Comunicat de presă al Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii
Primele granturi mari pentru susținerea companiilor din Republica Moldova în internaționalizarea afacerilor
Chişinău, 6 ian. /MOLDPRES/. Zece companii care exportă produse și servicii pe piețele externe vor primi până la 2 milioane de lei sub formă de grant din partea statului și GIZ. Acestea au fost aprobate astăzi, 6 ianuarie de către Comitetul de coordonare al Programului de susținere a afacerilor cu potențial de creștere și internaționalizare, gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii.
Companiile vizate din domenii ca digital marketing, producerea de cereale pentru micul dejun, producerea apelor minerale, procesarea mierii, producerea glicerinei, producerea umpluturilor din fructe pentru produse de cofetărie și patiserie, fabricarea paharelor reciclabile din hârtie, producerea fructelor și nucilor în ciocolată își vor internaționaliza afacerea prin intermediul grantului oferit prin intermediul Programul de susținere a afacerilor cu potențial înalt de creștere și internaționalizarea acestora.
În cadrul suportului financiar prin schema de „Grant” valoarea totală a investițiilor urmare implementării proiectelor investiționale va constitui 28 291 923 lei, din care suma finanțării nerambursabile constituie 12 836 501 lei.
Din numărul total de ÎMM-uri ale căror Proiecte investiționale au fost propuse spre finanțare pentru schema de „Grant”, 60 % au până la 9 salariați, 20 % au până la 49 salariați 20 % au pînă la 249 salariați. Totodată, din numărul total de ÎMM-uri finanțate 50 % realizează o cifră anuală de afaceri de pînă la 9 milioane lei, 30 % realizează o cifră anuală de afaceri de pînă la 25 milioane lei, 20 % realizează o cifră anuală de afaceri de pînă la 50 milioane lei.
Totodată în cadrul ședinței Comitetului a fost aprobată oferirea a opt Business Vouchere în valoare de pană la 100 mii lei pentru accesarea serviciilor de dezvoltare a afacerii în sumă totală de 428 419 lei.
Prin Programul de susținere al afacerilor cu potențial înalt de creștere și internaționalizare produsele și serviciile din Republica Moldova vor fi disponibile pe piețele internaționale din țări ca România, Ucraina, Germania, Suedia, Elveția, Irlanda, Franța, Marea Britanie, Olanda, Canada, SUA, Israel, Emiratele Arabe Unite, Rusia, Belarus precum și alte state din Europa și Asia.
Programul de susținere a afacerilor cu potențial înalt de creștere și internaționalizarea acestora a fost aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 439 din 01 iulie 2020 . Scopul Programului este de a contribui la creșterea economică durabilă prin atragerea investițiilor, sporirea competitivității și a productivității ÎMM din Republica Moldova, precum și internaționalizarea acestora. În cadrul programului, ÎMM-urile beneficiază de suport informațional și consultativ, asistență financiară sub formă de Business Voucher de până la 100.000 lei și Granturi până la 2 mil. lei. La Program pot participa ÎMM-urile care activează pe piață de cel puțin 2 ani, demonstrează o creștere continuă și planifică să se extindă pe noi piețe de desfacere sau să substituie importurile de produse sau servicii în Republica Moldova.
Programul a fost elaborat de Ministerul Economiei în colaborare cu ODIMM cu suportul asistenței tehnice a Proiectului Uniunii Europene “Infrastructura Calității în contextul DCFTA”.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, îl va găzdui la Chișinău pe președintele Republicii Cehe, Petr Pavel
Peste 2000 de oameni au dat start programului guvernamental de împădurire de primăvară. Generația Pădurii a plantat 130 de mii de puieți, în satul Geamăna, Anenii Noi
Premierul Dorin Recean, la evenimentul de comemorare a eroilor căzuți la Coșnița: „Să păstrăm memoria celor care și-au apărat neamul, dreptul de a trăi în pace și să ne putem alege singuri viitorul”
Doina Nistor a fost învestită în funcția de viceprim-ministră, ministră a Dezvoltării Economice și Digitalizării
Doina Nistor, noua ministră a Dezvoltării Economice și Digitalizării, a depus jurământul de învestire în funcție
Președinta Maia Sandu a primit scrisorile de acreditare ale noului ambasador al Ucrainei în Republica Moldova
Guvernul a aprobat reglementarea tarifelor de roaming cu statele UE: În cel mult 5 ani, tarifele vor putea fi eliminate complet
Guvernul a aprobat înființarea Consulatelor Generale în Sacramento și Chicago, SUA
Peste 115 milioane de lei vor fi alocate pentru lichidarea consecințelor calamităților naturale din iunie - septembrie 2024
Platforma de tranzacționare a gazelor naturale BRM EST va fi operaţională şi următorii 10 ani
Expoziția „Chișinăul interbelic în imagini și documente”, joi la Biblioteca Națională
Președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu o delegație a Adunării Parlamentare a NATO
Oficial rus: ONU, dar şi alte ţări vor fi implicate în discuţii privind Ucraina
O femeie din Otaci a ajuns la spital cu arsuri în urma unei deflagrații
Președintele interimar al Senatului României: „România va continua să sprijine Republica Moldova pe toate palierele”
Tablourile pictorului Teodor Buzu vor fi vernisate în Cehia
România și Republica Moldova vor introduce controlul comun la punctul de trecere Galați – Giurgiulești
Operațiunea „ARSENAL”: Circa 580 de persoane, amendate pentru încălcări privind modul de deținere, port și folosire a armei
Președinta Maia Sandu convoacă, astăzi, o nouă ședință a Consiliului Suprem de Securitate
Percheziții la un viceprimar al mun. Orhei într-un dosar de finanțare ilegală a campaniei electorale pentru funcția de bașcan al Găgăuziei
ANOFM îndeamnă angajatorii să declare locurile de muncă vacante
Unirea din 27 martie, 1918. Agenția Națională a Arhivelor oferă acces la fondul Sfatului Țării
Limitarea utilizării coroanelor funerare din plastic, pe agenda autorităților, ecologiștilor, bisericii și societății civile
Încă un administrator a fost condamnat în dosarul „Banca de Economii” SA
ANSA atenționează asupra utilizării pesticidelor în tratarea culturilor agricole. Recomandările specialiștilor