
UE continuă să ofere suport pentru modernizarea sectorului financiar din Republica Moldova
Chişinău, 18 ian. /MOLDPRES/. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a participat astăzi la evenimentul de lansare a proiectului Twinning finanțat de Uniunea Europeană. Acesta vizează consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionării riscurilor în sectorul financiar al Republicii Moldova. Evenimentul s-a desfășurat în format hibrid cu participarea oficialilor responsabili de proiect din țara noastră și a partenerilor străini, a relatat pentru MOLDPRES Direcția generală comunicare și relații publice a Legislativului.
Igor Grosu a remarcat importanța proiectului finanțat de UE și a trecut în revistă impactul pozitiv al acestuia asupra sectorului financiar.
“Banca Națională și Comisia Națională a Pieței Financiare vor beneficia de expertiza și susținerea a trei bănci centrale din Uniunea Europeană. Expertiza Lituaniei, Olandei și, desigur, a României, vor fi conjugate pentru a ne ajuta să avansăm în sistemul nostru financiar. Am făcut deja unele progrese în legislație și în reglementare, însă mai sunt foarte multe de făcut. Mai avem multe de făcut pentru a îndeplini toate cerințele unui sistem financiar sigur, protejat și dezvoltat, pentru a proteja consumatorii de servicii financiare de abuzuri, pentru a aduce ordine pe piețele reglementate, pentru a preveni supraîndatorarea populației. Dar noi le vom face pe toate – una câte una”, a declarat speakerul.
În context, președintele Legislativului a menționat că succesul unui sistem financiar sigur, stabil, dezvoltat și transparent, este absolut indispensabil, astfel mizează pe sprijinul constant a partenerilor în realizarea obiectelor trasate.
“Avem un obiectiv comun – să ne asigurăm că furturile din trecut nu se repetă și să aducem sistemul nostru financiar la un nivel adecvat de dezvoltare ca acesta să servească intereselor și necesităților cetățenilor și antreprenorilor. Vă asigur că acum în Moldova există voință politică pentru reformele necesare, în beneficiul cetățenilor și a antreprenorilor”, a declarat Igor Grosu.
La eveniment au participat Octavian Armașu, Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, lider de proiect din partea țării noastre; vicepreședintele Consiliului de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Vitalie Lemne, precum și Ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks. De asemenea, un cuvânt de salut au transmis Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu; președintele Băncii Centrale a Regatului Țărilor de Jos, Klaas Knot; președintele Consiliului Băncii Centrale a Lituaniei, Gediminas Šimkus.
Proiectul Twinning urmează a fi implementat în următorii doi ani și are drept scop modernizarea sectorului financiar din Republica Moldova, consolidarea BNM și CNPF, prin alinierea la reglementările UE și la standardele internaționale.
Proiectul a fost elaborat urmare a unei cooperări cu instituții partenere din UE: Banca Națională a României, în calitate de partener senior al proiectului, Băncile Centrale ale Regatului Țărilor de Jos (De Nederlandsche Bank) și Lituaniei (Lietuvos bankas), în calitate de parteneri juniori, în colaborare cu Autoritatea de Supraveghere Financiară din România și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor din România.
Foto: Parlament
Mesajul Președintei Maia Sandu la cea de-a patra ediție a Conferinței pentru Reconstrucția Ucrainei, desfășurată la Roma
Președinta Maia Sandu, primită la Roma de Președintele Italiei, Sergio Mattarella
Legumicultură modernă la Căușeni. Premierul Dorin Recean a discutat cu proprietarii unei afaceri agricole
Elevi din întreaga țară și profesori din Regatul Unit au vizitat Președinția Republicii Moldova
Permisele de conducere moldovenești vor fi recunoscute în Marea Britanie
Guvernul investește în eficiența energetică a 15 școli din Republica Moldova
Noi măsuri pentru protecția pădurilor: Se majorează cuantumul despăgubirilor pentru defrișările ilegale
Bunurile și banii confiscați din infracțiuni vor fi folosiți în scopuri sociale și în interes public
Drumuri mai bune în sudul țării: Proiectul „Moldova drumuri III” continuă
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova