
Igor Grosu la Conferința de analiză post-electorală: „Vom veni cu mai multe amendamente la legea 381 care să reducă la maxim tentativele de destabilizare a țării și a influențării alegerilor”
Speakerul Igor Grosu a participat la Conferința de analiză post-electorală organizată de Comisia Electorală Centrală în parteneriat cu Oficiul Consiliului Europei la Chișinău. El a anunțat că aleșii poporului vor veni, în perioada imediat următoare, cu mai multe amendamente la legea 381 care să reducă la maxim tentativele de destabilizare a țării și a influențării alegerilor, comunică MOLDPRES.
Șeful Legislativului a menționat că, în toamnă trecută, țara noastră a avut parte de două scrutine foarte complicate, cu o implicare directă în procesul electoral al unui grup criminal organizat, finanțat de Moscova.„A fost un atac direct asupra democrației și asupra parcursului nostru european. Din păcate, nu toate instituțiile statului au fost pregătite de a face față acestor ingerințe. Unele dintre ele - Poliția, CNA, SIS s-au mobilizat și au destructurat o parte din această rețea condusă de la Moscova, altele, de la care sunt cele mai mari așteptări, au acționat ca niște spectatori”, a opinat Grosu.
Speakerul a specificat că și în această toamnă în țara noastră se așteaptă un nou exercițiu electoral.
„La conferința de analiză post-electorală organizată de Comisia Electorală Centrală am anunțat că vom veni, în perioada imediat următoare, cu mai multe amendamente la legea 381 care să reducă la maxim aceste tentative de destabilizare a țării și a influențării alegerilor. Cred că toate instituțiile trebuie să se implice la maxim nu doar pe perioada campaniei, dar zi de zi. Aici nu este vorba despre un partid sau altul, dar este vorba despre viitorul democrației din Republica Moldova, libertatea noastră și viitorul copiilor noștri. Împreună să muncim pentru a salva viitorul”, a conchis Grosu.
În cadrul aceluiași eveniment, președintele Comisie Electorale Centrale, Angela Caraman, a menționat că fără participare activă, democrația poate deveni fragilă și poate fi manipulată de grupuri de interese sau de autorități care nu reflectă voința poporului.
„Prin urmare, democrația are nevoie de cetățeni activi, care să dea dovadă de responsabilitate și care trebuie să înțeleagă că votul lor poate schimba balanța în ultimul moment. Majoritatea este cea care decide", a spus sursa citată.
CEC, în parteneriat cu Oficiul Consiliului Europei la Chișinău, au organizat astăzi o Conferință de analiză post-electorală cu tema „Alegerile Prezidențiale și Referendumul Republican Constituțional în Republica Moldova, 20 octombrie 2024: lecții învățate, recomandări și perspective”. Agenda evenimentului a cuprins o retrospectivă a alegerilor prezidențiale și referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024, prezentări și sesiuni de discuții interactive, oferind participanților o tribună pentru a-și împărtăși experiența, bunele practici și cunoștințele din domeniul electoral.
Președinta Maia Sandu, mesaj de susținere pentru antreprenori: „Voi face tot ce-mi stă în puteri pentru a șterge hotarul dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană”
Declarație în sprijinul Ucrainei. Igor Grosu: „Parlamentul Republicii Moldova este alături de poporul ucrainean”
Republica Moldova își aliniază politica externă la sancțiunile internaționale: MAE va avea atribuții decizionale
Republica Moldova aderă la trei convenții internaționale pentru facilitarea comerțului și modernizarea procedurile vamale
VIDEO // Speakerul Igor Grosu, despre decizia Consiliului European: „Este o recunoaștere fără precedent a eforturilor noastre”
Maia Sandu salută decizia Consiliului European: „Rămânem angajați în construirea unui viitor european pentru toți cetățenii moldoveni
Declarația finală a Summitului UE: Statele membre invită Consiliul să treacă la următoarea etapă în procesul de aderare a Republicii Moldova
Mihai Popșoi: „R. Moldova mizează pe sprijinul Parlamentului European pentru deschiderea clusterelor de negociere”
Republica Moldova introduce noi distincții de stat: Ordinul Libertății și Meritul Academic
FOTO // O expoziție deschisă la Muzeul Național de Istorie oferă o privire asupra istoriei electorale a Republicii Moldova
Președintele ucrainean a ratificat acordul pentru crearea unui tribunal care să judece invazia rusă
Republica Moldova va încheia un acord cu Irlanda privind preschimbarea permiselor de conducere
ANSA lansează o nouă etapă de modernizare prin semnarea unui Memorandum de digitalizare și consolidare a siguranței alimentare
Atomium, un monument emblematic din Bruxelles, va fi închis din cauza unui val de căldură
CEC a acreditat 17 observatori naționali pentru monitorizarea alegerilor parlamentare din 28 septembrie
Avertizare hidrologică: Cod Roșu, Portocaliu și Galben de scurgere scăzută a apei în râurile din R. Moldova
Republica Moldova participă la cea de-a 44-a sesiune a Conferinței FAO la Roma
USMF „Nicolae Testemițanu” începe din 21 iulie admiterea pentru anul universitar 2025–2026
Un nou transplant renal a fost efectuat la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”
După ce a fugit din închisoare, deținutul fugar de la Tighina a fost implicat în 17 infracțiuni. Ce riscă acesta
Lucrările tinerei pictorițe Nadea Revenco au fost expuse în incinta Parlamentului
Polonia reintroduce controalele la frontierele cu Germania şi Lituania. Ce spune cancelarul Merz
Ucraina va primi de la FMI o nouă tranșă de jumătate de miliard de dolari
Alertă roșie de caniculă în Franța: regiunea pariziană, sub cele mai intense temperaturi din ultimii cinci ani
Germania oferă Moldovei un grant de 5,5 milioane de euro pentru proiecte strategice