
Parlamentul a operat modificări la Legea bugetului de stat pentru 2025
Premierul Dorin Recean a venit luni, 7 aprilie, în plenul Parlamentului pentru a prezenta modificările la Legea bugetului de stat pentru 2025. După o rundă de întrebări și luări de cuvânt, modificările au fost votate de 55 deputați, comunică MOLDPRES.
De la tribuna centrală, șeful Cabinetului de miniștri a vorbit despre Bugetul +Plus.
„Guvernul cere susținerea Parlamentului pentru Bugetul +Plus. Este cel mai mare pachet financiar alocat vreodată de Guvernul R. Moldova pentru investiții și creșterea economică. Vreau să accentuez că aceste alocări de resurse sunt posibile doar datorită deschiderii enorme fără precedent din partea UE, care este alături de Moldova pe drumul modernizării. Împreună cu partenerii noștri din structurile europene, am reușit să acționăm cu pași rapizi ca să primim prima tranșă din planul de creștere și să pregătim realizarea acestui buget. Ne-am mișcat repede anume pentru că oamenii vor ca investițiile și proiectele să ajungă cât mai curând în satele și orașele lor”, a spus Recean.
Conform sursei citate, Bugetul +Plus presupune alocări de circa 8 miliarde de lei și este construit pe două dimensiuni: pachetul energetic și pachetul de dezvoltare economică.
„Încă o dată, mai ales pentru anumiți deputați din această sală, care atacă și spun minciuni despre relația Moldovei cu Uniunea Europeană: compensațiile la căldură și lumină, pe care inclusiv dumneavoastră le primiți, sunt posibile doar datorită ajutorului gratuit oferit de Uniunea Europeană. În decembrie, ianuarie și februarie, compensația medie primită a fost de circa 800 de lei. Doar în februarie, peste 700 de mii de gospodării au primit între 800 și 1400 de lei compensație. Avem posibilitatea să ajutăm cu sume semnificative oamenii anume pentru că Uniunea Europeană a decis la începutul acestui an să ne ofere gratuit acești bani tuturor cetățenilor noștri”, a precizat premierul.
Șeful Cabinetului de ministri a menționat că pachetul energetic include măsuri sociale esențiale și continuarea sprijinului pentru populație: compensațiile la lumină în factură la primii 110kWh, care s-au dat deja pentru lunile februarie și martie, și care vor fi oferite până la sfârșitul anului 2025. Compensațiile monetare pentru încălzire oferite în sezonul rece. Compensații alocate către Administrația Publică Locală pentru spitale, grădinițe, școli și alte instituții cu menire socială ca să reducă costul facturilor la energia electrică. Compensații pentru întreprinderi din sectorul agroalimentar, adică toate cele 12 luni ale anului 2025 întreprinderile pot obține compensarea a 50% din creșterea tarifului la energia electrică. Proiecte de eficiență energetică și un ajutor familiilor de Paște.
„Opoziția din Parlament se face a uita despre aceste compensații. Spuneți că prețurile nu trebuiau să crească și nici compensații n-ar fi trebuit. Doar că mințiți oamenii, pentru că știți foarte bine că prețurile mari la energie și criza energetică nu a fost provocată de Moldova și nu depinde de Moldova. De Moldova depinde să-și ajute cetățenii și anume asta am făcut. Iar de dumneavoastră a depins altceva: să preveniți dependența energetică de o singură sursă, de un singur stat. Iar acum veniți cu lecții despre facturi, despre energie și despre grija față de oameni. Vom continua să ajutăm cetățenii și avem un obiectiv important pentru următoarea perioadă - să asigurăm creștere economică. Chiar și în condițiile unui război la hotar și a crizei energetice, a stagnării economice din regiune, am asigurat stabilitatea economică, inflația a fost redusă, iar acum e nevoie să ne refacem economia”, a adăugat Recean.
Bugetul +Plus conține o dimensiune importantă pentru economie: Pachetul de dezvoltare economică. Vor fi alocați bani pentru proiecte și investiții strategice, măsuri planificate să ducă la creștere economică de peste 5% până în 2028.
„Chiar dacă unii umblă cu minciunile, guvernul PAS a indexat de la 1 aprilie pensia cu 10%, deși inflația a fost 7%. Iar de când PAS a preluat guvernarea, pensia minimă a crescut de la 1188 de lei la 3055 de lei. Aceasta arată grija constantă a guvernării față de oameni, mai ales pentru a-i ajuta să treacă peste perioade mai complicate care nu depind de noi. În acest buget, Bugetul +Plus, prioritatea este să asigurăm creștere economică, pentru că doar așa vom putea crește veniturile tuturor cetățenilor, vom putea avea mai multe locuri de muncă bine plătite, inclusiv în sate, și vom simți mai repede creșterea condițiilor de viață. Pentru aceasta este nevoie să investim masiv în infrastructură, să facem peste tot în Moldova șantiere de construcție, care oferă oamenilor un lucru bun acasă și ridică nivelul de trai în toate raioanele”, a conchis premierul.
