ro
Societate
04 Mai, 2025 / 22:53
/ 07 Aprilie, 2025

16 ani de la 7 aprilie 2009: Evenimentele care au schimbat cursul istoriei Republicii Moldova rămân învăluite în mister

Astăzi se împlinesc 16 ani de la protestele violente din 7 aprilie 2009, unul dintre cele mai controversate și marcante episoade din istoria recentă a Republicii Moldova. Ceea ce a început ca un protest pașnic al tinerilor împotriva presupusei fraudări a alegerilor parlamentare, a degenerat și s-a soldat cu clădiri devastate și tineri maltratați, comunică MOLDPRES.

Protestele au izbucnit la o zi după ce Comisia Electorală Centrală a anunțat victoria Partidului Comuniștilor la alegerile parlamentare cu aproape 50% din voturi. Tinerii, mobilizați pe rețelele sociale, au ieșit în stradă acuzând fraudarea alegerilor și cerând un nou scrutin. Pe 7 aprilie, peste 8.000 de protestatari s-au adunat în centrul Chișinăului. Inițial pașnic, protestul a degenerat rapid în violențe. Clădirile Președinției și Parlamentului au fost devastate, jefuite și incendiate.

Circumstanțele escaladării violenței rămân neelucidate. Grupuri bine organizate au fost observate printre protestatari, acționând cu o disciplină suspectă. Edificiile statului erau apărate de tineri studenți ai Academiei de Poliție, complet nepregătiți pentru amploarea evenimentelor. Mai mult, arborarea drapelului României pe clădirea Președinției a alimentat suspiciunile privind o posibilă provocare.

Seara, după retragerea protestatarilor, poliția a lansat o operațiune de amploare, reținând circa 200 de persoane, dintre care multe au fost supuse violenței și torturii. Valeriu Boboc, un tânăr manifestant, a murit în urma loviturilor primite. Zeci de protestatari au fost judecați sumar în comisariate, în lipsa procedurilor legale și a dreptului la apărare.

Președintele de atunci, Vladimir Voronin, a acuzat România și UE de implicare, a expulzat ambasadorul român și a impus vize cetățenilor români. Bloggerul rus Eduard Baghirov a fost reținut, acuzat că ar fi orchestrat evenimentele, dar ulterior a fost eliberat și a părăsit țara fără consecințe.

Deși o comisie parlamentară a documentat abuzurile, nicio persoană din conducerea de atunci nu a fost trasă la răspundere. Singurii condamnați pentru violențele din acea zi au fost ministrul de Interne de atunci, Gheorghe Papuc, fostul comisar general al mun. Chișinău, Vladimir Botnari și polițistul care l-a omorât pe Valeriu Boboc.

La 16 ani de la acele evenimente, cetățenii Republicii Moldova încă mai au întrebări legate de cele întâmplate în acea zi, investigarea cauzelor care au dus la escaladarea manifestațiilor și mai ales pedepsirea vinovaților pentru moartea celor patru tineri și rănirea altor câteva zeci.

/ Acum 14 ore

Ultima zi de votare în cadrul scrutinului prezidențial din România. Alegătorii sunt așteptați la urnele de vot

/ Acum 1 zi

Duminică, vremea se va menține caldă, cu perioade de instabilitate atmosferică

/ Acum 1 zi

Alegeri prezidențiale în România. Până la ora 21.00, peste 33 600 de moldoveni cu cetățenie română s-au prezentat la urnele de vot

/ Acum 1 zi

Campania Pădurea Curată, desfășurată în toată țara. Ministrul Sergiu Lazarencu: „Generația Pădurii este despre grija față de pădurile noastre”

/ Acum 1 zi

Alegeri prezidențiale în România. Până la ora 17.00, peste 27 mii de moldoveni cu cetățenie română și-au exprimat dreptul la vot

/ Acum 1 zi

Primarul de Maşcăuţi, Criuleni, Valeriu Carţîn: „Podul de Flori, atât cel de acum 35 de ani în urmă, cât şi acesta din 2025 este o istorie mai mult decât despre niște cetăţeni şi ţări"

/ Acum 1 zi

CNAS a finanțat plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii

/ Acum 1 zi

Încă o medalie pentru Republica Moldova la Campionatul Mondial U-17 și U-20 la Haltere

/ Acum 1 zi

Alegeri prezidențiale în România. Până la ora 13.00, peste 21 mii de moldoveni cu cetățenie română și-au exprimat dreptul la vot

/ Acum 1 zi

Președinta Maia Sandu de Ziua Internațională a Libertății Presei: „Într-o lume invadată de valuri de manipulare și dezinformare, mass-media are o misiune vitală: să apere adevărul, să demonteze falsurile și să ajute cetățenii să deosebească binele de rău”

Vezi mai multe