
Maia Sandu despre Moldova 3: „Cu toții vrem să trăim bine aici, acasă, indiferent ce limbă vorbim, și e important să construim aceste punți între noi”
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a vorbit în cadrul unui podcast despre lansarea canalului de televiziune în limba rusă, Moldova 3. „Cu toții vrem să trăim bine aici, acasă, indiferent ce limbă vorbim, și e important să construim aceste punți între noi”, a declarat președinta, citată de MOLDPRES.
Șefa statului a menționat că integrarea lingvistică și accesul la informație rămân o prioritate pentru autorități.
„Cetățenii mi-au spus, la întâlnirile avute, că nu au surse alternative de informare și, respectiv, au trebuit să se documenteze din surse externe. Și aici mă refer la Moscova, pentru că de acolo vine cel mai mult conținut în limba rusă, iar aceasta este o problemă. Este adevărat că oamenii trebuie să cunoască limba de stat a Republicii Moldova, dar, în același timp, într-un context în care se încearcă divizarea societății noastre, contrapunerea nu ne ajută dacă nu ne înțelegem și dacă nu avem acces la informație”, a opinat Maia Sandu.
Ea a subliniat că autoritățile recunosc necesitatea unor surse de informare echilibrate și accesibile pentru toți cetățenii. În acest context, se caută soluții pentru diversificarea conținutului media în limbile minorităților naționale, inclusiv ucraineană și bulgară, în ciuda constrângerilor financiare. O atenție deosebită este acordată și studierii limbii găgăuze, pentru care s-au inițiat discuții cu UNESCO privind elaborarea unui program educațional solid.
Președinta a accentuat că televiziunea națională joacă un rol crucial în construirea punților de legătură între comunități. Alegerea atentă a invitaților și a conținutului difuzat este esențială pentru promovarea unei societăți unite, bazate pe înțelegere și respect reciproc.
„Sigur că mi-ar fi plăcut să avem și canale în limba ucraineană și în limba bulgară, și trebuie să discutăm ce putem face. Există totuși niște limite financiare. Eu sunt un mare promotor al studierii limbii găgăuze și am discutat și la UNESCO. Vom avea o misiune care ne va ajuta să punem la punct un program serios de studiere a limbii găgăuze. Dar, până atunci, este bine, cel puțin pe partea vorbitorilor de limbă rusă, să avansăm. Contează foarte mult care va fi conținutul acestor programe, ce fel de oameni vor fi invitați și nu doar la programele în limba rusă, ci și la cele în limba română, pentru că este, totuși, o televiziune națională care poate ajunge la toți cetățenii. Aici este mult spațiu de discuție și cred că e important să facem și acest pas pentru a încerca să construim mai multe punți între noi”, a conchis Sandu.
Un nou proiect de lege a fost înregistrat miercuri, 12 martie, în Parlament. Acesta propune ca Televiziunea Națională să emită și în limba rusă, pentru a asigura accesul vorbitorilor de rusă la informații oficiale și corecte. Inițiativa aparține deputaților PAS, Eugen Sinchevici și Natalia Davidovici.
Președinta Maia Sandu, mesaj de susținere pentru antreprenori: „Voi face tot ce-mi stă în puteri pentru a șterge hotarul dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană”
Declarație în sprijinul Ucrainei. Igor Grosu: „Parlamentul Republicii Moldova este alături de poporul ucrainean”
Republica Moldova își aliniază politica externă la sancțiunile internaționale: MAE va avea atribuții decizionale
Republica Moldova aderă la trei convenții internaționale pentru facilitarea comerțului și modernizarea procedurile vamale
VIDEO // Speakerul Igor Grosu, despre decizia Consiliului European: „Este o recunoaștere fără precedent a eforturilor noastre”
Maia Sandu salută decizia Consiliului European: „Rămânem angajați în construirea unui viitor european pentru toți cetățenii moldoveni
Declarația finală a Summitului UE: Statele membre invită Consiliul să treacă la următoarea etapă în procesul de aderare a Republicii Moldova
Mihai Popșoi: „R. Moldova mizează pe sprijinul Parlamentului European pentru deschiderea clusterelor de negociere”
Republica Moldova introduce noi distincții de stat: Ordinul Libertății și Meritul Academic
FOTO // O expoziție deschisă la Muzeul Național de Istorie oferă o privire asupra istoriei electorale a Republicii Moldova
Președintele ucrainean a ratificat acordul pentru crearea unui tribunal care să judece invazia rusă
Republica Moldova va încheia un acord cu Irlanda privind preschimbarea permiselor de conducere
ANSA lansează o nouă etapă de modernizare prin semnarea unui Memorandum de digitalizare și consolidare a siguranței alimentare
Atomium, un monument emblematic din Bruxelles, va fi închis din cauza unui val de căldură
CEC a acreditat 17 observatori naționali pentru monitorizarea alegerilor parlamentare din 28 septembrie
Avertizare hidrologică: Cod Roșu, Portocaliu și Galben de scurgere scăzută a apei în râurile din R. Moldova
Republica Moldova participă la cea de-a 44-a sesiune a Conferinței FAO la Roma
USMF „Nicolae Testemițanu” începe din 21 iulie admiterea pentru anul universitar 2025–2026
Un nou transplant renal a fost efectuat la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”
După ce a fugit din închisoare, deținutul fugar de la Tighina a fost implicat în 17 infracțiuni. Ce riscă acesta
Lucrările tinerei pictorițe Nadea Revenco au fost expuse în incinta Parlamentului
Polonia reintroduce controalele la frontierele cu Germania şi Lituania. Ce spune cancelarul Merz
Ucraina va primi de la FMI o nouă tranșă de jumătate de miliard de dolari
Alertă roșie de caniculă în Franța: regiunea pariziană, sub cele mai intense temperaturi din ultimii cinci ani
Germania oferă Moldovei un grant de 5,5 milioane de euro pentru proiecte strategice