
39 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl. Victimele accidentului, comemorate în mai multe localități ale țării
Astăzi, se împlinesc 39 de ani de când reactorul patru de la Centrala Nucleară de la Cernobîl a explodat, afectând întreaga Europă. În timpul incendiului, care a mistuit reactorul timp de zece zile, au fost răspândite în atmosferă cantităţi uriaşe de substanţe radioactive, transmite MOLDPRES.
În urmă cu 39 de ani, centrala lucra la capacitate maximă, adică cu toate cele patru reactoare, fiecare cu o capacitate de producţie de 1GW pe zi. Centrala acoperea la vremea respectivă 10% din necesarul de energie al fostei republici sovietice.
Explozia de la Centrala Nucleară de la Cernobîl din 1986 a împrăştiat un nor radioactiv asupra unor mari părţi ale Uniunii Sovietice, în prezent teritorii ale Belarusului, Ucrainei şi Federaţiei Ruse. Astfel, aproape 8,4 milioane de persoane din aceste ţări au fost expuse la radiaţii.
Guvernul sovietic a recunoscut nevoia de asistenţă internaţională abia în 1990. În acelaşi an, Adunarea Generală a ONU a adoptat o Rezoluţie și a solicitat o cooperare internaţională pentru a aborda problema şi atenuarea consecinţelor la Centrala Nucleară de la Cernobîl. Din 1986, organizaţiile ONU şi majoritatea ONG-urilor au lansat peste 230 de proiecte de cercetare şi asistenţă în domeniile sănătăţii, siguranţei nucleare, reabilitării și mediului.
Celelalte trei reactoare au continuat să producă electricitate până în decembrie 2000. Întrucât sarcofagul de beton, construit în grabă în 1986 deasupra reactorului, risca să se prăbuşească şi să lase descoperite 200 tone de magmă cu un nivel de radioactivitate foarte ridicat, comunitatea internaţională s-a angajat să finanţeze construirea unei noi casete, mai sigure. Astfel, s-a construit o arcadă metalică, cu o greutate de 25 de tone şi 110 metri înălţime, pentru a fi amplasată deasupra sarcofagului fisurat. Suma necesară a fost de 2,2 miliarde euro, furnizată de peste 45 de ţări donatoare, prin fonduri gestionate de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.
Potrivit unui studiu, aproape un milion de oameni din mai multe părţi ale globului au murit din cauza contaminării radioactive produse după accidentul de la Centrala Nucleară din Cernobîl. Cele mai afectate state, pe lângă cele din fosta URSS, au fost Norvegia, Suedia, Finlanda, Iugoslavia, Bulgaria, Austria, România, Grecia şi părţi extinse din Germania şi Marea Britanie.
Victimele avariei sunt comemorate anual și în Republica Moldova. În memoria acestora sunt organizate depuneri de flori, precum și evenimente de comemorare.
Potrivit datelor oficiale, 3 550 de moldoveni au participat la lichidarea consecințelor avariei, 1 865 dintre aceștia au rămas în viață. La nivel internațional, fiecare al treilea participant la lichidarea avariei de la Cernobîl a decedat.
Un magistrat de la Curtea de Apel Centru a picat evaluarea externă
Republica Moldova va adera la Convenția de la Haga
Un bărbat din Nisporeni, reținut pentru distribuirea unui mesaj ce instigă la acțiuni teroriste în adresa unui demnitar de stat
ANSP: Șapte cazuri de gripă sezonieră au fost înregistrate săptămâna trecută, în descreștere cu 53%
Legislația ce vizează calitatea apei va fi aliniată la cea europeană
Absolvenții de gimnaziu vor avea acces la materiale video și lecții interactive pentru a se pregăti de examenul la matematică
Peste 192 mii de persoane au beneficiat de medicamente și dispozitive medicale compensate prin intermediul „eRețeta”
Încă un judecător de la Curtea de Apel Centru a promovat evaluarea externă
Mită de 3000 de euro pentru un permis de conducere. O femeie din capitală, cercetată pentru trafic de influență
AIPA a lansat procesul de acordare a compensațiilor la energie pentru întreprinderi
În Republica Moldova va fi aplicat un tarif uniform pentru distribuția gazelor naturale
În cinci localități din Republica Moldova vor fi construite parcuri fotovoltaice, cu o investiție de 12,3 milioane de euro din partea UE
Cristina Gherasimov, întrevedere cu Olga Stefanișina: „Am discutat ca surori unite de durere, dar și de speranțe”
Un tânăr de 18 ani a decedat în urma unui accident rutier produs la Măgdăcești
Poliția va fi regionalizată, iar timpul de intervenție în cazuri de urgență se va reduce cu minim 15 minute
Un nou program de formare pentru cadrele didactice din învățământul general și profesional tehnic, lansat de MEC
Campania internațională „Denim Day”. Funcționarii vamali, solidari cu victimele violenței
Lucrările de construcție a LEA Bălți-Suceava, declarate de utilitate publică de interes național
Pedepse mai aspre pentru corupția electorală și finanțarea ilegală a partidelor politice
Cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Franța vor beneficia de prestații sociale
Locuitorii din satele unde nu există bancomate vor putea să retragă numerar de pe cardul bancar direct de la magazine
Polițiștii, la datorie de 1 mai. Cetățenii sunt îndemnați să respecte regulile de siguranță
GUVERNUL CONSTRUIEŞTE: În comuna Bilicenii Vechi din raionul Sângerei va fi finalizat sistemul de sanitaţie
R. Moldova devine un stat pregătit pentru gestionarea provocărilor schimbărilor climatice, potrivit unui studiu
Ministrul Dorin Junghietu: „Avem obiective foarte clare pentru atragerea investițiilor și dezvoltarea energiei regenerabile”