
Hotărârea nr. 35 din 27 noiembrie 2020 a Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică
Chişinău, 27 nov. /MOLDPRES/. În temeiul art. 58 din Legea nr. 10/2009 privind supravegherea de stat a sănătății publice (Monitorul Oficial, 2009, nr. 67, art. 183), cu modificările ulterioare, la propunerea directorului Agenției Naţionale pentru Sănătate Publică,
având în vedere că evaluarea indicatorilor nivelului de risc al transmiterii virusului SARS-CoV-2, indică necesitatea menținerii unui răspuns amplificat la situația epidemiologică, determinată de răspândirea noului coronavirus,
reieșind din evoluția la nivel național a situației epidemiologice până la data de 27 noiembrie 2020, luând în considerare, în mod special, creșterea numărului de persoane infectate la nivel național, precum şi creșterea zilnică a numărului de cazuri noi confirmate, implementarea deficitară a măsurilor de prevenire, interacțiunea intensă şi mobilitatea persoanelor, aspecte care generează o presiune constantă asupra capacității de gestionare a unităților administrativ - teritoriale şi a sistemului sanitar,
luând în considerare că în toate unitățile administrativ - teritoriale este stabilit nivelul de alertă ”Cod Roșu”,
Comisia națională extraordinară de sănătate publică constată că situația epidemiologică pe întreg teritoriul țării se agravează alarmant.
În scopul sporirii măsurilor aplicate de prevenire şi control a infecției COVID-19, Comisia națională extraordinară de sănătate publică
HOTĂRĂŞTE:
1. Se declară starea de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova pe perioada 30 noiembrie 2020 - 15 ianuarie 2021.
2. Se menține mecanismul de gestionare a situației epidemiologice în conformitate cu Planul de pregătire şi răspuns la infecția cu Coronavirus de tip nou (COVID-19) – Versiunea 2, aprobat prin Hotărârea Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică nr. 30 din 11 septembrie 2020.
3. Indicatorii nivelului de risc al transmiterii virusului SARS-CoV-2, stabiliți în Planul prenotat, vor fi calculați de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică o dată la 14 zile şi vor fi prezentați Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică pentru actualizarea deciziilor.
4. Se stabilesc măsurile de prevenire şi control a infecției COVID-19, aplicabile la nivel național, conform anexei.
5. Se interzice, începând cu data de 28 noiembrie 2020, activitatea cluburilor de noapte ce se referă la activitatea discotecilor incluse în codul CAEM 56.30 şi a ringurilor de dans incluse în codul CAEM 93.29, indiferent de denumirea de firmă a unității comerciale (ca exemplu: disco-bar, club de noapte, karaoke, night-club, discotecă, club etc.).
6. Se interzice desfășurarea activităților de deservire în unitățile de alimentație publică (de tipul restaurantelor, barurilor, cantinelor, cafenelelor) în intervalul orelor 22.00 - 07.00.
7. Se interzice organizarea şi desfășurarea conferințelor ştiinţifice, competițiilor sportive, olimpiadelor, cu prezența fizică a persoanelor.
8. Se interzice desfășurarea activităților, cu prezența spectatorilor, în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte, caselor de cultură.
9. Se dispune conducătorilor instituțiilor publice şi private stabilirea unui regim flexibil sau special de lucru, cu atragerea la serviciu a personalului strict necesar pentru asigurarea funcționalității instituției şi a personalului activitatea căruia necesită prezența obligatorie la serviciu. Pentru personalul, activitatea căruia nu necesită prezența obligatorie la locul de muncă, să fie asigurată munca la distanţă. Pe perioada desfășurării activității prin muncă la domiciliu, salariații își îndeplinesc atribuțiile specifice funcției pe care o dețin. Angajatorul este în drept să verifice activitatea salariatului cu munca la domiciliu. Modalitatea concretă de realizare a controlului va fi agreată reciproc prin mijloace de comunicare electronică.
10. Se dispune autorităților din domeniul ordinii publice să continue supravegherea respectării de către persoanele fizice şi juridice a măsurilor de prevenire şi control a infecției COVID-19.
11. Hotărârile Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică sunt executorii pentru autorităţile administrației publice centrale şi locale, pentru persoanele fizice şi juridice, indiferent de domeniul de activitate şi forma juridică de organizare.
12. Comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică vor asigura revizuirea tuturor hotărârilor/dispozițiilor aprobate, aducându-le în concordanță cu hotărârile Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică a Republicii Moldova.
13. Se recomandă reprezentanților mass-media să informeze publicul despre necesitatea respectării stricte a măsurilor de prevenire şi control a infecției COVID-19.
14. Nerespectarea măsurilor de sănătate publică expuse în prezenta hotărâre constituie pericol pentru sănătatea publică şi va servi temei pentru tragere la răspundere contravențională şi/sau penală a persoanelor vinovate.
15. Prezenta hotărâre intră în vigoare la 30 noiembrie 2020 şi se publică pe pagina oficială a Guvernului.
Președinte al Comisiei, Prim-ministru Ion Chicu
Vicepreședinte al Comisiei, ministru al Sănătăţii, Muncii şi Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu
Secretar al Comisiei, director interimar al Agenției Naţionale pentru Sănătate Publică Vasile GUŞTIUC
Anexa la Hotărârea nr. 35 din 27.11.2020 a Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică poate fi accesată la următorul link: https://gov.md/sites/default/files/hotarirea_cnesp_nr.35_27.11.2020.pdf
Guvernul susține veteranii de război: alocații majorate și stagii de cotizare recunoscute
Guvernul sporește protecția monumentelor: Lucrările de restaurare a monumentelor vor putea fi finanțate din Fondul Național al Culturii
Președinta Maia Sandu a discutat cu Secretarul General al NATO, Mark Rutte, aflat în tranzit la Chișinău
Premierul Dorin Recean a discutat cu un grup de investitori străini
Republica Moldova și Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă vor coopera pentru a sprijini creșterea sectorului energiei verzi
Maia Sandu, la evenimentul de lansare a noii cărți de identitate a cetățenilor R. Moldova: „Este și un pas către libertatea de circulație – după aderare, vom putea călători în țările UE doar cu acest act”
Parcursul european al Moldovei, cooperarea cu Letonia și securitatea regională – în centrul discuțiilor dintre Președinta Maia Sandu și Președinta Parlamentului leton, Daiga Mieriņa
Delegația Congresului SUA, primită la Președinție. Maia Sandu a subliniat importanța menținerii sprijinului american pentru Republica Moldova
Președinta Maia Sandu condamnă atacul rusesc asupra orașului Sumy și face apel la unitate și apărarea păcii
Putin introduce în legislație conceptul de „genocid împotriva poporului sovietic” și înăsprește reglementările contra „agenților străini”
Peste 6.500 de pacienți au solicitat ambulanța în perioada Sărbătorilor Pascale
Accident grav la Cahul. O ambulanță a fost proiectată într-un pilon de electricitate
Premierul Dorin Recean, la ședința Comisiei paritare: „Vom continua să punem la dispoziția APL cât mai multe fonduri pentru dezvoltare”
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii din România: „Vom avea cinci noi poduri peste Prut, ceea ce e un lucru bun”
Peste 64 mln de lei au ajuns în conturile fermierilor în perioada 14–18 aprilie
Cărți de condoleanțe în memoria Papei Francisc, deschise la Catedrala „Providența Divină” din Chișinău
Promo-LEX: Peste 100.000 de copii și tineri din stânga Nistrului au participat anul trecut la activități „militare‑patriotice”
Serviciul Fiscal a extins până în iunie 2026 Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli
Un microbuz a ars pe o stradă din capitală
Cetăţenii moldoveni se pot înregistra online pentru a vota în străinătate la alegerile parlamentare din toamnă
Terminalul de cereale de pe Dunăre de la Giurgiulești, scos temporar din funcțiune din cauza unui incident
Sportivii din Moldova au încheiat Campionatul European de Haltere pentru seniori cu 13 medalii. Dan Perciun: „Este un sentiment profund de mândrie”
Serviciile de informații militare olandeze avertizează că Rusia își intensifică atacurile hibride contra Europei
Șeful suspendat al Direcției juridice a Parlamentului judecat pentru trădare de patrie, rămâne în arest la domiciliu
Edineţ, în topul raioanelor cu cele mai multe cazuri de incendiere a anvelopelor de Paşti