
Guvernul a aprobat Regulamentul privind acordarea subvențiilor în avans pentru dezvoltarea locală prin implementarea Programului LEADER
Chişinău, 27 apr. /MOLDPRES/. 5% din valoarea totală a Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural vor fi alocate pentru subvenționarea în avans a proiectelor de dezvoltare locală din cadrul Programului LEADER. O decizie în acest sens se regăsește într-un Regulament, aprobat astăzi, în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri, relatează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.
Potrivit documentului, mijloacele financiare vor fi alocate pentru implementarea a două măsuri de sprijin. Mai exact, 20% din valoare subvențiilor vor fi direcționate pentru funcționarea Grupului de Acțiune Locală /GAL/, iar 80% - pentru implementarea strategiei de dezvoltare locală în diverse domenii de acțiuni, precum diversificarea economiei rurale, înființarea noi și crearea locurilor de muncă; achiziționarea echipamentelor și utilajelor; construcția sau modernizarea clădirilor de importanță economică, socială, istorică și culturală ș.a.
Apelul de depunere a dosarelor pentru GAL-uri va fi efectuat o dată la doi ani, în intervalul lunilor ianuarie-martie, cu excepția anului curent, când solicitanții vor putea depune dosarele în perioada mai-iunie.
Astfel, documentul va asigura o politică durabilă a mediului rural și va contribui la dezvoltarea economică a teritoriului GAL-urilor în baza dezvoltării parteneriatelor și a implementării strategiilor de dezvoltare locală; consolidarea capacităților și abilităților reprezentanților sectoarelor public, antreprenorial și civic din zonele rurale, dar și îmbunătățirea condițiilor de viață și bunăstare a populației din mediul rural.
În prezent, în țara noastră activează 47 de GAL-uri, fiind implicate 438 de unități administrativ-teritoriale care includ 732 de localități (50% din localitățile din țară) și cuprind peste un milion de locuitori. Abordarea LEADER este un instrument european de dezvoltare a zonelor rurale, care a fost preluat de Republica Moldova în 2016 și până în prezent au fost implementate circa 700 de proiecte.
Foto: Guvern
Elevi din întreaga țară și profesori din Regatul Unit au vizitat Președinția Republicii Moldova
Permisele de conducere moldovenești vor fi recunoscute în Marea Britanie
Guvernul investește în eficiența energetică a 15 școli din Republica Moldova
Noi măsuri pentru protecția pădurilor: Se majorează cuantumul despăgubirilor pentru defrișările ilegale
Bunurile și banii confiscați din infracțiuni vor fi folosiți în scopuri sociale și în interes public
Drumuri mai bune în sudul țării: Proiectul „Moldova drumuri III” continuă
35 de autorități publice locale vor beneficia de finanțare nerambursabilă, în valoare de 10 milioane de lei
Președinta Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru în Republica Polonă pentru a consolida relațiile bilaterale, legăturile economice și sprijinul pentru parcursul european al Moldovei
„Unitatea este puterea noastră”, premierul Dorin Recean, în dialog cu mai mulți activiști civici, antreprenori, tineri și reprezentanți ai sectoarelor educației, culturii, media din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia
Copaci doborâți în capitală în urma vântului puternic
Comisia Europeană propune 100 de miliarde de euro pentru Ucraina în viitorul buget multianual al UE
Școlile și grădinițele își vor putea gestiona independent bugetele
Numărul apelurilor la Serviciul 112 a crescut semnificativ în contextul caniculei
Încă doi cetățeni ai Republicii Moldova, incluși pe lista de sancțiuni a UE
Cod Galben de instabilitate atmosferică. Poliția îndeamnă cetățenii să fie prudenți
Daniel Vodă atenționează: „Asistăm la o intensificare a tentativelor de manipulare a opiniei publice, în special în mediul online”
CEC: Duminică, va avea loc votarea repetată pentru alegerea primarului comunei Boldurești, raionul Nisporeni
Ministerul Justiției propune două soluții în contextul grevei anunțate de Uniunea Avocaților. Veronica Mihailov-Moraru: „Nu trebuie să periclităm buna funcționare a sistemului de justiție”
Granturi de până la 2 milioane de lei pentru startup-urile din domeniul tehnologic, printr-un nou program gestionat de ODA
Ambasadorul Victor Chirilă, la Forumul Economic de la Vatra Dornei: „Republica Moldova devine o piață tot mai atractivă pentru investiții, în contextul apropierii de UE”
Cooperarea dintre R. Moldova și România în sectoarele-cheie ale economiei a fost discutată de speakerul Igor Grosu cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene al României
MAE: Mai mulți cetățeni moldoveni, aflați ilegal în Polonia, vor fi repatriați
Bloomberg: Tot mai multe state din UE vor o reacție de forță împotriva tarifelor impuse de Donald Trump
Executivul ajustează comunicarea publică în perioada electorală
VIDEO // Guvernul explică cine decide și pe ce bază este interzis accesul unor persoane în Republica Moldova