
NATO și-a reafirmat angajamentele și sprijinul politic față de Republica Moldova, susținând neutralitatea și suveranitatea țării noastre
NATO susține suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei, precum și efortul său de integrare europeană. Declarația a fost făcută șefa Biroului de legătură NATO de la Chișinău, Michaela Guerard Šimák, în cadrul unei conferințe de presă, dedicată concluziilor summit-ului Alianței, organizat la Haga, săptămâna trecută.
„Respectul deplin pentru neutralitatea constituțională a Republicii Moldova a fost întotdeauna la baza cooperării noastre. La summiturile anterioare, Aliații au transmis un mesaj clar de sprijin politic pentru dreptul Republicii Moldova de a-și decide viitorul și cursul politicii externe, fără interferențe externe”, a precizat Šimák.
Reprezentanta NATO a menționat că Alianța Nord-Atlantică cooperează cu autoritățile de la Chișinău pentru a sprijijni reziliența Republicii Moldova în fața provocărilor, inclusiv de influență străină. În acest sens sunt mai multe inițiative cu privire la securitatea cibernetică, protejarea integrității, infrastructura critică a țării, și pentru a consolida reziliența puternică socială, a spus Šimák.Șefa Oficiului de legătură NATO în Republica Moldova a subliniat că Summitul istoric de la Haga „a demonstrat că NATO rămâne cea mai de succes și puternică alianță defensivă din lume – unită prin valori comune, consolidată prin parteneriate și angajată să păstreze pacea, stabilitatea și prosperitatea pe teritoriul Aliat, protejând cei 1 miliard de cetățeni ai săi și dreptul acestora de a trăi în libertate și securitate.”
Concluziile summit-ului NATO de la HagaLiderii celor 32 de state membre NATO au adoptat, la finalul summit-ului de la Haga , o declarație comună prin care își reafirmă angajamentul ferm față de apărarea colectivă, conform articolului 5 al Tratatului de la Washington, și stabilesc un nou obiectiv ambițios de cheltuieli: 5% din PIB alocat anual pentru apărare și securitate până în 2035.
Documentul include o mențiune clară privind Rusia, descrisă drept „o amenințare pe termen lung pentru securitatea euro-atlantică”, dar evită o condamnare directă a invaziei din Ucraina – o schimbare de ton față de summit-urile anterioare din perioada administrației Biden.
Totuși, declarația reafirmă sprijinul pentru Ucraina, subliniind că securitatea acesteia contribuie la securitatea aliaților NATO. Se precizează și că ajutoarele directe pentru apărarea Ucrainei vor fi incluse în calculul procentului de 5% din PIB.
Deși în trecut NATO a afirmat că Ucraina este pe un „drum ireversibil” către aderare, declarația de la Haga nu face nicio referire la viitorul statut al Kievului în Alianță.
Liderii NATO au mulțumit Olandei pentru găzduirea summit-ului de la Haga și au anunțat următoarele reuniuni la nivel înalt: în Turcia în 2026, urmată de o întâlnire în Albania.
Oleg Serebrean este noul ambasador al Moldovei în Turcia. Decretul de numire a fost publicat în Monitorul Oficial
155 de tineri vor efectua stagii de practică în instituții publice. Dorin Recean: „Doar împreună, putem construi un stat european, cu instituții puternice”
Vicepremierul Mihai Popșoi va efectua o vizită oficială în Republica Kazahstan
Igor Grosu, alături de diaspora din Marea Britanie la o sărbătoare a tradițiilor: „La mii de kilometri de casă, a prins viață un colț de Moldova”
Maia Sandu invită moldovenii din Polonia la o întâlnire
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Votat în prima lectură: Cei care solicită cetățenia Republicii Moldova vor trebui să cunoască limba română și prevederile Constituției
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, va efectua vizite de lucru în Marea Britanie și Irlanda
Președinta Maia Sandu, mesaj de susținere pentru antreprenori: „Voi face tot ce-mi stă în puteri pentru a șterge hotarul dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană”
Exportul de servicii a crescut cu peste 10 la sută în primul trimestru din 2025
Activitatea agenților imobiliari va fi reglementată prin lege
Șefa statului a participat la inaugurarea sediului renovat al Centrului de Sănătate Publică Cahul
Republica Moldova, reprezentată la reuniunea de nivel înalt a Constituenței FMI și a Grupului Băncii Mondiale
12 milioane de euro vor fi investite pentru asigurarea accesului la apă potabilă în localitățile rurale
Republica Moldova va primi o finanțare suplimentară de 40 de milioane de euro din partea BERD pentru reabilitarea drumurilor
Guvernul inaugurează expoziția „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească” în Piața Marii Adunări Naționale
15 iulie - termenul limită de prezentare de către partide a rapoartelor financiare pentru primul semestru al anului 2025
Premierul Dorin Recean: „În ultimii ani, am obținut independența energetică a țării și ne-am dezlegat de șantajul cu gaz”
Summitul Moldova - UE // Daniel Vodă: „Europa vine la Chișinău pentru că Moldova livrează rezultate concrete și este pe calea transformării”
Eduard Ciobanu, reales președinte al Asociației Presei Sportive din Moldova. „Printre priorități, organizarea unui Campionat European de fotbal printre jurnaliști”
Centrul de Sănătate Publică de la Cahul, inaugurat după modernizare. Maia Sandu: „E nevoie să facem investiții în continuare”
Stelian Ruslan Grecu, student al Academiei Ștefan cel Mare: „Cea mai prețioasă lecție oferită de academie este lecția triumfului dreptății”
Daniel Vodă, despre protestul organizat la Guvern: „Noi construim în timp ce alții strigă, noi venim cu soluții, iar alții cu spectacol”
Extinderea cooperării comercial-economice și investiționale cu Kazahstanul, discutată la Astana
Cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Irlanda își vor putea preschimba permisele de conducere fără a susține examene suplimentare