
Grupul de lucru parlamentar privind Găgăuzia a examinat pachetul actelor normative privind procesul de consultări
Chişinău, 25 oct. /MOLDPRES/. Grupul de lucru parlamentar privind Găgăuzia s-a întrunit într-o ședință în cadrul căreia a fost examinat pachetul actelor normative cu privire la procesul de consultări. Acesta cuprinde proiectul de lege privind modificarea Regulamentului Parlamentului, modificarea Legii cu privire la actele normative și proiectele de lege privind modificarea unor acte normative locale ce țin de UTA Găgăuzia. Ședința a fost organizată și facilitată de CMI – Fundația pentru pace Martti Ahtisaari, informează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.
„Suntem bucuroși că ne-am întâlnit față în față după o pauză, perioadă în care colegii au lucrat asupra subiectelor din agendă, pe care astăzi le discutăm. Sper ca ședința de astăzi și cele care vor urma să fie bazate pe o abordare constructivă, astfel ca Grupul de lucru să aibă rezultate tangibile”, a declarat copreședinta Grupului din partea Parlamentului, Larisa Voloh.
„Scopul și poziția noastră sunt integrarea Găgăuziei în toate sferele: politică, culturală, socială – în cadrul Republicii Moldova. De aceea dorim să continuăm acest dialog, vom continua să ne întâlnim ca să discutăm și să promovăm interesele Găgăuziei”, a declarat copreședintele Grupului din partea Adunării Populare a Găgăuziei, Serghei Cimpoieș.
În cursul reuniunii, membrii Grupului au analizat proiectele de lege și au susținut unanim pachetul actelor normative cu privire la consultări. Potrivit pachetului, Parlamentul Republicii Moldova va consulta legislativul din Găgăuzia pe subiectele care sunt legate de autonomie, în procesul de elaborare a proiectelor de lege. De asemenea, pachetul stabilește că UTA Găgăuzia va consulta autoritățile publice centrale privind tematici din diferite domenii.
Totodată, deputații au discutat și alte priorități ale Grupului de lucru și au decis asupra subiectelor care necesită aprofundarea acțiunilor.
Grupul de lucru pentru asigurarea, în cadrul normelor constituționale, a funcţionalităţii unităţii teritoriale autonome Găgăuzia şi a prevederilor legislative ale Republicii Moldova în raport cu statutul special al UTA Găgăuzia, constituit în 2015, este o platformă de dialog permanent între Parlamentul Republicii Moldova și Adunarea Populară a Găgăuziei, compusă din număr egal de legiuitori de la Chișinău și Comrat. Întâlnirile regulate ale Grupului de lucru sunt facilitate de CMI – Fundația pentru pace Martti Ahtisaari în cadrul proiectului „Dialog privind Găgăuzia”, finanțat de Suedia, în cadrul căruia oferă expertiză și bune practici procesului de dialog.
Foto: Parlament
Consolidarea relațiilor bilaterale, pe agenda discuțiilor dintre Mihai Popșoi și noul însărcinat cu afaceri al SUA în Republica Moldova
Igor Grosu anunță cu cine va face coaliție PAS în viitorul Parlament și dezvăluie detalii despre negocierile cu alte partide
Încă doi cetățeni ai Republicii Moldova, incluși pe lista de sancțiuni a UE
Daniel Vodă atenționează: „Asistăm la o intensificare a tentativelor de manipulare a opiniei publice, în special în mediul online”
CEC: Duminică, va avea loc votarea repetată pentru alegerea primarului comunei Boldurești, raionul Nisporeni
Ambasadorul Victor Chirilă, la Forumul Economic de la Vatra Dornei: „Republica Moldova devine o piață tot mai atractivă pentru investiții, în contextul apropierii de UE”
Executivul ajustează comunicarea publică în perioada electorală
Daniel Vodă, după protestul de la Guvern: „În timp ce unii se agită, Executivul investește și continuă munca pentru cetățeni”
Sancțiuni UE pentru persoane și companii din Moldova // Daniel Vodă: „Chișinăul acționează alături de Bruxelles pentru a apăra alegerile și instituțiile democratice”
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova