Comunicat de presă al Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii
Primele granturi mari pentru susținerea companiilor din Republica Moldova în internaționalizarea afacerilor
Chişinău, 6 ian. /MOLDPRES/. Zece companii care exportă produse și servicii pe piețele externe vor primi până la 2 milioane de lei sub formă de grant din partea statului și GIZ. Acestea au fost aprobate astăzi, 6 ianuarie de către Comitetul de coordonare al Programului de susținere a afacerilor cu potențial de creștere și internaționalizare, gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii.
Companiile vizate din domenii ca digital marketing, producerea de cereale pentru micul dejun, producerea apelor minerale, procesarea mierii, producerea glicerinei, producerea umpluturilor din fructe pentru produse de cofetărie și patiserie, fabricarea paharelor reciclabile din hârtie, producerea fructelor și nucilor în ciocolată își vor internaționaliza afacerea prin intermediul grantului oferit prin intermediul Programul de susținere a afacerilor cu potențial înalt de creștere și internaționalizarea acestora.
În cadrul suportului financiar prin schema de „Grant” valoarea totală a investițiilor urmare implementării proiectelor investiționale va constitui 28 291 923 lei, din care suma finanțării nerambursabile constituie 12 836 501 lei.
Din numărul total de ÎMM-uri ale căror Proiecte investiționale au fost propuse spre finanțare pentru schema de „Grant”, 60 % au până la 9 salariați, 20 % au până la 49 salariați 20 % au pînă la 249 salariați. Totodată, din numărul total de ÎMM-uri finanțate 50 % realizează o cifră anuală de afaceri de pînă la 9 milioane lei, 30 % realizează o cifră anuală de afaceri de pînă la 25 milioane lei, 20 % realizează o cifră anuală de afaceri de pînă la 50 milioane lei.
Totodată în cadrul ședinței Comitetului a fost aprobată oferirea a opt Business Vouchere în valoare de pană la 100 mii lei pentru accesarea serviciilor de dezvoltare a afacerii în sumă totală de 428 419 lei.
Prin Programul de susținere al afacerilor cu potențial înalt de creștere și internaționalizare produsele și serviciile din Republica Moldova vor fi disponibile pe piețele internaționale din țări ca România, Ucraina, Germania, Suedia, Elveția, Irlanda, Franța, Marea Britanie, Olanda, Canada, SUA, Israel, Emiratele Arabe Unite, Rusia, Belarus precum și alte state din Europa și Asia.
Programul de susținere a afacerilor cu potențial înalt de creștere și internaționalizarea acestora a fost aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 439 din 01 iulie 2020 . Scopul Programului este de a contribui la creșterea economică durabilă prin atragerea investițiilor, sporirea competitivității și a productivității ÎMM din Republica Moldova, precum și internaționalizarea acestora. În cadrul programului, ÎMM-urile beneficiază de suport informațional și consultativ, asistență financiară sub formă de Business Voucher de până la 100.000 lei și Granturi până la 2 mil. lei. La Program pot participa ÎMM-urile care activează pe piață de cel puțin 2 ani, demonstrează o creștere continuă și planifică să se extindă pe noi piețe de desfacere sau să substituie importurile de produse sau servicii în Republica Moldova.
Programul a fost elaborat de Ministerul Economiei în colaborare cu ODIMM cu suportul asistenței tehnice a Proiectului Uniunii Europene “Infrastructura Calității în contextul DCFTA”.
Permisele de conducere emise în Republica Moldova și Irlanda vor fi recunoscute reciproc
Chișinău găzduiește primul Summit bilateral Moldova – Uniunea Europeană
Președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu Ministrul de Externe al Germaniei aflat în vizită la Chișinău
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a întâlnit cu moldovenii stabiliți în Marea Britanie: „Ideile și experiențele lor sunt extrem de valoroase”
Programul de stagii al UE și Guvernului. Premierul Dorin Recean:„Profesionalizăm administrația publică și pregătim o generație de lideri tineri instruiți, energici și motivați să modernizeze și să capaciteze statul”
Ziua Taților, sărbătorită în premieră în Republica Moldova
Dorin Recean a vizitat o fabrică de procesare a fructelor și legumelor din Orhei
Prim-ministrul Dorin Recean a vizitat o gospodărie agricolă din satul Mălăiești, raionul Orhei
Șefa statului a participat la Festivalul Național de Folclor „La Nistru la Mărgioară”
După un secol de interdicții, la Paris s-a deschis sezonul scăldatului în Sena
Restricții de circulație în centrul Capitalei. Ce străzi vor fi închise în următoarele zile
Avertizare hidrologică: Cod galben și roșu de scurgeri reduse de apă pe râuri. Autoritățile vin cu recomandări
Zborul Paris – Chișinău a întârziat din cauza unei defecțiuni tehnice. Autoritatea Aeronautică anunță verificări
Consulatul Onorific al Moldovei la Zürich a fost inaugurat oficial
R. Moldova a achiziționat 4.442 de flacoane de vaccin antirabic
Republica Moldova și Elveția își vor consolida relațiile bilaterale
Serviciul Vamal a identificat taxe neplătite de peste 3 milioane de lei în urma verificărilor din ultima săptămână
Meteorologii anunță pentru sâmbătă vreme caldă și ploi în nordul țării
Un templu pre-incaș a fost descoperit în Bolivia
Târguri cu produse locale vor fi desfășurate în mai multe sectoare ale capitalei
CEC a acreditat primii observatori pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025
Primul Summit Moldova – Uniunea Europeană: UE anunță acordarea primei tranșe de 270 de milioane de euro din Planul de creștere pentru Moldova
Republica Moldova a găzduit primul Summit bilateral Moldova–Uniunea Europeană
Mesajul președintei Maia Sandu de la Summitul Republica Moldova – Uniunea Europeană
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov: „Summitul de la Chișinău este un răspuns la rezultatele pe care Republica Moldova le înregistrează în procesul de modernizare”