Potrivit sursei citate, cea de-a doua componentă a Bugetului +Plus, pachetul de dezvoltare economică înseamnă: +plus 1 miliard de lei pentru drumuri locale în circa 100 de localități, 230 de proiecte locale și regionale în toată țara, modernizarea curților în Chișinău și modernizarea piețelor agricole regionale în Edineț, Bălți, Ungheni, Comrat, Cahul. Plus 1 miliard de lei pentru circa 200 de km drumuri regionale și raionale reparate - asta înseamnă drumuri care unesc localități și așteaptă de zeci de ani să fie reparate. Plus 200 de milioane de lei pentru școli. Toate școlile vor avea cantine moderne, așa încât să fim gata să oferim, de la 1 septembrie 2025, alimentația gratuită în gimnazii, indiferent în ce regiune se află instituția. Banii vor fi alocați pentru toate școlile, dintre care în Chișinău sunt 155 de școli, iar în restul raioanelor - 1046 de școli.
Plus 200 de milioane de lei pentru 700 de antreprenori, care vor primi acest sprijin ca să facă investiții și să deschidă locuri de muncă. Aceste fonduri vor fi oferite prin programe precum „373”, prin granturile oferite de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, dar și prin garanțiile pe care le oferă ODA pentru investițiile întreprinderilor.
Plus 200 de milioane de lei pentru agricultori, care vor fi oferite de AIPA pentru ca agricultorii să facă produse cu valoare adăugată înaltă. Plus 60 de milioane de lei pentru tineri angajați - încă 3.000 de lei la salariu pentru tinerii angajați la primul loc de muncă acasă. Acest plus la salariu va fi oferit timp de 12 luni, în primul an de angajare, în 7 domenii strategice, ramuri cu potențial de creștere - industria, electronică, industria chimică și farmaceutică, componente auto, textile și confecții, materiale de construcții, industria alimentară, industriile creative. Plus 100 de milioane de lei pentru proiecte de mediu. Plus 85 de milioane de lei pentru reparația căii de acces de la Cantemir spre podul feroviar Fălciu, unde circulația a fost oprită de 30 de ani, reparația segmentului de cale ferată Văleni.
Bugetul a fost criticat de opoziția parlamentară.
Mihai Popșoi: „R. Moldova mizează pe sprijinul Parlamentului European pentru deschiderea clusterelor de negociere”
Republica Moldova introduce noi distincții de stat: Ordinul Libertății și Meritul Academic
CEC: Hotărârea Judecătoriei Ungheni privind alegerile din Boldurești poate fi executată doar după ce va fi definitivă
Șeful legislativului, Igor Grosu, a avut o întrevedere cu vicepreședintele Parlamentului European, Nicolae Ștefănuță
MAE a transferat 43 de dosare diplomatice din perioada sovietică Arhivei Naționale a Moldovei
Liuba Șova și Nicolae Roșca, numiți de Parlament judecători ai Curții Constituționale
CNA are un nou director adjunct. Serghei Carapunarlî, numit de Parlament
Igor Grosu, despre proteste: Opoziția s-a întors recent de la Sankt Petersburg, unde a primit indicații
Biroul Parlamentului European la Chișinău va fi deschis în septembrie. Nicolae Ștefănuță: „UE este alături de Republica Moldova”
Opt persoane au avut nevoie de intervenția ambulanței după ce au făcut șoc anafilactic
Prima tranșă a pensiilor și alocațiilor sociale pentru luna iulie, finanțată de CNAS
Programul „Citește-mi 100 de povești” se extinde. Peste 56 de mii de volume de carte vor ajunge în grădinițele din R. Moldova
INTERVIU MOLDPRES // Sergiu Prodan:„Relația culturală dintre Republica Moldova și România este solidă și are o perspectivă promițătoare”
Vicepremierul Cristina Gherasimov: „Perioada președinției poloneze a fost cu realizări semnificative în parcursul european al R. Moldova”
Vladislav Kulminski a fost numit în funcția de ambasador în Statele Unite ale Americii
Oleg Serebrean este noul ambasador al Moldovei în Turcia. Decretul de numire a fost publicat în Monitorul Oficial
Deținutul fugar de la Penitenciarul Tighina, plasat în arest preventiv pentru 30 de zile
VIDEO // Un grup infracțional care punea în vânzare acte de identitate false, destructurat de PCCOCS și SPIA
Experți din șapte țări au participat la un atelier regional de secvențiere genomică la Chișinău
Polonia își încheie președinția semestrială în Consiliul UE: a confirmat influența Varșoviei și rolul său de putere regională
VIDEO // Peste 70% dintre proprietarii de terenuri necesare pentru construcția LEA Vulcănești-Chișinău au primit deja compensațiile de expropriere
Programul de stagii al UE și Guvernului. Premierul Dorin Recean:„Profesionalizăm administrația publică și pregătim o generație de lideri tineri instruiți, energici și motivați să modernizeze și să capaciteze statul”
Igor Grosu la Londra: Recunoașterea permiselor de conducere moldovenești în Marea Britanie, aproape de finalizare
Peste 40 de specialiști în urologie din Republica Moldova, Armenia și Georgia, reuniți la Chișinău
Un bărbat a fost condamnat la doi ani de închisoare și anunțat în căutare pentru luare de mită de 5.000 de euro