
21 de ani de la cel mai mare val de extindere a UE. Cristina Gherasimov: Aceste zece state au demonstrat că UE reprezintă un viitor mai bun pentru cetățenii Republicii Moldova
Pe 1 mai, se împlinesc 21 de ani de la cel mai mare val de extindere al Uniunii Europene (UE), cunoscut sub numele de extinderea Big Bang, când zece țări au aderat la UE: Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Cipru și Malta. Aceste zece state au demonstrat că UE reprezintă un viitor mai bun pentru cetățenii Republicii Moldova, a declarat viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, comunică MOLDPRES.
Pe parcursul a două decenii, extinderea din 2004 a contribuit la creşterea nivelului de trai în noile state membre și a facilitat modernizarea economică a acestor ţări.
„Toate cele zece state care au aderat în 2004 au înregistrat creștere economică, un nivel mai înalt de trai pentru cetățenii săi, oportunități economice mult mai diverse și mult mai consolidate. Noi putem învăța în acești 21 de ani că UE nu este doar un spațiu al păcii, dar și al prosperității. Pentru Republica Moldova, pentru Ucraina, aderarea la UE înseamnă un trai mai bun pentru cetățenii noștri, oportunități mai bune pentru tinerii noștri și oportunitatea de reveni acasă la familie, la cei dragi”, a declarat Gherasimov.
Potrivit unui studiu realizat de Institutul Economic Polonez, PIB-ul real pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare (PPP) din Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și Slovenia (Europa Centrală) a crescut cu 27% mai mult decât ar fi fost într-un scenariu în care aceste țări nu ar fi aderat la UE și s-ar fi dezvoltat independent.
De asemenea, s-au majorat semnificativ și indicii privind calitatea vieții, școlarizarea, veniturile pe cap de locuitor, precum și nivelul de trai. Toate acestea se datorează beneficiilor produse de absorbția fondurilor europene și accesul la Piața unică UE, fapt care a permis crearea noilor oportunități de afaceri, a determinat fluxuri considerabile de capital către noile state membre și a facilitat integrarea acestora în lanțurile globale de aprovizionare. Potrivit aceleiași surse, afluxul de investiții străine directe a crescut cumulativ de 21 de ori.
România şi Bulgaria au aderat la Uniunea Europeană la întâi ianuarie 2007, iar Croaţia – în 2013, beneficiind la fel de accesibilitatea la Piața unică, asistență tehnică și financiară pentru implementarea reformelor structurale.
Republica Moldova a obținut în 2022 statutul de țară candidată la aderare la UE iar în decembrie 2023, Consiliul European a decis începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova.
În martie, UE a alocat 1,9 miliarde de lei pentru planul de creștere economică a Republicii Moldova. Acesta este cel mai mare pachet de sprijin oferit vreodată țării noastre. Cu ajutorul financiar al UE, Republica Moldova își va dezvolta economia și se va apropia și mai mult de UE prin accelerarea reformelor. De asemenea, UE va ajuta Republica Moldova să facă față provocărilor care decurg din războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și din încercările continue ale Rusiei de a destabiliza țara.
Maia Sandu, despre primul summit UE-Moldova: „Trecem la un alt nivel de cooperare cu instituțiile europene”
Premierul Dorin Recean, după discuția cu omologul său, Kyriakos Mitsotakis: „Grecia susține necondiționat procesul nostru de integrare europeană”
Moldovenii care muncesc sau au muncit în Italia vor putea beneficia de pensii în baza unui nou cadru legal
VIDEO // Președinta Maia Sandu și prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis au susțin o conferință de presă la Chișinău
Deputații au comemorat victimele deportărilor. Igor Grosu: „Tragedia deportărilor este tragedia poporului nostru. Nu vom uita niciodată”
VIDEO // Premierul Greciei și-a început vizita în Republica Moldova
Trilaterala de la Odesa // Președintele României, Nicușor Dan: „Trebuie să rămânem hotărâți în apărarea dreptului internațional, a respectului pentru viața umană, libertate și democrație”
Trilaterala de la Odesa // Mesajul președintelui Volodimir Zelenski pentru moldoveni: „Dacă Europa va pierde Moldova, Rusia va fi încurajată să vă ia resursele, suveranitatea și istoria”
FOTO // Trilaterala de la Odesa. Președinta Maia Sandu: „Atunci când Chișinăul, Kyivul și Bucureștiul acționează împreună, putem oferi siguranță și speranță într-un viitor pașnic”
Localitatea Drepcăuți, Briceni, implicată în programele Guvernului: model de modernizare rurală, condiții de trai mai bune și premise reale pentru dezvoltare durabilă #MoldovaPoate
Posibilitățile de implementare accelerată a interconectărilor energetice cu România, discutate cu reprezentanții Agenției Franceze de Dezvoltare
MAIA: Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase, prelungite până la sfârșitul acestui an
Festivalul ecologic Sun Dă-i Fest 2025 va fi organizat la Chişinău pe 22 iunie
În capitală mai sunt disponibile 1836 de locuri pentru înscrierea în clasa I
Specialiștii implicați în construcţia blocului din Durlești, afectat de incendiu, au rămas fără certificate de atestare
MAE: 26 de moldoveni din Israel au cerut informații despre opțiunile de evacuare
Investițiile companiilor locale au crescut cu circa 27% în primul trimestru din 2025
Șeful Guvernului, Dorin Recean, a avut întrevederi de rămas-bun cu ambasadorii Germaniei și Italiei
30 de cetățeni au solicitat ambulanța săptămâna trecută, după ce s-au intoxicat cu medicamente
Doi copii au căzut de la înălțime. Autoritățile trag un semnal de alarmă
CFM va transforma 21 de staţii în puncte feroviare de oprire: „Continuăm procesul de optimizare a structurii”
Rusia a repornit ușor livrările de gaze spre Europa via conducta TurkStream
Un teren din preajma Moldexpo va fi transformat într-un spațiu modern de recreere
MAE îndeamnă cetățenii moldoveni să părăsească Statul Israel, pe cale terestră
Armata israeliană raportează noi lovituri în interiorul Iranului. Zeci de israelieni uciși de atacurile iraniene