
Guvernul înăsprește legislația cu privire la persoanele sancționate internațional
Chişinău, 9 dec. /MOLDPRES/. Cetățenii Vladimir Plahotniuc și Ilan Shor, fugari de justiția moldovenească, au fost sancționați astăzi de Guvernul Marii Britanii. Activele lor vor fi înghețate, cetățenilor britanici le vor fi interzise tranzacțiile economice cu firmele deținute de aceștia, iar intrarea pe teritoriul Marii Britanii le va fi interzisă. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul Natalia Gavrilița și ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, în cadrul unei conferințe de presă, de Ziua Internațională Anticorupție, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Executivului.
Potrivit prim-ministrului, decizia a fost posibilă datorită eforturilor consolidate ale partenerilor externi și ale Guvernului.
„Am preluat guvernarea având un mandat clar de la oameni să facem dreptate, să luptăm împotriva corupției pentru a ne putea dezvolta și să construim un viitor european pentru Republica Moldova. La acel moment, schemele de corupție acaparaseră numeroase instituții, iar oligarhii credeau că vor putea fura în continuare. Am primit astăzi un semnal clar - cei care au jefuit țara vor ajunge acolo unde le este locul – la închisoare”, a declarat Natalia Gavrilița.
De asemenea, șefa Executivului a enumerat măsurile întreprinse de Guvern în procesul de curățire a justiției și luptă împotriva corupției: lansarea procesului de evaluare extraordinară a judecătorilor și procurorilor, aprobarea legii care permite condamnarea în absență a fugarilor, dar și a legii cu privire la confiscarea extinsă a averilor celor care au furat din banii publici, inclusiv a averilor ascunse la rude.
O altă inițiativă legislativă, elaborată de Guvern - proiect al Legii Magnitsky Moldova - a fost prezentat de Ministerul Justiției și urmează a fi transmis spre consultări publice. Potrivit ministrului Sergiu Litvinenco, proiectul include prevederi care vizează modalitatea de transpunere în legislația națională a sancțiunilor internaționale impuse de state străine sau organizații internaționale.
„Un alt aspect important și de impact cuprins în proiectul de lege constă în posibilitatea retragerii licențelor și autorizațiilor companiilor care aparțin sau sunt afiliate persoanelor incluse în listele de sancțiuni. Mai mult, Consiliul Audiovizualului va fi obligat să retragă licența în cazul în care un post de televiziune promovează imaginea persoanei fizice sau juridice incluse în lista de sancțiuni internaționale”, a precizat ministrul Litvinenco.
Legea Magnitsky Moldova a fost inspirată din legislația SUA, a Marii Britanii, Canadei și Lituaniei, care au reușit să transpună cu succes legislația Magnitsky. Proiectul propus de Guvern urmează a fi examinat astăzi în cadrul ședinței secretarilor de stat și apoi publicat spre consultări publice.
Foto: Guvern
Satul Cîrnățeni din Căușeni, un model de dezvoltare rurală. Dorin Recean: „Am mulțumit locuitorilor pentru că se implică activ în viața comunității”
Expoziție fotografică dedicată portului popular, inaugurată la Președinție
Prim-ministrul Dorin Recean, la Căușeni: „Vom continua să investim în fiecare localitate, astfel încât cetățenii să simtă sprijinul statului și beneficiile unei Moldove europene”
Președinta Maia Sandu a vizitat orașul Cahul și a felicitat localnicii cu ocazia marcării a 523 de ani de la prima atestare documentară
Șefa statului a participat la inaugurarea sediului renovat al Centrului de Sănătate Publică Cahul
Guvernul creează condiții favorabile de activitate pentru antreprenorii din nordul țării: Un parc industrial va activa la Glodeni
Mobilitatea cetățenilor Uniunii Europene pe teritoriul Republicii Moldova va fi facilitată
Cetățenii Republicii Moldova care au muncit în Confederația Elvețiană vor beneficia de pensii
Permisele de conducere emise în Republica Moldova și Irlanda vor fi recunoscute reciproc
Luna iunie a fost cea mai caldă înregistrată vreodată în vestul Europei
CEC: Până pe 14 iulie, partidele trebuie să prezinte la ASP datele despre conducere pentru a fi admise în cursa electorală
Curs valutar anunțat de BNM: Euro și dolarul își mențin valorile
Președinta Maia Sandu, întâlnire cu moldovenii stabiliți în Polonia: „Am discutat despre pașii pe care îi facem pentru a construi o țară sigură, liberă și demnă”
Președinta Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru în Republica Polonă pentru a consolida relațiile bilaterale, legăturile economice și sprijinul pentru parcursul european al Moldovei
CNAS a finanțat indemnizațiile pentru familiile cu copii
FOTO // Peste 1 800 de tineri au absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Speakerul Igor Grosu: „Sunt cei care, în deceniile ce urmează, vor modela noile generații”
Maia Sandu, discuții cu președintele și premierul Poloniei: „M-am bucurat să regăsesc un sprijin puternic pentru Moldova și pentru drumul nostru european”
„Ginta Latină” din Chișinău, prima instituție culturală din R. Moldova care produce energie verde
Mette Frederiksen: Aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE va întări securitatea și coeziunea comunității europene
Exporturi de mărfuri de peste 810 milioane de dolari în primul trimestru din 2025. România, principalul partener comercial
Fiscul va efectua controale la prestatorii de servicii de agrement
Premierul Dorin Recean, în discuții cu un grup de activiști civici, antreprenori și tineri din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”
„Unitatea este puterea noastră”, premierul Dorin Recean, în dialog cu mai mulți activiști civici, antreprenori, tineri și reprezentanți ai sectoarelor educației, culturii, media din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia
Declarațiile Președintei Maia Sandu de la conferința comună cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda
Prim-ministrul Dorin Recean, în discuții cu Daniela DiPierro, însărcinat cu afaceri ad interim al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova