilor strategice americane n-au fost înregistrate.
În raport cu UE, disensiunile au avut preponderent un caracter economic. Trump a promis în campania sa electorală că va proteja marile companii americane de concurența neloială și a făcut-o. Însă, aceasta nu era o noutate pentru politica americană, deoarece și Congresul anterior cerea același lucru, ca răspuns la invadarea pieței americane de produse ieftine chineze sau la măsurile de subvenționare a Companiei Airbus de către țările europene.
Și în cazul sancțiunilor față de construcția gazoductului Nord-Stream nu vom vedea ceva drastic. SUA consideră că dorința nestăvilită a Germaniei de a domina Europa prin dreptul exclusiv la distribuția gazelor rusești, periclitează interesele și securitatea țărilor est-europene. Poate Biden va înăspri și mai mult aceste sancțiuni, urmând logica învinuirilor aduse pe parcursul ultimilor ani că Trump a venit la putere cu ajutorul lui Putin.
Politica față de China este un element important pentru securitatea internațională și Biden va fi nevoit să relaxeze presiunile politice față de această țară. Concomitent, SUA post-Trump va promova și în continuare o politică dură față de expansiunea economică chineză, care, în viziunea americanilor, afectează interesele lor. Două mari puteri europene, Franța și Germania, au interese economice mari și, nu este exclus, că acest lucru să contribuie la păstrarea anumitor tensiuni în relațiile americano-europene.
Politica față de Iran nu se poate schimba radical pentru că aceasta ar intra în contradicție flagrantă cu tradiția și valorile politicii americane, care nu tolerează fundamentalismul și autocrația. Poate discursul Casei Albe va fi unul mai domol, poate în rezultatul unor negocieri dificile se va ajunge la unele compromisuri. Însă, în principiu, în politicile acestor țări deocamdată există incompatibilități sistemice, care par a fi greu de depășit.
Și, în final, pe noi ne interesează politica americană față de regiunea noastră. Situația nu e simplă, deoarece pe de o parte, americanii și-au consolidat prezența militară în România, întărind flancul sudic al NATO. Pe de alta, situația din Ucraina rămâne a fi tensionată, iar o abordare mai constructivă din partea Moscovei nu se întrevede. Să nu uităm și de Belarus, Azerbaidjan cu Armenia, conflictul înghețat din Moldova și alte probleme care pot periclita serios stabilitatea în regiune și în lume. Biden cunoaște regiunea, a vizitat în trecut aceste țări, inclusiv Moldova, și în agenda Casei Albe vor figura cu siguranță și problemele din această zonă uitată de Trump.
În ansamblu, atât presa internațională, cât și analiștii politici, prevăd o trecere foarte lentă la o manieră mai echilibrată și mai pragmatică a SUA în raporturile internaționale. Însă, paradigma politicii externe americane nu poate fi serios afectată de subiectivismul unor partide și, cu atât mai mult, de schimbul liderului de la Casa Albă.
foto: nytimes.com
Ambasadorul Chinei în Republica Moldova, Yan Wenbin: „Invităm producătorii moldoveni să îmbogățească tipurile de produse agricole exportate în China”
Ambasadorul României în Ucraina, Victor Micula, despre aderarea R. Moldova la UE: „Avem de ales între un proiect frumos care pune pe primul loc bunăstarea cetăţeanului şi un imperiu colonizator”
Directoarea Institutului de Filologie Română, Nina Corcinschi: „A ne vorbi corect limba nu este doar o necesitate firească, ci și o datorie de onoare”
INTERVIU // Ion Hadârcă, unul dintre liderii Mișcării de Eliberare Națională, profeții despre trecut, de Ziua Independenței: „Noi am făcut primul pas, iar aceste procese prin care am trecut în acești peste 30 de ani curg, în sfârșit, într-o albie fir
Veronica Arpintin: „UE este principalul nostru partener economic, reprezentând aproximativ 70% din totalul exporturilor țării, ceea ce face esențială alinierea la standardele europene”
MOLDOVA EUROPEANĂ // Vicepremierul Mihai Popșoi: „Negocierile de aderare urmează să fie finalizate cu mult înainte de 2030. Pe 20 octombrie, avem șansa să punem capăt acestui carusel interminabil care ne-a ținut în acești 30 de ani departe de familia
Mihaela Gorban, secretar general adjunct MDED: „Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană înseamnă beneficii economice considerabile”
Irina Punga, secretar general adjunct al Ministerului Mediului, despre alinierea R. Moldova la standardele de mediu ale UE: "Abordarea schimbărilor climatice necesită o muncă de echipă la nivel global, iar țara noastră este pe deplin angajată în acea
Adrian Cioroianu: „Aderarea R. Moldova la UE este un proiect benefic pentru toți cetățenii, indiferent de etnie, doar că oamenilor trebuie să li se explice acest lucru și ei să voteze în cunoștință de cauză”
Atenție, șoferi! Traficul rutier va fi suspendat pe unele străzi din capitală
Decesul Papei Francisc: Funeralii în termen de nouă zile, conclav în termen de o lună
Speakerul Igor Grosu: „Papa Francisc a fost un simbol al păcii, al unității și al iubirii necondiționate pentru aproapele”
Premierul Dorin Recean, după decesul Papei Francisc: „Fie ca moștenirea sa să ne inspire în continuare spre unitate și pace”
Președinta Maia Sandu a transmis un mesaj în legătură cu decesul Papei Francisc: „Lumea se desparte de un promotor neobosit al compasiunii și echității”
Halterofilul Tudor Bratu a cucerit trei medalii de bronz la Campionatul European, desfășurat la Chișinău
Papa Francisc a încetat din viață luni dimineață, la vârsta de 88 de ani, anunță Vaticanul
Creștinii ortodocși intră în Săptămâna Luminată
Săptămâna începe cu vreme frumoasă
Donald Trump: Sper că Rusia și Ucraina vor ajunge la un acord în această săptămână
Circa 40 de mii de traversări persoane au fost înregistrate la frontieră în ziua de Paști
Numărul apelurilor de urgență la Serviciul 112 a crescut cu 35 la sută
Președintele Zelenski cere Rusiei să nu mai atace obiective civile timp de 30 de zile
Britanicii au interceptat aeronave rusești în apropierea spațiului aerian al NATO
Papa Francisc a apărut în Piața Sfântul Petru, după ce duminică dimineața a avut o întrevedere cu vicepreședintele JD Vance
În mesajul de Paște, Zelenski le cere ucrainenilor să nu-și piardă speranța că pacea va reveni în țara lor