
Criza energetică și libera circulație au fost temele principale de discuții dintre reprezentanții politici de la Chișinău și Tiraspol
Chişinău, 2 dec. /MOLDPRES/. La sediul Misiunii OSCE din or. Chișinău a avut loc astăzi întrevederea de lucru a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului, Oleg Serebrian, şi a Tiraspolului, Vitalii Ignatiev, în prezența delegaților participanților la formatul de negocieri „5+2”, transmite MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.
Subiectul central al reuniunii l-a constituit criza energetică și cele mai stringente probleme cu care se confruntă locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului. În contextul situației foarte dificile în acest sector, a fost convenită discutarea problemei la nivelul experților din sfera energetică, care în paralel cu întrevederea negociatorilor principali s-au convocat într-o sală de ședințe separată din incinta Misiunii OSCE, în cadrul dialogului accentuându-se necesitatea coordonării acțiunilor în situații de urgență și avansării spre rezolvarea durabilă a problemelor ce afectează cele două maluri.
Chișinăul a abordat tema liberei circulații și barierele întâlnite de către diferite categorii de cetățeni, inclusiv de către jurnaliști și reprezentanții societății civile, la trecerea prin posturile neautorizate de control ale Tiraspolului, amplasate în perimetrul Zonei de Securitate, cu încălcarea prevederilor Acordului din 21 iulie 1992, venind cu îndemnul înlăturării tuturor impedimentelor nejustificate, asigurării nestingherite a deplasării cetățenilor în și dinspre localitățile din regiunea transnistreană și aplicării unor abordări proporționale așa cum se procedează pe malul drept.
Cu referire la pretențiile Tiraspolului legate de măsurile de control efectuate de către colaboratorii poliției de frontieră la trecerea reprezentanților structurilor din regiunea transnistreană prin Aeroportul Internațional Chișinău s-a precizat indispensabilitatea respectării mecanismului de notificare în privința deplasărilor ce nu au un caracter privat (instituit din 01 august curent), prin canalul de comunicare al reprezentanților politici, precum și s-a recomandat renunțarea la retorica acidă și inadmisibilă în raport cu autoritățile Republicii Moldova.
Pe problema importurilor de medicamente destinate pentru consum în raioanele de est ale țării s-a reiterat necesitatea corespunderii acestora standardelor de securitate și de calitate în vigoare, respectării regulilor de conformitate, armonizate cu normele internaționale și legislația UE, uniformizării nomenclatoarelor de profil pe ambele maluri, excluderii registrelor paralele pe teritoriul țării, restabilirii spațiului unic în domeniul medical și farmaceutic.
Vicepremierul pentru reintegrare a adus în discuție cazul cetățeanului Victor Pleșcanov, privat ilegal de libertate de către exponenții structurilor din raioanele de est ale țării, fiind solicitate informații despre starea lui de sănătate și despre faptul că viața acestuia e în afara pericolului, la care s-a primit un răspuns evaziv. A fost solicitată asistența Misiunii OSCE pe acest caz, inclusiv efectuarea unei vizite de documentare la locul detenției.
Reprezentanții politici au manifestat disponibilitatea de a contribui la dinamizarea procesului de negocieri și de a desfășura o nouă întrevedere de lucru în acest format, până la finele anului curent.
Foto: Biroul politici de reintegrare
Mesajul Președintei Maia Sandu la cea de-a patra ediție a Conferinței pentru Reconstrucția Ucrainei, desfășurată la Roma
Președinta Maia Sandu, primită la Roma de Președintele Italiei, Sergio Mattarella
Legumicultură modernă la Căușeni. Premierul Dorin Recean a discutat cu proprietarii unei afaceri agricole
Elevi din întreaga țară și profesori din Regatul Unit au vizitat Președinția Republicii Moldova
Permisele de conducere moldovenești vor fi recunoscute în Marea Britanie
Guvernul investește în eficiența energetică a 15 școli din Republica Moldova
Noi măsuri pentru protecția pădurilor: Se majorează cuantumul despăgubirilor pentru defrișările ilegale
Bunurile și banii confiscați din infracțiuni vor fi folosiți în scopuri sociale și în interes public
Drumuri mai bune în sudul țării: Proiectul „Moldova drumuri III” continuă
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova