
CSE a anunțat noi măsuri restrictive pentru următoarele 60 de zile
Chişinău, 2 apr. /MOLDPRES/. Comisia pentru Situații Excepționale s-a întrunit în ședință, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.
Membrii CSE au examinat mai multe propuneri de măsuri restrictive venite din partea instituțiilor statului și le-au evaluat din punct de vedere financiar, juridic, economic și social. Așadar, Comisia a decis să impună măsuri urgente care ar reduce contactul fizic și ar limita răspândirea virusului Covid-19 pe teritoriul Republici Moldova.
Membrii CSE au decis continuarea desfășurării procesului educațional la distanță, cu excepția grădinițelor. În ceea ce privește modalitatea de lucru a instituțiilor publice, Comisia a stabilit că administrația acestora va atrage la serviciu 30% din personalul care este antrenat în activitatea de birou, restul angajaților vor munci de la distanță. În companiile producătoare, munca se va organiza pe ture. În același timp, Agenția Servicii Publice va activa în baza programărilor prealabile, astfel încât să se evite formarea cozilor.
A fost luată hotărârea de a institui regim special de circulație a cetățenilor în orașele Chișinău și Bălți. Se interzice deplasarea în afara locuințelor în intervalul orelor 23:00 – 05:00, începând cu data de 3 aprilie. Excepție fac persoanele care se deplasează în interes profesional, pentru asistență medicală, achiziționarea de medicamente, sau îngrijirea persoanelor apropiate. Aceștia vor fi nevoiți să prezinte misiunilor de patrulare o declarație pe propria răspundere sau să arate permisul de muncă. În plus, se interzice aflarea persoanelor în spații publice, cum ar fi parcuri, zone de agrement, terenuri de joacă, sau terenuri sportive.
Comisia a decis interzicerea tuturor tipurilor de ceremonii. În incinta Serviciilor de stare civilă sau a centrelor multifuncționale se va permite aflarea exclusivă a mirilor, fără festivități solemne. Totodată, se interzice desfășurarea adunărilor, întrunirilor, manifestațiilor, mitingurilor și altor tipuri de acțiuni în masă.
Membrii Comisiei au anunțat că în cazul în care o unitate economică va încălca măsurile de sănătate publică sau va pune în pericol sănătatea cetățenilor, activitatea acesteia va fi suspendată pentru perioada stării de urgență.
CSE a interzis întreprinderilor prestatoare de servicii publice să sisteze furnizarea serviciilor, prin deconectarea blocurilor de consum, sau să aplice penalități pe motiv de neachitare de către consumatorii casnici a facturilor de energie electrică, termică, gaze naturale sau apă potabilă consumată. Deconectarea de la utilități poate fi făcută doar în cazul în care este pusă în pericol viața și sănătatea oamenilor.
Se instituie moratoriu până la 30 mai 2021 asupra controalelor de stat planificate de către organele abilitate cu funcții de control asupra activității de întreprinzător. Această prorogare nu se aplică controalelor sau inspectărilor efectuate de către ANSP și ANRE.
Premierul interimar a anunțat că în caz de solicitare, conducătorii instituțiilor medico-sanitare publice republicane, municipale sau raionale, dar și prestatorii de servicii medicale de drept privat sunt obligați să asigure detașarea tuturor medicilor angajați către instituțiile spitalicești cu profil Covid-19.
În cadrul briefingului de presă, susținut imediat după ședința CSE, șeful interimar al Guvernului a declarat că membrii Comisiei examinează mai multe posibile măsuri de susține a comunității de afaceri.
„Suntem în proces de identificare a resurselor financiare pentru determinarea unor acțiuni de sprijin a businessului. Prin urmare, propunerile de măsuri pentru încurajarea mediului de afaceri și susținerea agenților economici, precum și pentru protecția cetățenilor afectați de impunerea stării de urgență vor fi hotărâte la următoarea ședință a CSE și dispuse într-o Decizie ulterioară", a subliniat Aureliu Ciocoi.
foto: Guvern
Președinta Maia Sandu, în plenul Parlamentului Republicii Moldova: „Sarcina noastră este să păstrăm stabilitatea internă și să aderăm la Uniunea Europeană în următorii 4 ani”
Situația din sectorul agricol, discutată într-o ședință cu fermierii și asociațiile de profil, la Guvern
Mesajul Președintei Maia Sandu în plenul Parlamentului Republicii Moldova
Președinta Maia Sandu va susține un discurs în plenul Parlamentului Republicii Moldova
Prim-ministrul Dorin Recean, la ședința Platformei Anticorupție: „Fiecare trebuie să-și îndeplinească responsabilitățile - avem nevoie de consolidarea eforturilor, coordonare, curaj și asumare”
Membrii Comisiei pentru securitate și apărare a Parlamentului European, în vizită la Parlamentul Republicii Moldova
Programul național „Acces la cultură”, aprobat de Guvern
Guvernul a alocat peste 26 de milioane de lei pentru lichidarea consecințelor situațiilor excepționale din Bălți și Cantemir
Guvernul susține veteranii de război: alocații majorate și stagii de cotizare recunoscute
Președinta Maia Sandu: „Cernobîl rămâne un avertisment dur despre pericolul nuclear și amploarea dezastrului pe care îl poate provoca”
Zi istorică pentru Republica Moldova. Începe construcția primului pod rutier peste Prut din ultimele șase decenii
39 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl. Victimele accidentului, comemorate în mai multe localități ale țării
UE acordă Republicii Moldova un nou sprijin financiar de 20 de milioane de euro pentru apărare antiaeriană
50 de șefi de stat vor participa la funeraliile Papei Francisc
Înghețurile de primăvară amenință culturile agricole. MAIA vine cu recomandări și măsuri de protecție
Doi bărbați au fost condamnați pentru declarații mincinoase într-un dosar privind prejudicii de zeci de milioane de lei
Șeful de la Energie, Dorin Junghietu, s-a întâlnit la Londra cu omologi din mai multe țări
Echipa USMF „Nicolae Testemițanu” a devenit campioană națională la armwrestling pentru a șasea oară consecutiv
Un bărbat din Fălești a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru vătămare gravă soldată cu deces
Termenul de depunere a dosarelor la Programul „Curtea Europeană” a fost prelungit
Peste 100 de agricultori din Telița își vor putea iriga terenurile grație unui sistem modern construit cu sprijinul IFAD
Un general rus a fost ucis în explozia unei maşini la Moscova
CNAM a cumpărat un nou lot de vaccin anti-hepatită B destinat adulților
Numărul mașinilor electrice înregistrate în Moldova a crescut constant în ultimii ani
Locuitorii din orașul Căușeni și din alte zece sate vor avea acces la un sistem modern de epurare și canalizare