
Igor Grosu la Conferința de analiză post-electorală: „Vom veni cu mai multe amendamente la legea 381 care să reducă la maxim tentativele de destabilizare a țării și a influențării alegerilor”
Speakerul Igor Grosu a participat la Conferința de analiză post-electorală organizată de Comisia Electorală Centrală în parteneriat cu Oficiul Consiliului Europei la Chișinău. El a anunțat că aleșii poporului vor veni, în perioada imediat următoare, cu mai multe amendamente la legea 381 care să reducă la maxim tentativele de destabilizare a țării și a influențării alegerilor, comunică MOLDPRES.
Șeful Legislativului a menționat că, în toamnă trecută, țara noastră a avut parte de două scrutine foarte complicate, cu o implicare directă în procesul electoral al unui grup criminal organizat, finanțat de Moscova.„A fost un atac direct asupra democrației și asupra parcursului nostru european. Din păcate, nu toate instituțiile statului au fost pregătite de a face față acestor ingerințe. Unele dintre ele - Poliția, CNA, SIS s-au mobilizat și au destructurat o parte din această rețea condusă de la Moscova, altele, de la care sunt cele mai mari așteptări, au acționat ca niște spectatori”, a opinat Grosu.
Speakerul a specificat că și în această toamnă în țara noastră se așteaptă un nou exercițiu electoral.
„La conferința de analiză post-electorală organizată de Comisia Electorală Centrală am anunțat că vom veni, în perioada imediat următoare, cu mai multe amendamente la legea 381 care să reducă la maxim aceste tentative de destabilizare a țării și a influențării alegerilor. Cred că toate instituțiile trebuie să se implice la maxim nu doar pe perioada campaniei, dar zi de zi. Aici nu este vorba despre un partid sau altul, dar este vorba despre viitorul democrației din Republica Moldova, libertatea noastră și viitorul copiilor noștri. Împreună să muncim pentru a salva viitorul”, a conchis Grosu.
În cadrul aceluiași eveniment, președintele Comisie Electorale Centrale, Angela Caraman, a menționat că fără participare activă, democrația poate deveni fragilă și poate fi manipulată de grupuri de interese sau de autorități care nu reflectă voința poporului.
„Prin urmare, democrația are nevoie de cetățeni activi, care să dea dovadă de responsabilitate și care trebuie să înțeleagă că votul lor poate schimba balanța în ultimul moment. Majoritatea este cea care decide", a spus sursa citată.
CEC, în parteneriat cu Oficiul Consiliului Europei la Chișinău, au organizat astăzi o Conferință de analiză post-electorală cu tema „Alegerile Prezidențiale și Referendumul Republican Constituțional în Republica Moldova, 20 octombrie 2024: lecții învățate, recomandări și perspective”. Agenda evenimentului a cuprins o retrospectivă a alegerilor prezidențiale și referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024, prezentări și sesiuni de discuții interactive, oferind participanților o tribună pentru a-și împărtăși experiența, bunele practici și cunoștințele din domeniul electoral.
Ministra Afacerilor Europene a Suediei, la Chișinău: „Aderarea la UE este una dintre cele mai bune decizii pe care le poate lua o țară”
Locuitorii din Ustia își vor alege un nou primar pe 16 noiembrie
Ministra Daniella Misail-Nichitin: „Muncim împreună pentru a asigura o bună desfășurare a alegerilor parlamentare din toamnă”
Șefa statului a felicitat locuitorii din UTA Găgăuzia cu sărbătoarea Hederlez: „Tradițiile comunității găgăuze fac parte din bogăția patrimoniului cultural al țării noastre”
CEC: Alegătorii pot solicita votarea cu urna mobilă la alegerile locale noi din 18 mai
Partidele politice pot opera până pe 8 mai modificări în listele pentru alegerile locale noi
Cum au votat alegătorii din Republica Moldova la scrutinul prezidențial din România
Deputații s-au întrunit luna trecută în cinci ședințe plenare
Alegeri prezidențiale în România // George Simion și Nicușor Dan intră în turul al doilea
R. Moldova va putea avea ambasadori în străinătate cu sediul la Chișinău
Premierul Dorin Recean oferă detalii despre acordul pe care îl va semna la Chișinău cu Marta Kos, comisar UE
R. Moldova va emite pașapoarte și documente de călătorie adaptate la standardele europene de securitate
Lideri din întreaga lume l-au felicitat pe noul Suveran Pontif
Premierul Dorin Recean: „Pe 9 Mai vom sărbători victoria păcii”
Cardinalul american Robert Prevost, ales papă
Republica Moldova și România vor coopera pentru realizarea unei arhive vizuale comune
Fum alb la Vatican. A fost ales noul papa
Ministerul Energiei propune majorarea până la 10 kW a plafonului individual de capacitate pentru prosumatori
Încă un condamnat pe viață, eliberat din detenție, a fost întors în penitenciar
Începe evaluarea procurorilor. 88 de procurori au fost notificați
Un judecător de la Curtea de Apel Centru a picat evaluarea externă
Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă” va fi proiectat la Chișinău, de Ziua Regalității
Lucian Blaga, evocat la Chișinău într-o expoziție aniversară organizată de Biblioteca Națională
Noi demersuri pentru susținerea educației de calitate. MEC și DRRM au semnat un Acord de parteneriat
Agenții economici care vor depune contestații în cadrul achizițiilor publice vor trebui să achite o taxă de stat