
ANSP: Circa 250 de persoane s-au infectat anul trecut cu Boala Lyme, după ce au fost mușcate sau înțepate de căpușe
Circa 250 de persoane s-au infectat anul trecut cu Boala Lyme, după ce au fost mușcate sau înțepate de căpușe. Infecția este considerată cea mai frecventă zoonoză cu transmitere vectorială în Republica Moldova. Datele au fost oferite pentru MOLDPRES de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).
Solicitată de agenție, șefa Serviciului informare și comunicare al ANSP, Olesea Croitor, a subliniat că, odată cu venirea primăverii, căpușele reprezintă unul dintre pericolele ce apar atunci când persoanele petrec timpul în spații verzi, iar mușcătura lor poate cauza o serie de boli grave, precum: boala Lyme, febra Q, encefalita acariană, tularemia, febra hemoragică de Crimeea-Congo.
„Omul poate fi înțepat accidental de căpușe, când ajunge în arealul de răspândire al lor. Acestea, cel mai des, se atașează în regiunea capului, gâtului, membrelor inferioare și superioare. În momentul muşcăturii, căpuşa secretă salivă ce conţine substanţe anestezice, astfel muşcătura rămâne neobservată”, a spus Olesea Croitor.
Specialiștii în sănătate menționează că semnul cel mai evident și frecvent al bolii Lyme este o leziune cutanată ce apare la 60-80% dintre persoanele mușcate de căpușe.
„Adesea, leziunea este însoțită de alte manifestări acute ce apar la 3-32 de zile de la înțepătura căpușei: astenie, febră, cefalee, dureri ale articulațiilor, dureri musculare – semne clinice de boală ce necesită adresare urgentă la medic, care va prescrie investigații de laborator și un tratament corespunzător”, a afirmat Olesea Croitor.
Pentru a preveni mușcătura de căpușă este necesar să evitați zonele cu iarbă înaltă, să folosiți îmbrăcăminte de culori deschise, cu mâneci și pantaloni lungi. De asemenea, este important să verificați minuțios prezența căpușelor agățate pe haine sau corp. La fel, este necesar să verificați și animalele de companie.
„Riscul de transmitere a bolii scade odată cu depistarea timpurie și înlăturarea corectă a căpușei. La efectuarea procedurilor de înlăturare nu se recomandă răsucirea, smulgerea, strivirea acesteia, sau aplicarea uleiurilor, ojei etc. Acestea ar putea determina vărsarea conținutului stomacal al căpușei în rană și, implicit, transmiterea bacteriilor sau virusului”, a explicat Olesea Croitor.
Înainte de a extrage căpușa, medicii recomandă să vă spălați bine pe mâini cu apă și săpun. Pregătiți o pensetă cu vârful ascuțit, tinctură de iod de 3-5% sau alcool etilic de 70%. Ulterior, cu penseta se apucă căpușa, cât mai aproape de capul acesteia. Printr-o mișcare delicată, dar fermă se extrage căpușa din piele. Locul mușcăturii se spală cu apă cu săpun și se prelucrează cu tinctură de iod sau alcool etilic.
Rezerviștii sunt convocați la antrenamente, anunță Ministerul Apărării
USMF „Nicolae Testemițanu” a obținut acreditare internațională pentru încă cinci ani
Hidrologii au avertizat asupra creșterii nivelului apei în Prut, pe sectorul Criva-Costeşti
Din 9 mai, va fi permis pescuitul scrumbiei în obiectivele acvatice piscicole naturale
AGERPRES și MOLDPRES, parteneri ai evenimentului organizat la București: „De la Podul de flori la Muzeul Presei - pagini de istorie”
METEO // Cer noros și ploi se așteaptă miercuri, 7 mai
La Comrat va fi deschis un Colegiu moldo-turc
Profesorii care predau o disciplină de cel puțin zece ani și dețin un grad didactic nu vor mai fi obligați să urmeze cursuri de recalificare
CSM a dispus reevaluarea unui magistrat de către Comisia de Vetting
Cetățenii pot solicita online informații din Registrul dosarelor succesorale și testamentelor
Tinerii care excelează în cunoașterea valorilor europene, recompensați la finala EuroQuiz 2025
Comisara europeană pentru Extindere, Marta Kos va efectua o vizită în Republica Moldova
Clădirile mai multor instituții de învățământ superior și spitale raionale vor fi reabilitate energetic
Conducerea țării s-a întâlnit, la Guvern, cu ambasadorii statelor UE și partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova
Accesul persoanelor în anumite locuri publice din capitală va fi limitat în zilele de 8 și 9 mai
Șase proiecte ale organizațiilor din domeniile cercetării și inovării vor beneficia de finanțare din bugetul de stat
Conducerea țării, în discuții cu ambasadorii. Dorin Recean: „Muncim pentru ca Moldova să devină stat membru al UE în următorii patru ani”
Republica Moldova și Regatul Unit își vor consolida parteneriatul strategic
Deputații se întrunesc joi în ședință plenară
APP va iniția procesul de exproprieri pentru construcția noului sediu al Ambasadei SUA
Parlamentul European a marcat 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa
Republica Moldova va avea un Sistem Național Antifraudă, pentru a asigura o utilizare mai transparentă a fondurilor publice sau externe
BUGET PLUS // 11.463 de copii cu dizabilități severe, accentuate și medii vor primi câte 5.000 de lei ajutor de Paște
Ministrul Dorin Junghietu: Achizițiile de gaze naturale din proiectul Neptun Deep vor asigura aproximativ un sfert din necesarul de consum al Republicii Moldova
GALERIE FOTO // Ceremonia de premiere a concursului național EuroQuiz 2025