
La Bruxelles s-a desfășurat ședința Consiliului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană
Chişinău, 7 feb. /MOLDPRES/. A 7-a reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană și prima după acordarea statutului de țară candidată la aderare s-a desfășurat astăzi la Bruxelles, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.
Prim-ministrul Natalia Gavrilița, care a condus delegația moldovenească, a subliniat angajamentul ireversibil al Republicii Moldova față de parcursul european și a enunțat reformele întreprinse pentru îndeplinirea recomandărilor Comisiei Europene pentru a putea trece la etapa următoare – demararea negocierilor de aderare.
„Reformele vizează domenii ca justiția, lupta împotriva corupției, buna guvernare sau buna funcționare a economiei. Acestea reprezintă nu doar condiții pentru avansarea pe calea europeană, ci, în egală măsură, și pașii necesari pentru ca statul să poată oferi cetățenilor Republicii Moldova posibilitatea de a duce o viață decentă și calitativă, într-o țară prosperă și independentă,” a declarat Natalia Gavrilița.
Șefa Executivului a apreciat că dialogul bilateral nu a fost niciodată într-o stare mai bună ca acum, iar cooperarea extinsă și diversificată între Uniunea Europeană și Republica Moldova va contribui la îmbunătățirea procesului de aderare la UE. „Războiul Rusiei în Ucraina a schimbat lumea și trebuie să fim uniți și solidari în sprijinul pentru Ucraina care, astăzi, luptă pentru Europa de mâine”, a mai spus Gavrilița.
Integrarea europeană constituie garanția dezvoltării și modernizării Republicii Moldova, pe baza valorilor împărtășite cu oamenii din Uniunea Europeană. Șefa Executivului a mulțumit pentru sprijinul constant și consistent, în contextul războiului purtat de Rusia în Ucraina ce a afectat Republica Moldova, în special în sectorul energetic. Asistența financiară oferită de Uniunea Europeană a contribuit esențial la depășirea perioadei dificile, iar Chișinăul mizează în continuare pe aceasta.
Totodată, a fost examinat gradul de implementare a Acordului de Asociere, fiind constatată o dinamică foarte bună a relațiilor bilaterale. Astfel, Uniunea Europeană este nu doar un partener în procesul de reforme, ci și principalul partener economic. În continuare, Republica Moldova intenționează să adere la zona comună de plăți SEPA și cea de roaming, precum și la câteva programe ale UE, cum ar fi Customs, Fiscalis, EU4Health și altele.
„Republica Moldova a făcut progrese la capitolele știință, cercetare, relații externe și energie. Moldova este, acum, mai pregătită și mai independentă energetic. Vă recomandăm să continuați cu reforma justiției, lupta anticorupție și să adoptați legislația electorală în corespundere cu recomandările internaționale”, a declarat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și politică de securitate, Josep Borrell.
Consiliul de Asociere a aprobat și o declarație comună, ce vizează toate domeniile de cooperare.
Direcţia comunicare și protocol
Mesajul Președintei Maia Sandu la cea de-a patra ediție a Conferinței pentru Reconstrucția Ucrainei, desfășurată la Roma
Președinta Maia Sandu, primită la Roma de Președintele Italiei, Sergio Mattarella
Legumicultură modernă la Căușeni. Premierul Dorin Recean a discutat cu proprietarii unei afaceri agricole
Elevi din întreaga țară și profesori din Regatul Unit au vizitat Președinția Republicii Moldova
Permisele de conducere moldovenești vor fi recunoscute în Marea Britanie
Guvernul investește în eficiența energetică a 15 școli din Republica Moldova
Noi măsuri pentru protecția pădurilor: Se majorează cuantumul despăgubirilor pentru defrișările ilegale
Bunurile și banii confiscați din infracțiuni vor fi folosiți în scopuri sociale și în interes public
Drumuri mai bune în sudul țării: Proiectul „Moldova drumuri III” continuă
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova