
UE continuă să ofere suport pentru modernizarea sectorului financiar din Republica Moldova
Chişinău, 18 ian. /MOLDPRES/. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a participat astăzi la evenimentul de lansare a proiectului Twinning finanțat de Uniunea Europeană. Acesta vizează consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionării riscurilor în sectorul financiar al Republicii Moldova. Evenimentul s-a desfășurat în format hibrid cu participarea oficialilor responsabili de proiect din țara noastră și a partenerilor străini, a relatat pentru MOLDPRES Direcția generală comunicare și relații publice a Legislativului.
Igor Grosu a remarcat importanța proiectului finanțat de UE și a trecut în revistă impactul pozitiv al acestuia asupra sectorului financiar.
“Banca Națională și Comisia Națională a Pieței Financiare vor beneficia de expertiza și susținerea a trei bănci centrale din Uniunea Europeană. Expertiza Lituaniei, Olandei și, desigur, a României, vor fi conjugate pentru a ne ajuta să avansăm în sistemul nostru financiar. Am făcut deja unele progrese în legislație și în reglementare, însă mai sunt foarte multe de făcut. Mai avem multe de făcut pentru a îndeplini toate cerințele unui sistem financiar sigur, protejat și dezvoltat, pentru a proteja consumatorii de servicii financiare de abuzuri, pentru a aduce ordine pe piețele reglementate, pentru a preveni supraîndatorarea populației. Dar noi le vom face pe toate – una câte una”, a declarat speakerul.
În context, președintele Legislativului a menționat că succesul unui sistem financiar sigur, stabil, dezvoltat și transparent, este absolut indispensabil, astfel mizează pe sprijinul constant a partenerilor în realizarea obiectelor trasate.
“Avem un obiectiv comun – să ne asigurăm că furturile din trecut nu se repetă și să aducem sistemul nostru financiar la un nivel adecvat de dezvoltare ca acesta să servească intereselor și necesităților cetățenilor și antreprenorilor. Vă asigur că acum în Moldova există voință politică pentru reformele necesare, în beneficiul cetățenilor și a antreprenorilor”, a declarat Igor Grosu.
La eveniment au participat Octavian Armașu, Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, lider de proiect din partea țării noastre; vicepreședintele Consiliului de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Vitalie Lemne, precum și Ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks. De asemenea, un cuvânt de salut au transmis Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu; președintele Băncii Centrale a Regatului Țărilor de Jos, Klaas Knot; președintele Consiliului Băncii Centrale a Lituaniei, Gediminas Šimkus.
Proiectul Twinning urmează a fi implementat în următorii doi ani și are drept scop modernizarea sectorului financiar din Republica Moldova, consolidarea BNM și CNPF, prin alinierea la reglementările UE și la standardele internaționale.
Proiectul a fost elaborat urmare a unei cooperări cu instituții partenere din UE: Banca Națională a României, în calitate de partener senior al proiectului, Băncile Centrale ale Regatului Țărilor de Jos (De Nederlandsche Bank) și Lituaniei (Lietuvos bankas), în calitate de parteneri juniori, în colaborare cu Autoritatea de Supraveghere Financiară din România și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor din România.
Foto: Parlament
Prim-ministrul Dorin Recean la Conferința regională a CEC: „Guvernul va apăra integritatea alegerilor și parcursul european al țării, pentru ca alegerile să fie libere, corecte și transparente”
Premierul Dorin Recean a avut o discuție cu noul director de țară al Băncii Mondiale pentru Republica Moldova, Ulrich Schmitt
76 de ani de la deportările din iulie 1949: Președinta Maia Sandu a participat la mitingul de comemorare a victimelor regimului stalinist
Mesajul Președintei Maia Sandu la mitingul de comemorare a 76 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări, din 5-6 iulie 1949
Primul Summit Moldova – Uniunea Europeană: UE anunță acordarea primei tranșe de 270 de milioane de euro din Planul de creștere pentru Moldova
Republica Moldova a găzduit primul Summit bilateral Moldova–Uniunea Europeană
Mesajul președintei Maia Sandu de la Summitul Republica Moldova – Uniunea Europeană
Declarația comună a primului Summit Republica Moldova - Uniunea Europeană
Președinta Maia Sandu i-a felicitat pe absolvenții cu media 10 la examenul de bacalaureat
În primul semestru, 46 de antreprenori au fost susținutți de Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă
În Republica Moldova va fi instituit Registrul Animalelor de Companie
Bosnia comemorează 30 de ani de ani de la genocidul de la Srebrenica
Noua lege a cetățeniei a fost votată în Parlament
Procurorul de legătură al Moldovei la Haga va avea statut reglementat
Zelenski a discutat cu senatori americani despre echipamente militare şi sancţiuni împotriva Rusiei
Peste 3 mii de candidați vor participa la sesiunea suplimentară de bacalaureat
Dolarul scade, iar euro crește ușor
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Cancelarul federal al Germaniei, Friedrich Merz
Cristina Gherasimov salută Declarația Parlamentului privind integrarea europeană: „Un îndemn clar către cetățeni să privească cu încredere spre viitor”
Cetățenii vor evita cheltuielile nejustificate în caz de executare silită
Președinta Maia Sandu la Conferința pentru Reconstrucția Ucrainei: „Bunăstarea Moldovei, la fel ca securitatea sa, este profund legată de viitorul Ucrainei”
Parlamentul a adoptat Declarația privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană
Igor Grosu, la final de mandat: „Moldova merită să se regăsească în marea familie europeană”
Legislativul a aprobat crearea Centrului Național de Coordonare a Protecției Infrastructurii Critice
Parlamentul adoptă măsuri extinse de protecție a femeilor și jurnaliștilor împotriva violenței, inclusiv cea digitală