
Maia Sandu a adresat un mesaj cu prilejul zilei de 9 mai
Chişinău, 9 mai. /MOLDPRES/. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a adresat astăzi un mesaj cu prilejul zilei de 9 mai, relatează MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al Președinției.
În mesaj se menționează:
„Dragi prieteni,
Ziua de 9 mai are o mare încărcătură simbolică pentru țara noastră. Teritoriul Republicii Moldova a fost în centrul marilor tragedii ale secolului al XX-lea. Valul de ură fascistă ne-a lovit crunt comunitățile pe criteriu religios și etnic, după care ura de clasă, foamea organizată și represiunile au dat o nouă lovitură crâncenă oamenilor de aici.
Dragi prieteni,
temele istorice sunt cele mai complicate. Iar politicienii iresponsabili, cu scopul de a distrage atenția de la hoțiile și cinismul lor, încearcă să manipuleze cu memoria noastră colectivă. Pentru a rezista în fața intenției lor de a ne implica în polemici istorice interminabile, trebuie să cunoaștem faptele, să cunoaștem adevărul.
Iar adevărul este că în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pe teritoriul Republicii Moldova au fost uciși zeci de mii de oameni doar din cauza apartenenței lor religioase și etnice. Zeci de mii de oameni dragi, de vecini, zeci de mii de adulți, bătrâni și copii nevinovați.
Adevărul este că, după victoria în cel de-al Doilea Război Mondial, au început represii și mii de concetățeni de-ai noștri - români și găgăuzi, ruși și ucraineni, bulgari și romi - au murit în lagărele staliniste. Și acești oameni erau apropiații noștri, rudele, vecinii noștri, adulți, bătrâni, copii.
Adevărul este că războiul reprezintă cel mai mare rău. Și că statul poate deveni un adevărat monstru.
În aceste zile din mai, vreau ca niciodată războiul să nu mai lovească pământul nostru. Ca nicio familie să nu deplângă morții și deportații. Și ca fiecare, fiecare om din Moldova să fie mândru de țara sa.
Astăzi sărbătorim prima zi de Pace, sărbătoare care ne este dragă tuturor.
Fiecare familie din Moldova păstrează în istoria personală o tragedie legată de zguduirile dureroase ale secolului trecut. Dacă e să învățăm o lecție din această experiență traumatizantă, aceasta e una a păcii și unității. Nicio ideologie nu merită jertfa de vieți omenești.
Bucuria de azi e legată de victoria asupra nazismului și fascismului, dar e legată și de pacea care a cuprins Europa după această victorie. Pacea e cel mai de preț rezultat al acestei victorii și pacea este posibilă, inclusiv datorită regândirii felului în care națiunile europene colaborează, rezolvă conflictele și se dezvoltă în armonie în cadrul unei Europe unite.
Ziua de 9 mai are o semnificație simbolică aparte. Este şi ziua în care două mari națiuni europene, cea franceză şi germană, au decis să lase în urmă un trecut plin de ură şi de dezbinare, aducător de moarte, de războaie şi nenorociri pentru toți şi să construiască un viitor comun, liber şi prosper. Așa a apărut Europa Unită, acea Europă liberă şi prosperă din care vrem să facem parte şi noi”.
foto: presedintie.md
Dorin Recean a vizitat o fabrică de procesare a fructelor și legumelor din Orhei
Prim-ministrul Dorin Recean a vizitat o gospodărie agricolă din satul Mălăiești, raionul Orhei
Șefa statului a participat la Festivalul Național de Folclor „La Nistru la Mărgioară”
Peste 100 de antreprenori, beneficiari de granturi. Premierul Dorin Recean: „Doar împreună putem construi o economie modernă și dezvoltată”
Președinta Maia Sandu i-a felicitat pe absolvenții de la Drept: „Vă doresc să contribuiți la o justiție care protejează drepturile oamenilor”
Președinta Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru în raionul Rîșcani: „Calea europeană - singura care ne poate aduce dezvoltare, pace și bunăstare”
Turismul revigorează și dezvoltă satele din raionul Orhei. Premierul Dorin Recean a discutat cu proprietarii de pensiuni și restaurante
MAE își consolidează capacitățile: Procesul de încheiere a tratatelor internaționale, analizat la o masă rotundă
Lucrările de reparație a unui drum din raionul Orhei, inspectate de premierul Dorin Recean: „În ultimii 4 ani, am dat în exploatare de 3 ori mai mulți kilometri de drum decât în precedenții 10 ani”
Președinta Maia Sandu, în vizită de lucru în raionul Strășeni: „Prin muncă și sprijin european, transformăm satele și orașele Moldovei în localități moderne”
FOTO // Expoziția „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească” revine în PMAN pentru al treilea an consecutiv
Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Paun Rohovei: „Cei care au comis crime de război trebuie trași la răspundere. În caz contrar, lumea riscă să alunece într-un haos”
Premierul Dorin Recean a inspectat lucrările de reparație a drumului R26 Bender – Căușeni – Cimișlia
Sfârșitul de săptămână vine cu temperaturi caniculare în toată țara
Peste 55.000 de moldoveni vor avea acces la apă potabilă sigură, grație unui proiect finanțat de Regatul Belgiei
Igor Grosu, în contextul creșterii cazurilor de intimidare a jurnaliștilor: „Vom veni cu amendamente la Codul Penal”
Președinta Maia Sandu va efectua vizite de lucru în Polonia și Italia pentru a consolida parcursul european al Republicii Moldova
Moldovenii care muncesc în Elveția vor avea acces la pensii și garanții sociale
Bașcana Găgăuziei își va afla sentința pe 5 august. Procurorii au solicitat instanței condamnarea acesteia la 9 ani de închisoare
Cultura națională, păstrată de moldovenii stabiliți în Kazahstan. Mihai Popșoi: „Sprijinirea diasporei rămâne o prioritate”
Regele fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, primit cu multă căldură la Cahul: proiecte de colaborare cu Constanța în domeniul fotbalului pentru copii
Sergiu Lazarencu, în dialog la Bruxelles cu europarlamentarul Siegfried Mureșan: „Sprijinul UE aduce mai aproape viitorul european al R. Moldova”
Republica Moldova își consolidează apărarea aeriană printr-o lege nouă
Soroca, Otaci și Vulcănești vor avea drumuri reabilitate cu sprijinul BERD
295 000 de elevi vor primi câte 1 000 de lei înainte de noul an școlar