
A fost creată o nouă platformă de comunicare cu partenerii de dezvoltare privind reforma administrației publice centrale
Chişinău, 4 oct. /MOLDPRES/. Procesul de reformare a administrației publice va derula în continuare cu implicarea partenerilor de dezvoltare, iar pentru a asigura un dialog eficient dintre Guvern și donatori a fost creat Grupul de lucru pentru reforma administrației publice și managementul finanțelor publice, relatează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.
Decizia de înființare a grupului a fost luată în urma conferinței ministeriale a Platformei de Sprijin a Republicii Moldova de la București, din iulie 2022. Grupul de lucru se va întruni lunar, până la următoarea conferință a donatorilor din decembrie anul acesta, iar activitatea sa va contribui la schimbul eficient de informații și mobilizarea partenerilor externi în vederea sprijinirii priorităților strategice în domeniul reformei administrației publice.
Prima ședință a Grupului de lucru pentru reforma administrației publice și managementul finanțelor publice a avut loc astăzi, fiind prezidată de Secretarul general al Guvernului, Dumitru Udrea, co-prezidată de reprezentanții ambasadelor Suediei și Olandei și organizată cu suportul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).
„Reforma administrației publice se numără printre prioritățile imediate ale Guvernului, în contextul obținerii statutului de țară candidat la aderarea UE. Iată de ce dialogul cu partenerii de dezvoltare este vital în identificarea unor noi posibilități de consolidare a eforturilor noastre. Ne dorim ca această platformă să rămână activă și după desfășurarea conferinței ministeriale a Platformei de Sprijin de la Paris, pentru a evalua împreună progresele în implementarea reformei și a atinge obiectivul final de creare, la toate nivelurile, a unei administrații publice eficiente, centrate pe cetățean”, a menționat Dumitru Udrea.
La rândul lor, reprezentanții Suediei și Olandei au menționat importanța mobilizării resurselor necesare pentru obținerea unor rezultate concrete, menționând că succesul acestei reforme va determina și realizarea parcursului european al țării noastre.
Secretarul general al Guvernului a subliniat că reforma administrației publice va fi realizată în concordanță cu Acordul de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană, fiind deja inițiate mai multe acțiuni pe componentele reformei ce vizează responsabilizarea administrației publice; elaborarea politicilor publice; modernizarea serviciilor publice; managementul finanțelor publice; managementul resurselor umane.
Guvernul pregătește strategia de reformă a administrației publice pentru anii 2023 - 2030. Aceasta va cuprinde cinci domenii de intervenții: managementul funcției publice; entități publice; sistemul de fundamentare, coordonare și implementare a politicilor publice și de planificare strategică; digitalizarea serviciilor publice, simplificare și debirocratizare; administrația publică locală.
De asemenea, componenta pentru administrația publică locală va fi pe larg discutată în cadrul Comisiei paritare pentru descentralizare, precum și vor fi constituite platformele sectoriale pentru comunicare și consultare a opțiunilor de politică publică în domeniul APL.
Foto: Guvern
Dorin Recean a vizitat o fabrică de procesare a fructelor și legumelor din Orhei
Prim-ministrul Dorin Recean a vizitat o gospodărie agricolă din satul Mălăiești, raionul Orhei
Șefa statului a participat la Festivalul Național de Folclor „La Nistru la Mărgioară”
Peste 100 de antreprenori, beneficiari de granturi. Premierul Dorin Recean: „Doar împreună putem construi o economie modernă și dezvoltată”
Președinta Maia Sandu i-a felicitat pe absolvenții de la Drept: „Vă doresc să contribuiți la o justiție care protejează drepturile oamenilor”
Președinta Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru în raionul Rîșcani: „Calea europeană - singura care ne poate aduce dezvoltare, pace și bunăstare”
Turismul revigorează și dezvoltă satele din raionul Orhei. Premierul Dorin Recean a discutat cu proprietarii de pensiuni și restaurante
MAE își consolidează capacitățile: Procesul de încheiere a tratatelor internaționale, analizat la o masă rotundă
Lucrările de reparație a unui drum din raionul Orhei, inspectate de premierul Dorin Recean: „În ultimii 4 ani, am dat în exploatare de 3 ori mai mulți kilometri de drum decât în precedenții 10 ani”
Peste 55.000 de moldoveni vor avea acces la apă potabilă sigură, grație unui proiect finanțat de Regatul Belgiei
Igor Grosu, în contextul creșterii cazurilor de intimidare a jurnaliștilor: „Vom veni cu amendamente la Codul Penal”
Președinta Maia Sandu va efectua vizite de lucru în Polonia și Italia pentru a consolida parcursul european al Republicii Moldova
Moldovenii care muncesc în Elveția vor avea acces la pensii și garanții sociale
Bașcana Găgăuziei își va afla sentința pe 5 august. Procurorii au solicitat instanței condamnarea acesteia la 9 ani de închisoare
Cultura națională, păstrată de moldovenii stabiliți în Kazahstan. Mihai Popșoi: „Sprijinirea diasporei rămâne o prioritate”
Regele fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, primit cu multă căldură la Cahul: proiecte de colaborare cu Constanța în domeniul fotbalului pentru copii
Sergiu Lazarencu, în dialog la Bruxelles cu europarlamentarul Siegfried Mureșan: „Sprijinul UE aduce mai aproape viitorul european al R. Moldova”
Republica Moldova își consolidează apărarea aeriană printr-o lege nouă
Soroca, Otaci și Vulcănești vor avea drumuri reabilitate cu sprijinul BERD
295 000 de elevi vor primi câte 1 000 de lei înainte de noul an școlar
Buget Plus // Peste 4,8 milioane de lei vor fi alocate pentru modernizarea cantinelor din școlile din raionul Ungheni
Programul „Casa Verde” lansat în Republica Moldova. Familiile pot obține granturi de 200 mii de lei pentru lucrări de eficiență energetică a locuințelor
Statul va oferi mai mulți bani pentru depistarea precoce a cancerului mamar
Ajustări fiscale, aprobate de Parlament: Cheltuielie pentru serviciile bonelor, tichetele de vacanță sau abonamentele la sălile de sport vor fi deduse
Capacitatea maximă de export a energiei electrice din Ucraina și Moldova către țările UE a fost majorată