
CSE a anunțat noi măsuri restrictive pentru următoarele 60 de zile
Chişinău, 2 apr. /MOLDPRES/. Comisia pentru Situații Excepționale s-a întrunit în ședință, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.
Membrii CSE au examinat mai multe propuneri de măsuri restrictive venite din partea instituțiilor statului și le-au evaluat din punct de vedere financiar, juridic, economic și social. Așadar, Comisia a decis să impună măsuri urgente care ar reduce contactul fizic și ar limita răspândirea virusului Covid-19 pe teritoriul Republici Moldova.
Membrii CSE au decis continuarea desfășurării procesului educațional la distanță, cu excepția grădinițelor. În ceea ce privește modalitatea de lucru a instituțiilor publice, Comisia a stabilit că administrația acestora va atrage la serviciu 30% din personalul care este antrenat în activitatea de birou, restul angajaților vor munci de la distanță. În companiile producătoare, munca se va organiza pe ture. În același timp, Agenția Servicii Publice va activa în baza programărilor prealabile, astfel încât să se evite formarea cozilor.
A fost luată hotărârea de a institui regim special de circulație a cetățenilor în orașele Chișinău și Bălți. Se interzice deplasarea în afara locuințelor în intervalul orelor 23:00 – 05:00, începând cu data de 3 aprilie. Excepție fac persoanele care se deplasează în interes profesional, pentru asistență medicală, achiziționarea de medicamente, sau îngrijirea persoanelor apropiate. Aceștia vor fi nevoiți să prezinte misiunilor de patrulare o declarație pe propria răspundere sau să arate permisul de muncă. În plus, se interzice aflarea persoanelor în spații publice, cum ar fi parcuri, zone de agrement, terenuri de joacă, sau terenuri sportive.
Comisia a decis interzicerea tuturor tipurilor de ceremonii. În incinta Serviciilor de stare civilă sau a centrelor multifuncționale se va permite aflarea exclusivă a mirilor, fără festivități solemne. Totodată, se interzice desfășurarea adunărilor, întrunirilor, manifestațiilor, mitingurilor și altor tipuri de acțiuni în masă.
Membrii Comisiei au anunțat că în cazul în care o unitate economică va încălca măsurile de sănătate publică sau va pune în pericol sănătatea cetățenilor, activitatea acesteia va fi suspendată pentru perioada stării de urgență.
CSE a interzis întreprinderilor prestatoare de servicii publice să sisteze furnizarea serviciilor, prin deconectarea blocurilor de consum, sau să aplice penalități pe motiv de neachitare de către consumatorii casnici a facturilor de energie electrică, termică, gaze naturale sau apă potabilă consumată. Deconectarea de la utilități poate fi făcută doar în cazul în care este pusă în pericol viața și sănătatea oamenilor.
Se instituie moratoriu până la 30 mai 2021 asupra controalelor de stat planificate de către organele abilitate cu funcții de control asupra activității de întreprinzător. Această prorogare nu se aplică controalelor sau inspectărilor efectuate de către ANSP și ANRE.
Premierul interimar a anunțat că în caz de solicitare, conducătorii instituțiilor medico-sanitare publice republicane, municipale sau raionale, dar și prestatorii de servicii medicale de drept privat sunt obligați să asigure detașarea tuturor medicilor angajați către instituțiile spitalicești cu profil Covid-19.
În cadrul briefingului de presă, susținut imediat după ședința CSE, șeful interimar al Guvernului a declarat că membrii Comisiei examinează mai multe posibile măsuri de susține a comunității de afaceri.
„Suntem în proces de identificare a resurselor financiare pentru determinarea unor acțiuni de sprijin a businessului. Prin urmare, propunerile de măsuri pentru încurajarea mediului de afaceri și susținerea agenților economici, precum și pentru protecția cetățenilor afectați de impunerea stării de urgență vor fi hotărâte la următoarea ședință a CSE și dispuse într-o Decizie ulterioară", a subliniat Aureliu Ciocoi.
foto: Guvern
Prim-ministrul Dorin Recean la Conferința regională a CEC: „Guvernul va apăra integritatea alegerilor și parcursul european al țării, pentru ca alegerile să fie libere, corecte și transparente”
Premierul Dorin Recean a avut o discuție cu noul director de țară al Băncii Mondiale pentru Republica Moldova, Ulrich Schmitt
76 de ani de la deportările din iulie 1949: Președinta Maia Sandu a participat la mitingul de comemorare a victimelor regimului stalinist
Mesajul Președintei Maia Sandu la mitingul de comemorare a 76 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări, din 5-6 iulie 1949
Primul Summit Moldova – Uniunea Europeană: UE anunță acordarea primei tranșe de 270 de milioane de euro din Planul de creștere pentru Moldova
Republica Moldova a găzduit primul Summit bilateral Moldova–Uniunea Europeană
Mesajul președintei Maia Sandu de la Summitul Republica Moldova – Uniunea Europeană
Declarația comună a primului Summit Republica Moldova - Uniunea Europeană
Președinta Maia Sandu i-a felicitat pe absolvenții cu media 10 la examenul de bacalaureat
Peste 3 mii de candidați vor participa la sesiunea suplimentară de bacalaureat
Dolarul scade, iar euro crește ușor
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Cancelarul federal al Germaniei, Friedrich Merz
Cristina Gherasimov salută Declarația Parlamentului privind integrarea europeană: „Un îndemn clar către cetățeni să privească cu încredere spre viitor”
Cetățenii vor evita cheltuielile nejustificate în caz de executare silită
Președinta Maia Sandu la Conferința pentru Reconstrucția Ucrainei: „Bunăstarea Moldovei, la fel ca securitatea sa, este profund legată de viitorul Ucrainei”
Parlamentul a adoptat Declarația privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană
Igor Grosu, la final de mandat: „Moldova merită să se regăsească în marea familie europeană”
Legislativul a aprobat crearea Centrului Național de Coordonare a Protecției Infrastructurii Critice
Parlamentul adoptă măsuri extinse de protecție a femeilor și jurnaliștilor împotriva violenței, inclusiv cea digitală
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov a discutat la Bruxelles ultimele evoluții ale agendei europene cu reprezentanții Estoniei și Suediei
Premierul Dorin Recean a vizitat o gospodărie agricolă din Taraclia, Căușeni: „Am discutat despre sprijinul Guvernului pentru fermieri.”
Procedurile de evaluare a performanțelor judecătorilor și procurorilor au fost uniformizate
Model de agricultură performantă la Căușeni: Frații Bocancea administrează o gospodărie adaptată schimbărilor climatice
Votat: Ridicarea vehiculelor va fi permisă doar în anumite condiții
Vreme stabil călduroasă, fără precipitaţii, anunţă pentru vineri meteorologii