ro
Societate
25 Iunie, 2025 / 21:30
/ Acum 7 ore

ANSA avertizează: gătitul în aer liber pe timp de caniculă crește riscul toxiinfecțiilor alimentare

În contextul temperaturilor ridicate și al popularității picnicurilor și grătarelor în aer liber, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) avertizează populația cu privire la riscul crescut de toxiinfecții alimentare, dacă alimentele nu sunt păstrate și preparate în condiții corespunzătoare, transmite MOLDPRES.

Specialiștii în siguranță alimentară recomandă prudență în alegerea, transportarea și manipularea produselor alimentare, subliniind că temperaturile înalte favorizează dezvoltarea rapidă a bacteriilor, în special atunci când alimentele sunt lăsate în „zona de pericol” – între 4 °C și 60 °C – mai mult de 2 ore (sau 1 oră, dacă temperatura depășește 30 °C).

Recomandări esențiale pentru picnicuri și grătare în siguranță

Transportul alimentelor trebuie realizat în lăzi frigorifice bine închise, cu gheață sau pachete de gel congelat. Carnea poate fi introdusă în ladă în stare congelată pentru a rămâne rece mai mult timp.

Separarea alimentelor: păstrați băuturile și alimentele perisabile în recipiente diferite, pentru a evita încălzirea acestora prin deschiderea frecventă a lăzii.

Evitarea contaminării încrucișate: carnea crudă trebuie ambalată separat, iar tacâmurile folosite pentru alimentele crude nu trebuie reutilizate pentru cele gătite.

Spălarea mâinilor și a produselor: chiar și în lipsa apei curente, mâinile trebuie spălate cu ajutorul unui ulcior, săpun și prosoape de unică folosință; fructele și legumele trebuie spălate înainte de refrigerare.

Gătitul la grătar – măsuri de siguranță

Carnea trebuie procurată doar din surse autorizate, fie proaspătă, fie marinată.

Marinada nu trebuie reutilizată după ce a intrat în contact cu carnea crudă.

Alimentele gătite trebuie păstrate calde până la servire, pe marginea grătarului, pentru a evita dezvoltarea bacteriilor.

Ustensilele și platourile folosite pentru carnea crudă nu trebuie refolosite pentru carnea gătită.

„Reamintim cetățenilor că, în timpul caniculei, gătitul în aer liber trebuie făcut cu maximă responsabilitate. Respectarea cerințelor de igienă, temperatură și manipulare corectă a produselor este esențială pentru evitarea toxiinfecțiilor alimentare”, explică ANSA

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor recomandă cetăţenilor să consume produse alimentare cu responsabilitate și să urmeze recomandările de siguranță alimentară, pentru a transforma orice picnic sau grătar într-o experiență plăcută și sigură.