
Raportorii CALRE al Consiliului Europei se află în vizită la Chișinău
Chişinău, 21 iun. /MOLDPRES/. La mai mult de un an de la semnarea Foii de parcurs privind democrația locală în Republica Moldova, o delegație a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei (CALRE) revine la Chișinău pentru a afla de la reprezentanții administrației publice centrale și locale care sunt rezultatele implementării angajamentelor asumate odată cu semnarea documentului în aprilie 2021 de Guvern și CALRE, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Executivului.
Astăzi, Cancelaria de Stat a fost gazda unor discuții ample cu raportorii CALRE și reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Parlamentului și UTA Găgăuzia, dar și cei ai Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM).
Secretarul general al Guvernului, Dumitru Udrea, a subliniat importanța parteneriatului dintre țara noastră și CALRE. „Expertiza oferită de CALRE reprezintă un motiv în plus în promovarea descentralizării și creșterii nivelului de autonomie locală în Republica Moldova. Pentru Guvern, este esențial ca toți cetățenii indiferent în ce regiune se află să aibă parte de servicii publice de calitate. De aceea, parteneriatul administrației centrale cu cea locală trebuie să fie fortificat”, a spus Dumitru Udrea.
La rândul său, șefa delegației CALRE, Gunn Marit Helgesen, a menționat că apreciază dialogul constructiv pe care l-a avut cu autoritățile din Moldova pe parcursul ultimului an și este încrezătoare că obiectivele Foii de parcurs vor fi atinse.
Documentul prevede activități multiple la nivelul autorităților publice ce urmează a fi realizate pentru a asigura funcționarea democrației locale în țară. La ședința de astăzi au fost abordate mai multe prevederi ale Foii de parcurs, printre care: continuarea reformelor administrației locale, sporirea resurselor financiare ale autorităților locale, modificarea legislației privind referendumurile locale cu referire la noul Cod electoral pe care îl pregătește Comisia Electorală Centrală pentru a-l prezenta Parlamentului, creșterea capacității manageriale a autorităților locale și salariilor reprezentanților locali.
Foaia de parcurs reprezintă un instrument pentru punerea în aplicare a recomandărilor CALRE. Republica Moldova a semnat Carta Europeană a Autonomiei Locale pe 2 mai 1996 și a ratificat-o pe 2 octombrie 1997. Carta a intrat în vigoare în Moldova pe 1 februarie 1998. Anterior, Republica Moldova a fost monitorizată de mai multe delegații ale CALRE, care au generat elaborarea Recomandărilor CALRE 179 (2005) și 322 (2012), Recomandării 411 (2018) și 436 (2019).
Foto: Guvern
Dorin Recean a vizitat o fabrică de procesare a fructelor și legumelor din Orhei
Prim-ministrul Dorin Recean a vizitat o gospodărie agricolă din satul Mălăiești, raionul Orhei
Șefa statului a participat la Festivalul Național de Folclor „La Nistru la Mărgioară”
Peste 100 de antreprenori, beneficiari de granturi. Premierul Dorin Recean: „Doar împreună putem construi o economie modernă și dezvoltată”
Președinta Maia Sandu i-a felicitat pe absolvenții de la Drept: „Vă doresc să contribuiți la o justiție care protejează drepturile oamenilor”
Președinta Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru în raionul Rîșcani: „Calea europeană - singura care ne poate aduce dezvoltare, pace și bunăstare”
Turismul revigorează și dezvoltă satele din raionul Orhei. Premierul Dorin Recean a discutat cu proprietarii de pensiuni și restaurante
MAE își consolidează capacitățile: Procesul de încheiere a tratatelor internaționale, analizat la o masă rotundă
Lucrările de reparație a unui drum din raionul Orhei, inspectate de premierul Dorin Recean: „În ultimii 4 ani, am dat în exploatare de 3 ori mai mulți kilometri de drum decât în precedenții 10 ani”
Președinta Maia Sandu va efectua vizite de lucru în Polonia și Italia pentru a consolida parcursul european al Republicii Moldova
Moldovenii care muncesc în Elveția vor avea acces la pensii și garanții sociale
Bașcana Găgăuziei își va afla sentința pe 5 august. Procurorii au solicitat instanței condamnarea acesteia la 9 ani de închisoare
Cultura națională, păstrată de moldovenii stabiliți în Kazahstan. Mihai Popșoi: „Sprijinirea diasporei rămâne o prioritate”
Regele fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, primit cu multă căldură la Cahul: proiecte de colaborare cu Constanța în domeniul fotbalului pentru copii
Sergiu Lazarencu, în dialog la Bruxelles cu europarlamentarul Siegfried Mureșan: „Sprijinul UE aduce mai aproape viitorul european al R. Moldova”
Republica Moldova își consolidează apărarea aeriană printr-o lege nouă
Soroca, Otaci și Vulcănești vor avea drumuri reabilitate cu sprijinul BERD
295 000 de elevi vor primi câte 1 000 de lei înainte de noul an școlar
Buget Plus // Peste 4,8 milioane de lei vor fi alocate pentru modernizarea cantinelor din școlile din raionul Ungheni
Programul „Casa Verde” lansat în Republica Moldova. Familiile pot obține granturi de 200 mii de lei pentru lucrări de eficiență energetică a locuințelor
Statul va oferi mai mulți bani pentru depistarea precoce a cancerului mamar
Ajustări fiscale, aprobate de Parlament: Cheltuielie pentru serviciile bonelor, tichetele de vacanță sau abonamentele la sălile de sport vor fi deduse
Capacitatea maximă de export a energiei electrice din Ucraina și Moldova către țările UE a fost majorată
Satul Cîrnățeni din Căușeni, un model de dezvoltare rurală. Dorin Recean: „Am mulțumit locuitorilor pentru că se implică activ în viața comunității”
Comisia Europeană finanțează cu aproape 2,8 mlrd de euro proiecte majore de transport, inclusiv 3,5 mln euro pentru R. Moldova