
Proiectul de modificare a Legii privind piața produselor petroliere a fost aprobat în prima lectură
Chişinău, 13 aug. /MOLDPRES/. Parlamentul a aprobat astăzi, în prima lectură, proiectul de modificare a Legii privind piața produselor petroliere, elaborat în vederea înlăturării carențelor existente în legislația în vigoare care generează situații de risc. În lege va fi indicat expres că prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale se stabilesc de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), în baza Metodologiei de calcul și aplicare a preturilor la produsele petroliere, transmite MOLDPRES.
Deputații propun ca prețul maxim de comercializare cu amănuntul să fie stabilit pentru produsele principale de tip standard (benzină COR 95 și motorină) și să fie calculat și publicat zilnic pe pagina web a ANRE. În opinia autorilor documentului, ca rezultat, piața angro a carburanților, precum și prețurile de comercializare cu amănuntul a gazului lichefiat și a tuturor celorlalte tipuri de produse cu excepția celor de bază, vor deveni libere.
Comercializarea cu amănuntul a altor tipuri de produse petroliere principale decât cele pentru care sunt stabilite preturile maxime va fi permisă doar cu condiția vânzării la aceeași stație și a produselor de tip standard. În aceste condiții, statul va asigura consumatorul cu produse petroliere de strictă necesitate la prețuri reglementate, rezonabile, transparente, nediscriminatorii și ușor de comparat, cu respectarea parametrilor de calitate stabiliți, iar pe de altă parte va oferi acestora posibilitatea alegerii libere a produselor de alternativă.
De asemenea, pentru a relaxa condițiile de obținere a licenței, se propune micșorarea de cinci ori a capacității obligatorii de depozitare pe care trebuie să o îndeplinească un importator, și anume de la 5 mii m3 la 1000 m3. Totodată, se impune o altă inițiativă legislativă care să asigure securitatea energetică a statului în ceea ce privește asigurarea cu produse petroliere în situații de criză.
O altă prevedere a proiectului se referă la eliminarea necesității de a deține un cuantum de cel puțin opt milioane lei capital propriu, întrucât acest cuantum minim împiedică apariția pe piață a mai multor agenți economici, consideră autorii documentului.
Prin proiect se stabilește că ANRE poate ajusta marja comercială în cazul apariției unor factori care nu puteau fi prevăzuți la momentul aprobării precedente și că aceasta poate interveni în structura marjei nu mai mult de 10% din media efectiv înregistrată de operatori.
”Modificările operate vor fi benefice pentru toate părțile implicate: consumatori, operatori și regulatori”, a conchis deputatul Vladimir Bolea, unul din autorii inițiativei legislative.
Foto: Parlament
Igor Grosu despre Moldova 3: „Realitatea noastră este următoarea: o parte a cetățenilor noștri se informează dintr-o bulă informațională, pe care o produce cineva în exterior”
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, mesaj în sprijinul diasporei: „Să avem acorduri sociale în țările unde se află moldovenii și să devenim parte a familiei de țări dezvoltate”
Deputații au salutat semnarea unui acord social cu Franța
Republica Moldova va face schimb de date pentru a verifica declarațiile de avere
Parlamentul a salutat decizia forului european de a acorda un pachet de sprijin de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova
Prim-ministrul Dorin Recean a apreciat public activitatea ministrului Dumitru Alaiba
GALERIE FOTO // Ședința Guvernului Republicii Moldova din 13 martie 2025
Guvernul a numit ambasadori noi în Irlanda şi Kazahstan
Vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, și-a anunțat demisia
Republica Moldova participă la Târgul internaţional de vinuri şi băuturi spirtoase ProWein 2025
Au fost desemnați câștigătorii Olimpiadei Republicane la Chimie
Partenerii de dezvoltare își unesc forțele pentru a stimula învățământul medical veterinar și sectorul zootehnic din R. Moldova
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Naslavcea, polul de nord al ţării şi una din cele mai frumoase priveliști spre Nistru
Experienţa raioanelor Cahul şi Ungheni în Programul „EU4Moldova: Regiuni – cheie”, model şi pentru alte localităţi din ţară
Autorităţile au organizat instruiri pentru a completa rândurile specialiştilor industriei turismului din R. Moldova
VIDEO // Ministrul Educației, Dan Perciun: Moțiunea de cenzură este o oportunitate de a raporta realizările și provocările din sistem
CEC: Pe 18 mai 2025 vor avea loc alegeri locale noi în șase localități
Patru companii și-au depus ofertele la licitația privind construcția a două CET-uri performante la Chișinău
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, îl va găzdui la Chișinău pe președintele Republicii Cehe, Petr Pavel
Peste 16 mii de persoane au solicitat ambulanța săptămâna trecută
Un avocat din capitală s-a ales cu interdicție de a profesa timp de doi ani
Meteorologii au anunțat pentru mâine Cod galben de vânt puternic
Republica Moldova își intensifică eforturile de conectare la rețelele europene de transport
Un bărbat din Tiraspol a fost reținut pentru spălare de bani în valoare de 5 milioane de dolari
92 de șoferi sunt cercetați penal după ce au fost prinși băuți la volan