
21 de ani de la cel mai mare val de extindere a UE. Cristina Gherasimov: Aceste zece state au demonstrat că UE reprezintă un viitor mai bun pentru cetățenii Republicii Moldova
Pe 1 mai, se împlinesc 21 de ani de la cel mai mare val de extindere al Uniunii Europene (UE), cunoscut sub numele de extinderea Big Bang, când zece țări au aderat la UE: Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Cipru și Malta. Aceste zece state au demonstrat că UE reprezintă un viitor mai bun pentru cetățenii Republicii Moldova, a declarat viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, comunică MOLDPRES.
Pe parcursul a două decenii, extinderea din 2004 a contribuit la creşterea nivelului de trai în noile state membre și a facilitat modernizarea economică a acestor ţări.
„Toate cele zece state care au aderat în 2004 au înregistrat creștere economică, un nivel mai înalt de trai pentru cetățenii săi, oportunități economice mult mai diverse și mult mai consolidate. Noi putem învăța în acești 21 de ani că UE nu este doar un spațiu al păcii, dar și al prosperității. Pentru Republica Moldova, pentru Ucraina, aderarea la UE înseamnă un trai mai bun pentru cetățenii noștri, oportunități mai bune pentru tinerii noștri și oportunitatea de reveni acasă la familie, la cei dragi”, a declarat Gherasimov.
Potrivit unui studiu realizat de Institutul Economic Polonez, PIB-ul real pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare (PPP) din Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și Slovenia (Europa Centrală) a crescut cu 27% mai mult decât ar fi fost într-un scenariu în care aceste țări nu ar fi aderat la UE și s-ar fi dezvoltat independent.
De asemenea, s-au majorat semnificativ și indicii privind calitatea vieții, școlarizarea, veniturile pe cap de locuitor, precum și nivelul de trai. Toate acestea se datorează beneficiilor produse de absorbția fondurilor europene și accesul la Piața unică UE, fapt care a permis crearea noilor oportunități de afaceri, a determinat fluxuri considerabile de capital către noile state membre și a facilitat integrarea acestora în lanțurile globale de aprovizionare. Potrivit aceleiași surse, afluxul de investiții străine directe a crescut cumulativ de 21 de ori.
România şi Bulgaria au aderat la Uniunea Europeană la întâi ianuarie 2007, iar Croaţia – în 2013, beneficiind la fel de accesibilitatea la Piața unică, asistență tehnică și financiară pentru implementarea reformelor structurale.
Republica Moldova a obținut în 2022 statutul de țară candidată la aderare la UE iar în decembrie 2023, Consiliul European a decis începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova.
În martie, UE a alocat 1,9 miliarde de lei pentru planul de creștere economică a Republicii Moldova. Acesta este cel mai mare pachet de sprijin oferit vreodată țării noastre. Cu ajutorul financiar al UE, Republica Moldova își va dezvolta economia și se va apropia și mai mult de UE prin accelerarea reformelor. De asemenea, UE va ajuta Republica Moldova să facă față provocărilor care decurg din războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și din încercările continue ale Rusiei de a destabiliza țara.
Președinta Maia Sandu la întâlnire cu moldovenii din Italia și Spania: „Moldova pe care o construim împreună este o țară sigură, dreaptă și europeană”
De 11 ani, cetățenii Republicii Moldova pot călători fără vize în Uniunea Europeană și spațiul Schengen
Președinta Maia Sandu la 35 de ani de la adoptarea tricolorului: „Sub acest steag, am ales mereu pacea, libertatea și dreptatea”
Premierul Dorin Recean: „Sub tricolor, Moldova a revenit la grafia latină și la limba română, a cerut libertatea și a făurit drumul independenței”
Speakerul Igor Grosu la 35 de ani de la adoptarea tricolorului: „Ziua Drapelului este despre noi toți, despre credința că Moldova poate și trebuie să reușească”
UE acordă Republicii Moldova un nou sprijin financiar de 20 de milioane de euro pentru apărare antiaeriană
CEC anunță că pentru alegerile locale noi s-au înregistrat 23 de candidați pentru funcția de primar
VIDEO// Speakerul Igor Grosu a anunțat lansarea unui program național de renovare a lăcașelor sfinte: „E de datoria noastră să păstrăm și să conservăm acest patrimoniu național”
MAE: Republica Moldova este un stat sigur și deschis pentru vizitatori
Ucraina // Doi morţi şi cinci răniţi în urma unui atac cu dronă asupra Odesei
Președinta Maia Sandu, mesaj de Ziua Muncii: „Datorită eforturilor pe care le depuneți, avem speranța unui viitor mai bun – aici, acasă, în Moldova”
Premierul Dorin Recean de Ziua Internaţională a Muncii: „Împreună, pas cu pas, construim o țară care să asigure bunăstare tuturor”
Republica Moldova marchează Ziua Internaţională a Muncii
GALERIE FOTO // Publicistul Nicolae Schițco la ceas aniversar
Ucraina se așteaptă să semneze în orele următoare acordul cu SUA privind mineralele
Republica Moldova și Marea Britanie vor colabora pentru a combate imigrația ilegală
Pensia de întreținere nu va putea fi mai mică decât 50 la sută din minimul de existență
Agenții economici care vor depune contestații în cadrul procedurilor de achiziții publice vor trebui să achite o taxă de stat
Meteorologii prognozează pentru 1 mai vreme frumoasă, fără precipitații
Procedura de accedere în profesia de expert judiciar va fi simplificată
AIPA a lansat procesul de acordare a compensațiilor la energie pentru întreprinderi
În Republica Moldova va fi aplicat un tarif uniform pentru distribuția gazelor naturale
În cinci localități din Republica Moldova vor fi construite parcuri fotovoltaice, cu o investiție de 12,3 milioane de euro din partea UE
Cristina Gherasimov, întrevedere cu Olga Stefanișina: „Am discutat ca surori unite de durere, dar și de speranțe”
Un tânăr de 18 ani a decedat în urma unui accident rutier produs la Măgdăcești