ro
Politică
29 Aprilie, 2025 / 21:59
/ 20 Martie, 2025

Maia Sandu despre Moldova 3: „Cu toții vrem să trăim bine aici, acasă, indiferent ce limbă vorbim, și e important să construim aceste punți între noi”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a vorbit în cadrul unui podcast despre lansarea canalului de televiziune în limba rusă, Moldova 3. „Cu toții vrem să trăim bine aici, acasă, indiferent ce limbă vorbim, și e important să construim aceste punți între noi”, a declarat președinta, citată de MOLDPRES.

Șefa statului a menționat că integrarea lingvistică și accesul la informație rămân o prioritate pentru autorități.

„Cetățenii mi-au spus, la întâlnirile avute, că nu au surse alternative de informare și, respectiv, au trebuit să se documenteze din surse externe. Și aici mă refer la Moscova, pentru că de acolo vine cel mai mult conținut în limba rusă, iar aceasta este o problemă. Este adevărat că oamenii trebuie să cunoască limba de stat a Republicii Moldova, dar, în același timp, într-un context în care se încearcă divizarea societății noastre, contrapunerea nu ne ajută dacă nu ne înțelegem și dacă nu avem acces la informație”, a opinat Maia Sandu.

Ea a subliniat că autoritățile recunosc necesitatea unor surse de informare echilibrate și accesibile pentru toți cetățenii. În acest context, se caută soluții pentru diversificarea conținutului media în limbile minorităților naționale, inclusiv ucraineană și bulgară, în ciuda constrângerilor financiare. O atenție deosebită este acordată și studierii limbii găgăuze, pentru care s-au inițiat discuții cu UNESCO privind elaborarea unui program educațional solid.

Președinta a accentuat că televiziunea națională joacă un rol crucial în construirea punților de legătură între comunități. Alegerea atentă a invitaților și a conținutului difuzat este esențială pentru promovarea unei societăți unite, bazate pe înțelegere și respect reciproc.

„Sigur că mi-ar fi plăcut să avem și canale în limba ucraineană și în limba bulgară, și trebuie să discutăm ce putem face. Există totuși niște limite financiare. Eu sunt un mare promotor al studierii limbii găgăuze și am discutat și la UNESCO. Vom avea o misiune care ne va ajuta să punem la punct un program serios de studiere a limbii găgăuze. Dar, până atunci, este bine, cel puțin pe partea vorbitorilor de limbă rusă, să avansăm. Contează foarte mult care va fi conținutul acestor programe, ce fel de oameni vor fi invitați și nu doar la programele în limba rusă, ci și la cele în limba română, pentru că este, totuși, o televiziune națională care poate ajunge la toți cetățenii. Aici este mult spațiu de discuție și cred că e important să facem și acest pas pentru a încerca să construim mai multe punți între noi”, a conchis Sandu.

Un nou proiect de lege a fost înregistrat miercuri, 12 martie, în Parlament. Acesta propune ca Televiziunea Națională să emită și în limba rusă, pentru a asigura accesul vorbitorilor de rusă la informații oficiale și corecte. Inițiativa aparține deputaților PAS, Eugen Sinchevici și Natalia Davidovici.