
CEC a anunțat condițiile de participare în calitate de candidat la funcția de deputat
Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat condițiile de participare în calitate de candidat pentru funcția de deputat la alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025, transmite MOLDPRES.
Potrivit Comisiei, candidați la funcția de deputat în Parlament pot fi persoanele cu drept de vot care au împlinit, inclusiv în ziua alegerilor, vârsta de 18 ani, dețin cetățenia Republicii Moldova și nu au restricții de a exercita dreptul de a alege și de a fi aleși.
Candidații pot fi desemnați de partidele politice, care au dreptul de a participa la alegeri, în baza datelor prezentate de Agenția Servicii Publice și care au fost confirmate de CEC, precum și de blocurile electorale constituite și înregistrate de CEC. Totodată, cetățenii își pot înainta candidatura independent.
În cazul partidelor politice și a blocurilor electorale, desemnarea candidaților la funcția de deputat în Parlament se face printr-o procedură specială în cadrul ședințelor organelor statutare ale partidelor sau blocurilor electorale. În cazul candidaților independenți, aceștia trebuie să colecteze și să prezinte Comisiei listele de subscripție cu semnăturile a cel puțin 2 000 și cel mult 2 500 de persoane. Prin derogare, o candidată femeie va prezenta Comisiei cel puțin 1 000 și cel mult 2 500 de semnături în susținerea sa. Pentru a colecta semnăturile, candidații independenți pot constitui grupuri de inițiativă.
Partidul politic și blocul electoral va înainta lista de candidați care nu va fi mai mică de 51 de persoane și nu va depăși 111 persoane.
Partidele politice și blocurile electorale vor prezenta seturile de documente pentru fiecare candidat inclus în listă. Fiecare persoană din listă va confirma faptul depunerii personale a documentelor prin completarea declarației privind consimțământul de a candida și completarea unei liste care va fi pusă la dispoziție de membrii comisiei de recepționare. Lista candidaților la funcția de deputat se întocmește în limba română și se prezintă CEC atât pe suport de hârtie, cât și în variantă electronică.
De asemenea, listele de candidați se întocmesc respectându-se, în mod cumulativ cota minimă de reprezentare de 40% pentru ambele sexe, iar poziționarea candidaților pe liste se face conform formulei: minimum patru candidați de același gen la fiecare zece locuri.
Perioada de depunere a documentelor va începe din 20 iulie curent și va dura până pe 19 august 2025.
Republica Moldova și-a reconfirmat angajamentul față de valorile francofoniei și ale cooperării parlamentare internaționale
Ministrul de externe al Belgiei, Maxime Prévot: „Sprijinim ferm aspirațiile europene ale Moldovei, care a făcut pași curajoși pentru a promova reformele”
Președinția va examina proiectul privind modificarea Legii avocaturii. Igor Zaharov: „Decizia va fi comunicată public”
Maia Sandu, cheltuieli pentru deplasări de două ori mai mici decât Igor Dodon, dar cu rezultate diplomatice semnificativ mai mari pentru Republica Moldova
Mihai Popșoi, întrevedere cu miniștrii de Externe ai statelor UE: „Drumul european al R. Moldova este susținut de rezultate concrete și angajamente ferme”
CEC: Alegătorii își pot declara noul loc de ședere până pe 3 septembrie inclusiv
Vicepremierul Mihai Popșoi, în discuție cu ministra de Externe a României, Oana Țoiu. Integrarea europeană, pe agendă
CEC: 25 de partide politice au dreptul să participe la alegerile parlamentare din 28 septembrie
Președinta Maia Sandu: „Pacea este alegerea noastră. Moldova merge ferm spre Uniunea Europeană”
Republica Moldova face un nou pas spre integrarea în UE în domeniul transportului rutier
EXCLUSIV // Igor Grosu dezvăluie numele personalităților care vor deschide lista electorală PAS
Ministerul Educației a lansat licitațiile pentru dotarea cantinelor școlare din capitală: „MEC acționează acolo unde Primăria a eșuat”
FOTO // Pompierii moldoveni, detașați în Grecia, au intervenit în prima misiune de lichidare a unui incendiu de pădure
EcoContact lansează a patra rundă a Programului de granturi pentru justiție de mediu
Militarii Armatei Naționale vor participa la exercițiul multinațional „Agile Spirit 2025” din Georgia
Beneficiile integrării europene discutate de autorități și cetățeni din Cahul
Igor Grosu: Veteranii noștri știu cel mai bine care este cel mai mare pericol pentru independența și libertatea Republicii Moldova
DOC // Cadrul legislativ cu privire la medicamente a fost aliniat la standardele UE. Modificările adoptate de Parlament, publicate în Monitorul Oficial
Tbilisi a respins condițiile Bruxelles-ului pentru ca UE să menține scutirea de vize pentru cetățenii georgieni
Ploi și instabilitate atmosferică în toată țara: prognoza meteo pentru 17–18 iulie
Premieră în medicina națională. Prima gastrectomie laparoscopică cu reconstrucție „double tract”, efectuată unei femei din Fălești
100 de contribuabili au primit certificate de credibilitate și vor fi scutiți de controale pe o perioadă de doi ani
Congresul Diasporei, organizat pe 15 august la Chișinău. Daniel Vodă: „Împreună putem construi o Moldovă cu adevărat europeană”
Ministra de Externe a României, Oana Țoiu, despre interdicția impusă lui Ion Ceban: „Există documentate legături complicate cu reprezentanţi ai Federaţiei Ruse”
CNN: Rusia pregătește o ofensivă majoră în Ucraina