
Cahulul sărbătorește 523 de ani de la prima atestare documentară
Municipiul Cahul marchează 523 de ani de la prima atestare documentară, un moment de sărbătoare și reflecție asupra istoriei și dezvoltării orașului. Cu această ocazie, se deschide și cea de-a XVIII-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Nufărul Alb”, care reunește 13 colective artistice din 10 țări, printre care România, Ucraina, Serbia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Polonia, Turcia, Cipru de Nord, Georgia și Bulgaria.
Pe parcursul întregii zile, vor avea loc numeroase activități culturale și artistice – parade ale portului popular, expoziții, târguri de vinuri și produse locale. Clusterul Vinificație organizează un expo-târg în fața Centrului Oenologic din Cahul, unde vizitatorii pot degusta vinuri, brânzeturi și alte bunătăți din regiune.
Primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș, i-a felicitat pe cahuleni publicând un mesaj emoționatnt pe rețele:
„La mulți ani, Cahul! Te iubesc! Mă mândresc cu oamenii și comunitatea mea! Mulțumesc tuturor pentru binele care îl faceți pentru orașul nostru! Dumnezeu să binecuvânteze Cahulul și pe fiecare cahulean în parte! Mai mult de 523 de ani de istorie!”, a scris primarul pe contul său de Facebook.
Cu prilejul Zilei orașului este așteptată și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care va participa la inaugurarea oficială a Centrului de Sănătate Publică Cahul, recent modernizat.
„Organizăm mai multe activități consacrate celor 523 de ani de la prima atestare documentară. Parada portului popular va include toate colectivele participante, inclusiv două din România, din județele Brăila și Bacău”, a declarat pentru MOLDPRES Tatiana Romaniuc, viceprimarul municipiului Cahul.
Romaniuc a mai anunțat că în cadrul evenimentelor vor fi premiați și câștigătorii concursurilor „Cel mai bun elev” și „Cel mai bun student”.
Cu ocazia aniversării a 523 de ani de la prima atestare documentară, Muzeul Ținutului Cahul invită cahulenii și oaspeții orașului să decopere Cahulul interbelic într-o expoziție fotografii-document. Expoziția valorifică 114 fotografii și cărți poștale din patrimoniul muzeal invită la o incursiune vizuală și documentară în atmosfera de altădată a orașului.
Seara va culmina cu un concert festiv susținut de Orchestra Fraților Advahov, Fuego, Ioana Căpraru, Stela Botez și alți interpreți îndrăgiți.
„De fiecare dată ne străduim ca Festivalul „Nufărul Alb” să includă și sărbătoarea orașului”, a precizat viceprimarul.
Totodată, sunt așteptați oaspeți oficiali din orașele înfrățite cu Cahul, inclusiv Brăila și Constanța, iar printre invitații speciali se dorește prezența legendarului fotbalist Gică Hagi.
O scurtă privire în trecutul Cahulului
Orașul Cahul, situat în sud-vestul Republicii Moldova, are o istorie milenară. Descoperirile arheologice indică locuiri umane încă din epoca bronzului (mileniul II î.e.n.), iar în perioada romană a existat o așezare înfloritoare, distrusă în anul 376 de invazia hunilor.
Prima mențiune documentară datează din 2 iulie 1502, când localitatea este atestată sub numele „Șcheia” într-un hrisov emis de Ștefan cel Mare. Ulterior, a purtat și denumirea de Frumoasa (Formoza), iar în 1835 a primit numele actual, Cahul, în memoria bătăliei purtate în 1770 între armatele ruse și otomane.
În perioada interbelică, Cahul a devenit un important centru urban și administrativ, cunoscut pentru dezvoltarea instituțiilor culturale și educaționale. Printre personalitățile legate de oraș se numără și savantul Bogdan Petriceicu Hasdeu, care a activat aici ca judecător în 1857.
Astăzi, municipiul găzduiește Universitatea de Stat „B.P. Hasdeu”, colegii și extensiuni universitare care contribuie la formarea a mii de studenți anual.
Cahulul de azi este o punte între istorie și modernitate, un oraș în plină dezvoltare care își cinstește trecutul și privește cu încredere spre viitor.
Radio Moldova Comrat. Daniel Vodă: „O veste excelentă pentru pluralismul media din regiunea găgăuză și pentru întreaga țară"
Meteorologii prognozează o zi călduroasă pentru miercuri
FOTO // O expoziție deschisă la Muzeul Național de Istorie oferă o privire asupra istoriei electorale a Republicii Moldova
Republica Moldova va încheia un acord cu Irlanda privind preschimbarea permiselor de conducere
Avertizare hidrologică: Cod Roșu, Portocaliu și Galben de scurgere scăzută a apei în râurile din R. Moldova
USMF „Nicolae Testemițanu” începe din 21 iulie admiterea pentru anul universitar 2025–2026
Un nou transplant renal a fost efectuat la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”
După ce a fugit din închisoare, deținutul fugar de la Tighina a fost implicat în 17 infracțiuni. Ce riscă acesta
Germania oferă Moldovei un grant de 5,5 milioane de euro pentru proiecte strategice
Exportul de servicii a crescut cu peste 10 la sută în primul trimestru din 2025
Activitatea agenților imobiliari va fi reglementată prin lege
Șefa statului a participat la inaugurarea sediului renovat al Centrului de Sănătate Publică Cahul
Republica Moldova, reprezentată la reuniunea de nivel înalt a Constituenței FMI și a Grupului Băncii Mondiale
12 milioane de euro vor fi investite pentru asigurarea accesului la apă potabilă în localitățile rurale
Republica Moldova va primi o finanțare suplimentară de 40 de milioane de euro din partea BERD pentru reabilitarea drumurilor
Guvernul inaugurează expoziția „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească” în Piața Marii Adunări Naționale
15 iulie - termenul limită de prezentare de către partide a rapoartelor financiare pentru primul semestru al anului 2025
Premierul Dorin Recean: „În ultimii ani, am obținut independența energetică a țării și ne-am dezlegat de șantajul cu gaz”
Summitul Moldova - UE // Daniel Vodă: „Europa vine la Chișinău pentru că Moldova livrează rezultate concrete și este pe calea transformării”
Eduard Ciobanu, reales președinte al Asociației Presei Sportive din Moldova. „Printre priorități, organizarea unui Campionat European de fotbal printre jurnaliști”
Centrul de Sănătate Publică de la Cahul, inaugurat după modernizare. Maia Sandu: „E nevoie să facem investiții în continuare”
Stelian Ruslan Grecu, student al Academiei Ștefan cel Mare: „Cea mai prețioasă lecție oferită de academie este lecția triumfului dreptății”
Daniel Vodă, despre protestul organizat la Guvern: „Noi construim în timp ce alții strigă, noi venim cu soluții, iar alții cu spectacol”
Extinderea cooperării comercial-economice și investiționale cu Kazahstanul, discutată la Astana
Cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Irlanda își vor putea preschimba permisele de conducere fără a susține examene suplimentare