
Deputata Olesea Stamate, exclusă din PAS. Legislativul modifică legea privind eliberarea condiționată
Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) a exclus-o pe Olesea Stamate din formaţiune. Liderul partidului, Igor Grosu, i-a cerut Olesei Stamate să-și depună mandatul de deputat, după ce aceasta a introdus trei amendamente la Legea amnistiei, care au permis eliberarea din închisoare a unor deținuți extrem de periculoși, unii condamnați pe viață. Într-o reacție publică, Olesea Stamate a declarat că înțelege decizia conducerii PAS, comunică MOLDPRES.
Într-un mesaj pe pagina formațiunii, Igor Grosu anunță că Olesea Stamate, prin decizia Biroului Permanent Național PAS, a fost exclusă din partid.
„Îi cerem să-și depună mandatul de deputat, de care a făcut uz pentru a crea acest proces viciat. Trebuie să oprim imediat posibilitatea de abuz în baza lacunelor legislative. În ședința Parlamentului de azi, vom vota o lege de interpretare care să excludă posibilitatea de a beneficia de două opțiuni concomitent - comutarea pedepsei pe amnistie și liberarea condiționată conform art. 91 din Codul penal. Prin urmare, dacă un deținut are pedeapsa „detenție pe viață”, acesta să nu poată obține mai întâi comutarea din detenție pe viață în închisoare de 30 de ani și, apoi, liberarea condiționată conform art. 91 din Codul penal. Cerem instituțiilor de drept să investigheze toate persoanele implicate”, a scris Grosu.
Ulterior anunțului PAS, deputata Olesea Stamati a venit cu o reacție în care anunță că „a primit cu înțelegere decizia conducerii PAS privind excluderea din formațiune”.
„Înțeleg contextul politic și atacul informațional dur din ultimele zile, direcționat atât împotriva partidului, cât și împotriva mea personal, mai ales într-un an electoral sensibil. Cunosc adevărul și am sufletul împăcat: toate acțiunile mele au fost corecte și legale. Rămân devotată principiilor legalității, statului de drept și valorilor democratice”, a scris deputata.
Potrivit PAS, Olesea Stamate ar fi introdus trei amendamente la Legea amnistiei, votată în 2021, care au permis, într-un final, eliberarea unor deținuți periculoși din închisoare. Astfel, în Legea amnistiei a fost introdusă posibilitatea comutării detenției pe viață la închisoare pentru 30 de ani. Această modificare a făcut posibilă aplicarea prevederilor Articolului 91 alin. (4) lit. b), care permit liberarea condiționată a celor care au ispășit ⅔ din termen. De asemenea, s-a exclus condiția de a demonstra lipsa riscului de recidivă pentru aplicarea amnistiei față de condamnații pe viață, iar prin amendamentul din noiembrie 2022 – s-a introdus posibilitatea comutării detenției pe viață cu închisoarea de 30 de ani.
Deputata Olesea Stamate a fost președintă a Comisiei parlamentare juridice numiri și imunități în perioada 2021-2024. Pe 19 ianuarie 2024, Stamate a declarat că renunță la această funcție.
Președinta Maia Sandu, mesaj de susținere pentru antreprenori: „Voi face tot ce-mi stă în puteri pentru a șterge hotarul dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană”
Declarație în sprijinul Ucrainei. Igor Grosu: „Parlamentul Republicii Moldova este alături de poporul ucrainean”
Republica Moldova își aliniază politica externă la sancțiunile internaționale: MAE va avea atribuții decizionale
Republica Moldova aderă la trei convenții internaționale pentru facilitarea comerțului și modernizarea procedurile vamale
VIDEO // Speakerul Igor Grosu, despre decizia Consiliului European: „Este o recunoaștere fără precedent a eforturilor noastre”
Maia Sandu salută decizia Consiliului European: „Rămânem angajați în construirea unui viitor european pentru toți cetățenii moldoveni
Declarația finală a Summitului UE: Statele membre invită Consiliul să treacă la următoarea etapă în procesul de aderare a Republicii Moldova
Mihai Popșoi: „R. Moldova mizează pe sprijinul Parlamentului European pentru deschiderea clusterelor de negociere”
Republica Moldova introduce noi distincții de stat: Ordinul Libertății și Meritul Academic
FOTO // O expoziție deschisă la Muzeul Național de Istorie oferă o privire asupra istoriei electorale a Republicii Moldova
Președintele ucrainean a ratificat acordul pentru crearea unui tribunal care să judece invazia rusă
Republica Moldova va încheia un acord cu Irlanda privind preschimbarea permiselor de conducere
ANSA lansează o nouă etapă de modernizare prin semnarea unui Memorandum de digitalizare și consolidare a siguranței alimentare
Atomium, un monument emblematic din Bruxelles, va fi închis din cauza unui val de căldură
CEC a acreditat 17 observatori naționali pentru monitorizarea alegerilor parlamentare din 28 septembrie
Avertizare hidrologică: Cod Roșu, Portocaliu și Galben de scurgere scăzută a apei în râurile din R. Moldova
Republica Moldova participă la cea de-a 44-a sesiune a Conferinței FAO la Roma
USMF „Nicolae Testemițanu” începe din 21 iulie admiterea pentru anul universitar 2025–2026
Un nou transplant renal a fost efectuat la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”
După ce a fugit din închisoare, deținutul fugar de la Tighina a fost implicat în 17 infracțiuni. Ce riscă acesta
Lucrările tinerei pictorițe Nadea Revenco au fost expuse în incinta Parlamentului
Polonia reintroduce controalele la frontierele cu Germania şi Lituania. Ce spune cancelarul Merz
Ucraina va primi de la FMI o nouă tranșă de jumătate de miliard de dolari
Alertă roșie de caniculă în Franța: regiunea pariziană, sub cele mai intense temperaturi din ultimii cinci ani
Germania oferă Moldovei un grant de 5,5 milioane de euro pentru proiecte strategice