
Avem sau nu riscuri de securitate la frontiera moldo-ucraineană și segmentul transnistrean: Răspunsul șefului Vămii
Chişinău, 11 apr. /MOLDPRES/. Pe segmentul moldo-ucrainean al frontierei, Serviciul Vamal își desfășoară activitatea de serviciu în cadrul posturilor vamale. Astfel, toate mărfurile și mijloacele de transport sunt supuse controlului vamal. În ceea ce ține de segmentul transnistrean, controlul bunurilor și mărfurilor este realizat în cadrul posturilor vamale interne și controlul îl desfășoară inclusiv patrulele Echipelor Mobile ale Serviciului Vamal. Precizările au fost făcute se șeful Serviciului Vamal, Igor Talmazan într-un interviu acordat în exclusivitate Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES. (http://www.moldpres.md/news/2023/04/07/23002857).
Talmazan a precizat că activitatea Secției Echipe Mobile a Direcției Investigare Fraude Vamale, Departamentul Antifraudă și Conformare este orientată spre depistarea, în linia a doua de control, a mijloacelor de transport implicate în traficul ilicit de mărfuri, scopul fiind combaterea fenomenului de contrabandă care afectează gradul de colectare a veniturilor bugetare. Pe linia de activitate a subdiviziunii, în anul 2022, au fost înregistrate 352 de cazuri de depistare a mărfurilor transportate ilegal. Obiectul contravenției îl constituie: articole vestimentare, piese auto, produse alimentare, țigări electronice, electrocasnice, tv, tablete, telefoane mobile, produse cosmetice, încălțăminte, pompe electrice, motoferăstraie, lenjerie de pat, țigări, piese auto, alcool etilic și mărfuri de larg consum. Valoarea în vamă a mărfurilor depistate se estimează la circa 25 de milioane de lei, a spus șeful Vămii.
Totodată, potrivit sursei citate, în perioada de referință, au fost adoptate 478 de decizii de sancționare și suma amenzii încasate constituie peste 998 de mii de lei. Totodată, Secția Echipe Mobile a Serviciului Vamal a transmis Serviciului Fiscal de Stat 172 de loturi de marfă anterior reținute, în valoare de 9,5 mln de lei.
„De asemenea, anul trecut, au fost identificate nouă parcări auto, iar în urma verificărilor inițiate la acestea s-au înregistrat 84 de sesizări cu privire la depistarea unităților de transport parțial dezmembrate cu numere de înmatriculare, care anterior au fost introduse în țară cu obligativitatea de a fi scoase în termen de 180 de zile”, a conchis Talmazan. Direcția Analiza Riscurilor efectuează analiza tranzacțiilor și le identifică pe cele cu risc sporit de fraudare a legislației, iar Direcția Control Ulterior intervine cu controale, pentru depistarea neregulilor. Toate aceste subdiviziuni fac parte din Departamentului Antifraudă și Conformare.
Trei magistrați de la Judecătoria Chișinău au promovat evaluarea externă
Radio Moldova Comrat. Daniel Vodă: „O veste excelentă pentru pluralismul media din regiunea găgăuză și pentru întreaga țară"
Meteorologii prognozează o zi călduroasă pentru miercuri
FOTO // O expoziție deschisă la Muzeul Național de Istorie oferă o privire asupra istoriei electorale a Republicii Moldova
Republica Moldova va încheia un acord cu Irlanda privind preschimbarea permiselor de conducere
Avertizare hidrologică: Cod Roșu, Portocaliu și Galben de scurgere scăzută a apei în râurile din R. Moldova
USMF „Nicolae Testemițanu” începe din 21 iulie admiterea pentru anul universitar 2025–2026
Un nou transplant renal a fost efectuat la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”
După ce a fugit din închisoare, deținutul fugar de la Tighina a fost implicat în 17 infracțiuni. Ce riscă acesta
Exportul de servicii a crescut cu peste 10 la sută în primul trimestru din 2025
Activitatea agenților imobiliari va fi reglementată prin lege
Șefa statului a participat la inaugurarea sediului renovat al Centrului de Sănătate Publică Cahul
Republica Moldova, reprezentată la reuniunea de nivel înalt a Constituenței FMI și a Grupului Băncii Mondiale
12 milioane de euro vor fi investite pentru asigurarea accesului la apă potabilă în localitățile rurale
Republica Moldova va primi o finanțare suplimentară de 40 de milioane de euro din partea BERD pentru reabilitarea drumurilor
Guvernul inaugurează expoziția „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească” în Piața Marii Adunări Naționale
15 iulie - termenul limită de prezentare de către partide a rapoartelor financiare pentru primul semestru al anului 2025
Premierul Dorin Recean: „În ultimii ani, am obținut independența energetică a țării și ne-am dezlegat de șantajul cu gaz”
Summitul Moldova - UE // Daniel Vodă: „Europa vine la Chișinău pentru că Moldova livrează rezultate concrete și este pe calea transformării”
Eduard Ciobanu, reales președinte al Asociației Presei Sportive din Moldova. „Printre priorități, organizarea unui Campionat European de fotbal printre jurnaliști”
Centrul de Sănătate Publică de la Cahul, inaugurat după modernizare. Maia Sandu: „E nevoie să facem investiții în continuare”
Stelian Ruslan Grecu, student al Academiei Ștefan cel Mare: „Cea mai prețioasă lecție oferită de academie este lecția triumfului dreptății”
Daniel Vodă, despre protestul organizat la Guvern: „Noi construim în timp ce alții strigă, noi venim cu soluții, iar alții cu spectacol”
Extinderea cooperării comercial-economice și investiționale cu Kazahstanul, discutată la Astana
Cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Irlanda își vor putea preschimba permisele de conducere fără a susține examene suplimentare